Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A textilújrahasználat művészete

Év: 
2016
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Bogdán Judit
Mielőtt géprongyként végzi a használt ruha, van még néhány lehetőség.

Statisztikák szerint a magyar emberek a használt ruhák csak igen kevés százalékát ajánlják fel jótékony célokra, évente fejenként kb. 0,3 kg-ot! Nagy részük sajnos a szemétben végzi, holott máshogyan is megválhatnánk a számunkra már nem szükséges daraboktól. Vagy akár kis újragondolással meg is tarthatnánk őket!

A hordhatatlan állapotú ruhák, a használaton kívüli textilek (pl. terítők) számára a továbbhasználat egyik lehetősége, ha feljavítjuk, azaz valamely upcycling technikával jobbá varázsoljuk őket. Elég beírni az internetes keresőbe, hogy „textile upcycling”, és több tucatnyi kép közül válogathatunk, bár tény, hogy a bonyolultabb darabok előállításához nem árt némi kézügyesség és egy jól működő varrógép.

Vannak azonban olyan alkotók, akik igazán magas szintre emelték a textil újrahasználatát, megmutatva a nagyközönségnek, mit lehet kihozni a kidobásra ítélt rongyokból. A Maminvent például igazán különleges és egyedi táskákat, ékszereket és kiegésztőket készít használt textilből, az Old Blue csapata több tonnányi farmert dolgoz fel, hogy aztán a legkülönfélébb lakberendezési tárgyak (banán alakú babzsákfotel!), eszközök (rongyszőnyeg, edényfogó) és néhány különlegesség (farmerbikini) készüljön a jó öreg farmeranyagból. A Renaichance repertoárja annyira széleskörű és mindig a megrendelők igényeihez igazodik, hogy szinte össze sem lehet foglalni, a Sharoltanál viszont nagyon letisztult a formavilág és anyaghasználat, a design és praktikum nagyszerű elegye, ahogy a farmerből és egyéb anyagmaradékokból létrejön a kollekció.

Mielőtt tehát kidobnánk a szakadt farmert, kinyúlt pólót és divatjamúlt kordzakót, gondoljuk újra, hogy milyen formában tudnánk ismét életet lehelni a rongyba. Vagy ha semmi sem jut eszünkbe, legalább nézzünk utána, nem gyűjtik-e valahol az adott anyagot*, nem készít-e valaki csodás dolgokat a kidobásra ítélt textilünkből.

Többek között a fent említett művészek és gyártók tárgyait lehet megtekinteni a rövidesen elkészülő és útjára induló Redesign Vándorkiállításunkon. Amennyiben szeretnéd fogadó intézményként vendégül látni a kiállítást, kérjük, vedd fel velünk a kapcsolatot a [email protected] címen.

* A Humusz Házban is gyűjtünk farmert, amit a Sharolta részére ajánlunk fel!

Renaichance Sharolta, Old Blue


Ha tetszett a cikk és szeretnél előfizetni negyedévente megjelenő ÚjraSzedve magazinunkra, itt teheted meg: www.humusz.hu/ujraszedve/elofizetes

Előfizetéseddel a Humusz Szövetséget és az ÚjraSzedve kiadását támogatod!