Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bepelenkázott jövõ

Év: 
2004
Szám: 
Tél
Szerző: 
Bödecs-Almási Hédi

A téma bizonyára számos olvasónak ismerõs, hiszen a KukaBúvár már többször foglalkozott a kicsik popsijának tájával. Tekintettel a probléma erõsen ismétlõdõ jellegére, úgy véltük, nem árt újfent elõszedni, már csak azért sem, mert a közelmúltban a KukaBúvár Egyesület levelezõ listáján számos hozzászólás érkezett az egyik jövendõ apuka által feltett kérdésekre.

Nekihasaltunk tehát mi is a feladatnak, kukkoltuk erõsen az internetet és a „szaksajtót”, az eredményt az alábbiakban osztjuk meg az olvasókkal.

Tények

1. Az egy gyerkõc szobatisztává válásáig ilyen módon termelt hulladék hozzávetõleg 1 tonna!
2. Az egészségügyi dolgozók egy része sem tud az ún. „hajtogatós” textilpelenka (tetrapelenka) és az eldobó nadrágpelenka közti megoldásokról, ezért azokat nem is propagálja semmilyen fórumon.
3. A gyártók rámenõsen magyarázzák el, hogy az általuk gyártott, drága, de kényelmes termék miért jobb, egészségesebb(!) a gyereknek, mint a szóbajövõ egyéb megoldások.
4. A nem kifejezetten ökokattantak legfõbb érve – a kényelmen kívül – az eldobó pelusok mellett az idõ-, mosószer-, mosóvíz-megtakarítás.

Lehetõségek

1. Az eldobható pelusok. Használatuk a különbözõ márkáktól, a kiszereléstõl és a beszerzés helyétõl függõen havonta több ezer forintot tesz ki, a picur szobatisztaságáig (a továbbiakban kétéves kort veszünk alapul) a költséget a sajtóban 115-175 ezer forintra becsülik.
2. Eldobó, de környezetkímélõbb pelus: a fentiekhez hasonló elven mûködik, a lényeges különbség a lebomlás idejében van, ugyanis részben kukorica-lapanyaggal készül. Kevés helyen kapható, kifejezetten gyerekholmi-szaküzletekben érdemes keresni.
3. A mosható nadrágpelenkák. Ezekbõl három gyártmányról szereztünk tudomást:

  • Kushies néven ismert, kanadai termékcsalád. A mosható nacipelus darabja kb. 2500 forint, textil anyagú, de nadrág formára alakított, nem kell, sõt nem is szabad fõzni, sem vasalni, elegendõ a 60 oC-on történõ mosás.
  • Poponella márkanévû, szintén kb. 2500 Ft/db árú nadrágpelenka. A mosási és vasalási feltételek hasonlóak az elõzõekhez. Európai termék.
  • Monapel: magyar, mosható nadrágpelus, ára az elõzõ kettõnél lényegesen alacsonyabb, kb. 1400 forint, viszont ehhez meg kell vásárolni néhány darab külsõ nedvességzárót, melybõl a légáteresztõ, szellõzõ fajta 1600 forintba kerül. Ebbõl tapasztalatok szerint elég 3-5 db/méret. Mosása szintén 60 oC-on ajánlott, ennél nagyobb hõmérsékleten tilos.
    4. Hagyományos textilpelenkák. Leginkább a cseh (szlovák) tetrapelenka ismert. Nagy – és kellemes! – meglepetésünkre nem zöld oldalak fórumain írogató mai, városi kismamák körében is ismét terjed, mert
    - darabja kb. 170-230 forint,
    - környezetkímélõ,
    - sok kisbaba bõre ezt bírta a legjobban a mama tapasztalatai szerint,
    - a szükséges gumibugyik, vagy fóliák, a mosási, esetleges vasalási, stb. költségeket beleszámítva is a gyerek szobatisztává válásáig legfeljebb 70-80 ezer forintos össszköltséggel kell számolnunk.
    5. Találékony kismamák kombinált rendszerrel üzemeltetik a kismanót: azaz textilpelenkába tekerik, de ebbe elõzõleg elrejtenek egy, eredetileg mosható nacipelushoz árult mosható betétet, ill. a kakilós napszakban még egy nowetex névre hallgató vékony papírbetétet is, mely utóbbi a produktummal mehet a WC-be. Tehát nem a lerakóra, és ez a kis papír nagy kényelem, kevesebb kakiáztatás, valamint, ha meggondoljuk, nem több szennyvíztermelés, mint a felnõttek WC-papír használata. Maga a pelus és a textilbetét pedig még több gyereknek is megmarad.

    Mosómacik

    Amennyiben valaki zöld mami szeretne lenni, de nem született rabszolgának, a következõkre lesz szüksége:
    1. kb. 35-40 db textilpelus, vagy kb. 20-25 db nacipelenka,
    2. a kisebb és a nagyobb méretbõl is 4-4 gumibugyi, vagy nedvességzáró külsõ,
    3. kb. 15-20 db pelenkabetét,
    4. esetleg nowetex betétbõl néhány csomag,
    5. mosószappan, mosószóda, ecet, ha elkerülhetetlen, akkor flóraszept, és ha valaki illatosat szeretne – ami egyébként a gyereknek nem tesz jót – akkor mosópor, illetve kevés, nem irritáló illóolaj,
    6. 2 darab fedeles vödör az áztatáshoz,
    7. teregetõkapacitás.

    Az öblítõ súlyosan ellenjavallott, mert felesleges környezetszennyezés, és a pelusok nedvszívóképességét tartósan rontja!

    Menet a következõ, legalábbis mi ezt találtuk a leginkább követhetõnek, természetesen van, akinek máshogy jön be.

    A pisis pelusokat az egyik vödörben, 5 liter víz mellé adagolt ecetben gyûjteni. A másik vödör az esetleg kakis pelusok gyûjtõedénye, melyeket kirázni a WC-be, vagy elõzõleg mosószappannal, ill. mosószódával kezelni, mert az ecet fertõtlenít, de a kakifoltot nem szedi ki. Természetesen, ha van kakifogó, és nem folyik a cucc, akkor nem kell foltkezelni. :-)

    A fenti számú pelussal kb. 4 naponta fogy el a matéria, tehát hetente kétszer kell mosni. Ehhez a következõ ötleteket találtuk: mosószóda, vagy mosószóda és szappanpehely keverékével, elõmosás nélkül – ehelyett volt a vödör! – 60 oC-on, nagyobb babócánál 40 oC-on. Öblítés a program végén csak vízzel, vagy illóolajos vízzel, esetleg ecettel. A fenti áztatás után sok szülõ a gyerek ruháival, sõt, más, nem nagyon szennyezett holmival is mossa a pelusokat, a tarka persze nem játszik.

    A vasalásról a neten megoszlanak a vélemények: van, aki mániákusan, még a zoknikat is, van, aki csak minden 3-4. mosás után és van, aki soha, mert úgy hajtja a szárítóra a pelust, hogy nem lesz gyûrött.

    Akinek lehetõsége és helye van, annak célszerû 5-6 napra való tiszta pelust beszerezni, mert a mosások gyakoriságával valószínûleg csökken a lelkesedés, de a fenti módszerekkel, talán elfogadható áldozattal is bárki lehet környezetudatos.

    Minden érintettnek kellemes, „balesetmentes” pelenkázást kíván: a KukaBúvár Egyesület nevében Hédi.