Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Papírtégla hulladékból

Próbáld ki!
Év: 
2004
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
HuMuSz

A használt papír a környezetvédők számára nem szemét, hanem másodnyersanyag, amiből magunk is érdekes dolgokat készíthetünk (pl. merített újrapapírt, papírmasét vagy téglát). A készülékkel préselt tégla száradás után könnyű, ámde kellő szilárdságú. Festhető, vágható, ragasztható, díszíthető, jó hang- és hőszigetelő. A papírtégla-készítés a finn óvodások és iskolások egyik kedvenc elfoglaltsága. Kedvező tulajdonságai miatt nagy fantáziával sokféle komoly és játékos célra használják.

Használati utasítás

A Hulladék Munkaszövetség a készüléket kisméretű papírtéglák gyártásához tervezte. Használata különösebb szakértelmet nem igényel. A balesetek megelőzése érdekében ügyelni kell arra, hogy a papírpép víztelenítése során senki ujja ne kerüljön a nyomókeret és a nyomókar közé.

A papírpép előkészítése

Használt újságokat, papírlapokat vágj (tépj) minél kisebb darabokra és szórd bele egy vödör langyos vízbe - attól függően, hogy hány darab téglát akarsz majd sajtolni.

A darabokra tépett papírfecniket áztasd két-három napig, közben néha kézzel keverd meg. Ennyi idő alatt a papír általában kellően felázik (a cellulózrostok fellazulnak).

Figyelem! Papírkészítéshez elsősorban a fatartalmú papírlapok (pl. rajzlap) illetve a fekete-fehér újságpapírok (pl. napilapok) alkalmasak. A simított felületű, fényes műnyomópapírok (színes újságok, prospektusok) nem jók, azokat kösd inkább össze és add le a papírgyűjtésnél.

Téglanyomás


1) Menj ki a szabadba, vagy keress egy olyan helyet, ahol a ?téglapancsolás? nem probléma.
2) A felázott nedves papírpéppel rakd tele a felnyitott tetejű keretet.
3) Helyezd rá a felső zárófedelet, és a két karral nyomd össze a masszát (ütközésig).
4) Ha még engedi, tölts rá felülről egy újabb adagot és nyomd ismételten össze.
5) Hajtsd ki a nyomókarokat, vedd le a zárófedelet és fordítsd meg a készüléket.
6) Az alján lévő nyomóráccsal (a készüléket óvatosan emelve) nyomd ki a kész téglát egy kartonlapra vagy deszkára.
7) A téglát néhány napig tedd ki a napra vagy fűtött helyre száradni.

Kérjük, írd le nekünk, hogy neked hogy sikerült a téglakészítés (ne keseredj el, ha az első nem lesz tökéletes). Fényképezd is le, hogy mihez kezdtél a kész téglákkal. Megjutalmazunk érte.

Jó szórakozást kíván minden kis környezetvédőnek a
HuMuSz
1111 Budapest Saru u. 11. Tel/fax: (1)386-2648

***

Tisztelt bácsik és nénik!

A naszályi általános iskola tanulói ezúton mondanak köszönetet a papírtégla készítő ?masináért?. Első kísérletünk már folyamatban van ? éppen ázik a papír (rém gusztustalan és büdös) ? a remélhetően sikeres téglákból pedig először várat készítünk majd az elsősöknek, amit csirizzel fogunk összeragasztani. Sőt, azt is kitaláltuk, hogy az a gyerek, aki az iskolában csúnyán beszél, és a lelki környezetünket ezáltal szennyezi, kárpótlásul egy vödör újság összetépkedésével fog vezekelni. Majd lefényképezzük

Köszönettel az Angyalffy Mátyás Általános Iskola tanulói,
Naszály