Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szelektív gyűjtés az egyetemen

Év: 
2004
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Pánovics Attila

Munkahelyemen, a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán a kollégák többször felhívták már a figyelmemet a szemétbe kerülő papír mennyiségére. Ez a kar a legnagyobb a PTE 9 kara közül, a hallgatók száma 5500 körülire tehető, maga az épületegyüttes az elmúlt évben teljes felújításon esett át.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata által 2003. végén kiírt pályázaton a Pécsi Zöld Kör 90 ezer Ft-ot nyert a szelektív hulladékgyűjtés megszervezésére a Karon, mivel az intézmény vezetése nagyon pozitívan állt a javaslathoz. Sajnos, ebből az összegből mindössze 30 db fonott kosár és 1 db elemgyűjtő edény beszerzésére kerülhetett sor. (Az elhasznált szárazelemek gyűjtésére alkalmas edényzetet az épület főbejáratánál tervezzük elhelyezni annak érdekében, hogy az említett veszélyes hulladékok is elkülönített gyűjtésben és megfelelő kezelésben részesüljenek. Sajnos, a vásárlásához szükséges összeg még nem áll rendelkezésünkre.)

A program 2004. február 1-jén indult a dolgozók teljes egyetértésével. Ennek keretében a Kar vezetése kötelezővé tette a papírhulladék gyűjtését azokon a tanszékeken és egyéb irodahelyiségekben, ahová gyűjtőedények kerültek. Innen a takarítószemélyzet kijelölt tagjai viszik a papírt a Biomark 2000 Kft. által erre a célra telepített speciális kukákba, ahonnan a kft. szállítójárműve szállítja el a hulladékválogató műbe. A cég vállalta, hogy ingyen bocsátja ezeket a Kar rendelkezésére, és akár heti rendszerességgel, akár bejelentés alapján elvégzi a szállítási tevékenységet. Annak érdekében, hogy az összegyűjtött papírhoz illetéktelen személyek ne férhessenek hozzá, illetve semmilyen szennyezőanyag ne juthasson a kukákba, a szállítójármű által könnyen megközelíthető területet jelöltünk ki az edények számára, egyébként pedig a Kar teljes területe őrzött. Az összegyűjtött papír ingyenesen kerül elszállításra, így a Kar is jól jár, de legfőképpen szakszerű újrahasznosításra kerül a feleslegessé vált, nagy mennyiségű papír.

Március elején értékeltük az eddigi tapasztalatokat:

  • a program kiválóan működik, a 30 db kosárból annyi papír gyűlik össze, hogy kéthetente ürítik a négy kukát,
  • a dolgozók közül többen jelezték, hogy szintén részt szeretnének venni a papír szelektív gyűjtésében,
  • néhány helyiségben nagyobb edényzetre is szükség lenne,
  • a hallgatókra is ki kellene terjeszteni a programot.

    Külön öröm számunkra, hogy a Közgazdaságtudományi Kar vezetése is élénken érdeklődik a kezdeményezés iránt. A program jó példája lehet annak, hogy milyen hatékony lehet az együttműködés egy független civil szervezet, az önkormányzat és az üzleti szektor között.

    Mivel megítélésünk szerint a tevékenység sikeres, kiterjesztése érdekében a pályázat kidolgozását tervezzük a szelektív hulladékgyűjtés átfogóbb megvalósítására mindkét karon, így példaként szolgálhat a többi kar számára is.