Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jellemző vélemények

Év: 
2005
Szám: 
Nyár

A hét regionális műhelymunka folyamán rengeteg észrevételt kaptunk a hulladékmegelőzési javaslatainkkal kapcsolatban. Íme néhány jellemző hozzáállás:

 

  • „Nem érdekünk a megelőzés, a hulladékból élünk.” (fiatal munkatárs a kommunális szolgáltatónál) Na, itt a baj! Amíg a szolgáltatóknál általános ez a hozzáálllás, addig nem lesz itt megelőzés... Mindjárt másképpen beszélnének, ha nem az övék lenne a lerakó. Egyelőre az a helyzet, hogy az Unió állja a beruházást, a lakosok meg az üzemeltetést. Íg könnyű szolgáltatni!
  • „Úgyis termelődik, legalább hasznosítsuk újra!” (a hulladékhasznosító) Elsőre igazat lehet adni neki, de miért kell belenyugodni abba, hoyg termelődik?
  • „A hasznosítás mindent megold!” (egy másik hulladékhasznosító) Ebben egyáltalán nem lehetünk biztosak! a hasznosításhoz először be kell gyűjteni, ami nagyon drága dolog. És hol vannak a feldolgozók? Bele lehet abba nyugodni, hogy exportáljuk a hulladékot, és más népek környezete szennyeződik a hasznosítás által?
  • „Szép dolog a megelőzés, de nekünk minden héten el kell hozni a szemetet...” (a szolgáltató) Bizony, nem lennénk a helyükben, de nincs ebben túl sok stratégiai gondolkodás...
  • „Csak akkor lesz kevesebb a szemét, ha kiirtjuk az emberiség felét...” (nem áruljuk el, ki mondta) Khm. Csak akkor?
  • „Ha teljesítményarányos lesz a szemétdíj, akkor az emberek az erdőbe fogják hordani a szemetet!” (ismét egy szolgáltató) Egy dolog, hogyan vetik ki a díjat, a másik dolog, hogy hogyan büntetik a szemetelőket. a kettőt nem szabad összemosni, és nem lehet a becsületes (sőt környezettudatos) embereket büntetni a trehányok és felelőtlenek miatt.
  • „Ha csak annyit el tudnánk érni, hogy ne legyenek illegális lerakók...!” (egy pedagógus) Sajnos, ennél sokkal több a feladat.
  • „Köszönöm, hogy itt lehettem, a véleményem nem változott: égetőket kell építeni.” (egy alpolgármester) Tessék eljönni máskor is!
  • „Ez nem paradigmaváltás, hanem a meglévő rendszer toldozása-foltozása!” (egy környezetvédő) Végül is, igaz. De az eddigi próbálkozások sorra elbuktak, ld. Zöld Államháztartási Reform, Adóreform. Most mintha csak a kis lépéseknek lenne létjogosultsága...