Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Országos megnyitó

Tájsebészet 2004
Év: 
2004
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Privigyei Csaba

2004. február 10. HuMuSz Ház

A Tájsebészet 2004. évi kampányát Dr. Persányi Miklós Környezetvédelmi és Vízügyi Miniszter, a program fővédnökének a részvételével nyitottuk meg.

A Miniszter Úr bemutatta a szaktárca 2004. évi terveit, célkitűzéseit hazánk környezeti állapotának javítása érdekében és külön szólt a Tájsebészet jelentőségéről. Majd Szilágyi László, a HuMuSz alelnöke kiemelte, hogy az országos mozgalom az illegális hulladéklerakók elleni küzdelemben máris komoly sikereket ért el. Egyre több önkormányzat, kistérség mozdul meg, folyamatosan növekszik azon közszolgáltatást, hulladékelhelyezést végző cégek száma, amelyek a programot támogatják, sőt, a tavalyi évben a környezetvédelmi alapból lerakó-felszámolásra is lehetett pályázni.

Vendégünk, Sipos Jánosné, Rózsaszentmárton Község Polgármester Asszonya a kistelepülések összefogásáról és arról szólt, hogy önkormányzatok is képesek a helyi erők eredményes mozgósítására, mely a helyi környezetvédelmi problémák hosszú távú megoldásában játszik szerepet. Krakóczkiné Tóth Éva, a tavalyi győztes Boldogi Tájsebészek vezetője külön említette, hogy a Cigány Kisebbségi Önkormányzat segítségével a település cigány telepét is sikerült teljesen rendbe tenni, sőt, célpályázatok segítségével azóta 11 főnek sikerült munkahelyet teremteni a településen!

Médiakampány

Tekintettel arra, hogy az országos szintű médiakampányra idén csak 250 ezer forintot tudtunk áldozni, a program meghirdetése főleg a régióközpontok helyi sajtókapcsolatain keresztül történt. A Kossuth Rádióval és a két közszolgálati televízióval idén is sikerült megegyezni kedvezményes vagy ingyenes sugárzásról. Fizetett hirdetésekre nem találtunk külön forrást, ezért nagyobb súlyt kaptak a helyi és regionális televíziók illetve rádiók.

Jelentkezés

A régióközpontok közös igényét figyelembe véve idén a jelentkezéseket közvetlenül náluk lehet megtenni, ami a személyes kapcsolatok ápolása miatt is fontos. Így 2004-ben országos információs központot nem működtetünk. Emiatt a honlapon sem lehet bejelentkezni, csak az alapvető, jelentkezéshez szükséges dokumentumokat (kiírás, adatlapok, jelentkezési lap) lehet letölteni. Illegális hulladéklerakó interneten történő bejelentésére azonban változatlanul lehetőséget biztosítunk.

***

A Tájsebészet ütemezése:

  • 2004. március-május: médiakampány, helyi események
  • 2004. május 7.: beküldési határidő
  • 2004. június 5.: értékelés, kampányzáró, kiállítás