Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lassan, de biztosan haladnak...

Hulladék-kommandó Nyíregyházán
Év: 
2005
Szám: 
Tél
Szerző: 
Maya

051004 012-kAkik figyelemmel kísérték az E-Misszió Egyesület munkáját, tudják: tizenhat hónapja működik szervezésükben a hulladék-kommandó Nyíregyházán, a Mezőőri szolgálat, Közterület Felügyelet, Rendőrség, Polgárőr szervezetek közreműködésével.


Fennállása óta harmincöt esetben szólított fel a kommandó nyíregyházi lakosokat az általuk illegálisan - a város külterületén, erdőszélen, árokparton vagy egyéb helyen - lerakott szemét eltakarítására.
A harmincöt említett esetből harminckettőben az „elkövető” eltakarította a szemetet és beszállította a Szállási úti szilárdhulladék-kezelő telepre. Ezt mérlegelési jeggyel igazolta is. Számos esetben derült ki főleg kisebb vállalkozásokról, hogy nincs szemétszállítási szerződésük - holott azt kötelességük megkötni. Ilyenkor három napot kapnak, hogy ezt rendezzék.
Természetesen felmerül a kérdés: vajon csökkent-e az illegális szemételhelyezés Nyíregyházán a kommandó fennállása óta.
Az biztos, hogy a nagy mennyiségben történő lerakás visszaszorult – a zsákos szeméthalmokból viszont még mindig sok van. Persze vannak olyan területek is, ahol az ellenőrzés hatására megszűnik a szemételhelyezés. A hulladékkezelő telepre 1 köbméterig (egy utánfutóval) bárki ingyen vihet be szemetet - egyre többen élnek is ezzel a lehetőséggel.
Persze vannak, akik garantáltan nem fognak többet illegálisan szemetet elhelyezni - mint például az a fogorvosnő, aki magas sarkú cipőben tipegve szedegette össze szégyenszemre a saját szemetét. A hulladék-kommandó ott volt a helyszínen. Bár Nyíregyháza nagy város, de itt is vannak olyan városrészek, ahol az emberek ismerik és megszólják egymást a nem megfelelő viselkedésért. Ha a polgárőr figyelmezteti őket, aki mellesleg a helyi körzeti orvos, postás, tanár vagy éppen a szomszéd, különösen nagy szégyent jelent.
Nemrégiben lakossági bejelentést vizsgáltunk ki. Szép erdős területen cipők, tornacipők, ruhák és kartonok hevertek szerteszét. A szemét összetétele és a benne talált levelek, blokkok vezették el a kommandót egy belvárosi ruhaüzlethez. Kiderült, hogy nincs szemétszállítási szerződésük sem, a szemetet pedig korábbi raktáruk felszámolásakor az egyik sofőrjük rakta le illegálisan.
Rosszul tette. Neki kellett összeszednie mind egy szálig.
A terület végül tiszta lett, a szemét legális lerakóra került, a cég pedig megkötötte a hulladékszállítási szerződést. Mindezt három napon belül.