Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kampusz zöld krampuszai

Év: 
2004
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Malatinszky Ákos (GATE Zöld Klub Egyesület)

Bár Mikulás- és krampuszruhába csak évente egyszer bújunk, és mumusként is csak a Gólyatábor éjszakai túráján résztvevőket riogatjuk papírgyűjtő konténerbe mászással és szelektálási módszerek számon kérésével, a gödöllői egyetemvárosban (kampuszon) néhány éve zöldülési hullámot indítottunk el.

Korábbi felméréseink szerint az egyetemen keletkező hulladék összetételére jellemző a papír közel hetven százalékos részaránya. Az 1999-ben kialakított szelektív papírhulladék-gyűjtési rendszerünk négy éves sikeres működése (amelynek kulcsfontosságú eleme a folyamatos kommunikáció a dolgozók és a kollégisták felé) további lépésekre, a különgyűjtés rendszerének valamennyi hulladékfrakcióra történő kiterjesztésére ösztönzött bennünket. Ezért kezdtük el 2003. őszén egy hulladékgazdálkodási program megtervezését az Oktatási Minisztérium Felsőoktatási Helyettes Államtitkárságának támogatásával, együttműködésben a Szent István Egyetem vezetésével, a Főtitkári Hivatal Gödöllői Titkárságával, a Gondnoksággal és a Műszaki Igazgatósággal. Kampuszunk ugyanis minden olyan hulladék-kibocsátási egységet tartalmaz, amely a településeken előfordul (intézmény, szolgáltató rész, lakótelep, ipari műhelyek, kert, szántóföld, állattenyésztő telep, stb.), ezért itt a hulladékgazdálkodás teljes vertikuma megvalósítható, gyakorlati példát mutatva a települések különböző szereplőinek, illetve az ország számos tájáról érkező hallgatóknak és látogatóknak.

Az elmúlt hónapokban az érintettek (az említett partnerek mellett a büfék, étterem, Egyetemi Kollégiumi Tanács, szállítmányozás, szórakozóhelyek) megkeresését a jelen állapot felmérése és rögzítése (hulladék-összetétel vizsgálata keletkezés helye szerint, logisztikai vizsgálat, jelenlegi szabályozás átvilágítása, közvélemény-kutatás) követte. Júniusban zajlik az előzetes programterv elkészítése, amelynek során háromféle megvalósíthatósági tanulmányt készítünk a majdan rendelkezésre álló források függvényében, hulladékudvart tervezünk és felkészítjük a szereplőket a várható változásokra. A KukaBúvár következő számában részletesen beszámolunk a felmérések eredményeiről, az érintettekkel közösen megálmodott tervekről.