Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szőnyeg alá söprés: továbbfejlesztve!

Búvárok takarítanak
Év: 
2003
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Nagy Balázs (Deep Sea Búvárcentrum), Tömöri Balázs

A mélységük miatt "hosszanhűs" bányatavak nagyon népszerűek nyári kánikula elől menekülő fővárosaik körében. Noha megmártózni elméletben tilos - a Budakalász és Békásmegyer közötti mesterséges tavak is vonzzák a fürdeni és napozni vágyókat. Egy dologra kellett csak nagyon odafigyelni: a hirtelen mélyülő mederre. Nem biztos, hogy gondolnánk, de itt tanulják és gyakorolják a merülés fortélyait a Deep Sea Búvárcentrum hallgatói. A merülések alkalmával rendszeresen találkoznak hulladékokkal - miért is pont a budakalászi Lupa-tó lenne ezalól kivétel?

Ennek tükrében érthető, hogy a Deep Sea Búvárcentrum - csatlakozva a Búvároktatók Szakmai Szövetsége által indított programhoz - a Föld Napján és a Takarítási Világnapot megelőző hétvégén idén ötödik alkalommal szervezett a víz alatti világ megóvását és a vízpartok megtisztítását célzó akciót. Tavaly ez a nemzetközi akciónap 100 országban több, mint 90 ezer búvárt és nem búvárt mozgatott meg.

Szeptember harmadik hétvégéjén a budakalászi Lupa-tónál egy közel száz fős társaság mintegy 4 óra alatt 4,4 kilométer hosszú vízpartot, illetve 500 méternyi víz alatti szakaszt tisztított meg. Munkájuk során több, mint 200 kg hulladékot gyűjtöttek össze.

A vízi világ megóvásáért elhivatottságot érző könnyűbúvárok évek óta vezetik listájukat arról, hogy milyen típusú hulladékot találnak ezeken az akciónapokon. A lista hosszú és elgondolkodtató: olajos flakonok, üres üvegek, műanyag poharak és zacskók, autóroncsok, elszakadt cipők és labdák, horgászok damiljai illetve ólmai, konzerves és üdítős csomagolóanyagok, kerekek nélküli kerékpárok, rendszámtábla, napszemüvegek, még működő órák, kulcscsomók.

A Lupa-tó ugyan meglehetősen mély, de ha így folytatjuk hamar feltöltődik hulladékkal! A búvárok ugyanis jövő évtől valószínűleg új tavat kell, hogy keressenek maguknak, mert az egyre több és több jet-skis nemcsak a fürdőzőket, hanem őket is veszélyezteti...