Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kukásautók helyett lovas kocsik

Év: 
2016
Szám: 
Tél
Szerző: 
Urbán Csilla
A jelen kor hulladékgazdálkodási kihívásaira úgy tűnik, nemcsak vadonatúj technológia, hanem hagyományos is megoldást tud nyújtani.

Fábry SzabolcsAz Integrált Falusi Hulladékbegyűjtő Lovas Központ néven indult modellről készült videó nagy médiavisszhangot kapott idén nyáron. Ebben mutatták be azt az újítást, amelyet a szelektív hulladék begyűjtésére dolgoztak ki: ló vontatta hulladékbegyűjtő kocsik.

Fábry Szabolcsot, Nagyvázsony polgármesterét kérdeztünk, honnan jött a rendhagyó ötlet.

- Igáslovat tartóként mindig is irigykedve figyeltem, hogy más országokban mennyire népszerűek még ma is a ló vontatta járművek, mennyi mindenre használják személyszállításon kívül is, még nagyobb városokban is. A hulladékbegyűjtő lovas kocsi gondolatához végül egy ideges reggelen jutottam el. Tudniillik a nyaralás alatt egy kukásautó szörnyű csörömpölésére ébredtem. Bezzeg a lovak mennyivel halkabbak! Utánajártam, és sok külföldi példát találtam, ahol teljesen természetes, hogy lovas kocsikkal szállítják el a lakosság szemetét.

Magyarországnak Európai Uniós kötelezettsége 2020-ig, hogy 50%-ra kell növelni a szelektíven gyűjtött hulladék arányát. Ennek jelenleg felét teljesítjük, és további célszámnövekedések várhatóak a közeljövőben. Bár törvényi kötelezettség a hulladékok szelektív gyűjtése legalább a papír, műanyag, fém és üveg frakciókra, hazánkban sok településen nem elérhető a szolgáltatás a lakosok számára. Sok helyen éppen a logisztika okoz problémát: a kukásautók nem tudnak eljutni a településekre. A lovas kocsiknak azonban ez nem jelent akadályt.

- Sok közszolgáltató attól tart, hogy ez a rendszer a most működőt szeretné felváltani, holott ez csak kiegészítené a meglévő infrastruktúrát. A lovas kocsik egyszerre 6-8 települést is ki tudnak szolgálni, és további feladatokra is használhatóak, mint például zöld területek öntözésére, illegális szemétlerakatok felszámolására. A hulladékgazdálkodóknak sem kell megrettenniük attól, hogy ezentúl lótartással is kell foglalkozniuk. A szolgáltatók akkor járnak a legjobban, ha velünk közös együttműködésben alakítják ki az eszközrendszert, hogy a lovak beszerzését (tartásuk biztosításával) és az emberek képzését szakemberek tudják végezni.

szelektív gyűjtés lovaskocsival  lovaskocsi kukásautó helyett

Az elkészült tanulmányterv kimutatta, hogy a települések 75%-ra kiterjeszthető lenne a modell, ezzel 6,6 milliárd Ft közvetlen költséget takaríthatnánk meg. Ugyanis a lovak és kocsi beszerzése tizede a kukásautónak, és a fenntartása is harmadannyiba kerül.

- A legnagyobb potenciált a foglalkoztatás növekedése jelenti. A rendszer bevezetése vidéken 4260 új munkahelyet jelentene, ráadásul régi kis mesterségeknek (pl. kovács, ostorkészítő, lószerszám-készítő) adhat újabb lendületet. Így minőségi, tartós munkahelyeket tudnánk biztosítani. Továbbá reneszánszát élheti a magyar hidegvérű fajta is. A rendszer környezeti előnyeiről se feledkezzünk meg. A gépjárművek kiváltása jelentős szén-dioxid kibocsátás csökkenést eredményez, ezzel fenntarthatóbbá teszi a hulladékgazdálkodást. Továbbá a begyűjtött szelektív hulladék arányára is pozitív hatással van.

- Franciaországban, amióta lovas kocsikat használnak, társasági esemény lett a hulladékbegyűjtésből. A lakosok alig bírják kivárni a lovak érkezését, néha süteménnyel kínálják a kocsist. Komoly szemléletformáló hatással bír, a gyerekek szinte követelik, hogy otthon nagyobb mennyiségben gyűjtsék a szelektív hulladékot. A modell először Kaposvár környékén fog próbaüzemben elindulni, de remélhetőleg egyre több településen fogja a kukásautók zaját felváltani a patadobogás.

A teljes tanulmány kalkulációkkal együtt elérhető az Arator Környezetvédelmi Kft. oldalán.

szelektív gyűjtés lovakkal  Nagyvázsony

Képek forrása: nagyvazsonyma.hu


 

Ha tetszett a cikk és szeretnél előfizetni negyedévente megjelenő ÚjraSzedve magazinunkra, itt teheted meg: www.humusz.hu/ujraszedve/elofizetes

Előfizetéseddel a Humusz Szövetséget és az ÚjraSzedve kiadását támogatod!