Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Képcsőbontó üzem Csepelen

Év: 
2003
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Rozoga

Mindig örömmel adunk hírt egy hazánkba költözött új technológiáról. Pláne így van ez, ha a dolog szorosan kötődik a környezetvédelemhez, mint az InterMetál Recycling Kft. által vásárolt képcsőbontó berendezés. A 30 milliós beruházás három hete kezdte meg áldásos szétválasztó tevékenységét, amelynek napi 100 képcső bontási kapacitása egyelőre messze nincs lefedve.

A berendezés két fő részből áll, az elsőben a burkolatától már megszabadított képcsövet pneumatikus karok illetve vákuum segítségével stabilan rögzítik, hogy le lehessen választani róla minden ráragasztott műanyag és fém alkatrészt, valamint itt kerül eltávolításra a képcső vége, az elektronágyú is. A második egységben a már csupasz képcsövet stabil befogás után a gép a megfelelő magasságban " ott, ahol a képcső két eltérő összetételű részét összeolvasztották " körbekarcolja, majd fűtőszálat húz a karcolás helyére. A néhány másodperces hőközlés hatására az üveg elreped, s így könnyen szétválasztható a képcső hátsó, ólmot tartalmazó része (kónusz) az elülső, ún. báriumüvegtől (front). A szétválasztás után a képcső belső falán lévő 3-4 grammnyi finom fémport  amely a televízió, avagy monitor hasznos életszakaszában feltétlenül szükséges volt ahhoz, hogy lássuk a színeket  ki kell porszívózni, ez a toxikus fémeket tartalmazó por elkülönítve kerül egy tartályba, majd onnan veszélyeshulladék-lerakóba.

A kettényitott képcsőből még ki kell venni a fémből készült alkatrészeket, ezután lehet külön tenni a kétféle üveget. Ezeket exportálják, leginkább egy németországi üveggyárba. A hazai üveggyárak ugyanis nem tudnak mit kezdeni sem a front-, sem pedig a kónuszüveggel [de még a tiszta, kifogástalan színes öblösüveggel sem!  a szerk.].

A monitorokat és tv-ket borító műanyagok külön gyűjtés és tömörítés után viszont jobb híján lerakókban végzik, mivel annyira vegyes összetételűek, hogy újraolvasztásukra, hasznosításukra nem igazán vállalkozik senki.

Az elektrotechnikai hulladékok többi részéről is ejtsünk néhány szót. A kidobott készülékek fém alkatrészei probléma nélkül újraönthetőek. A kábelek egy ügyes masinán átküldve aprítás és csupaszítás, szeparálás után réz és műanyag frakcióban jönnek elő a gépből. A színesfém természetesen minden további nélkül újraolvasztható, de műanyagok keverékére sajnos nem tudnak feldolgozót találni. A nyomtatott áramköröket hazai feldolgozóipar híján Nyugat-Európába exportálják, mindig éppen oda, ahol többet fizetnek érte. Mert ami nekünk nem kell, majd megveszik mások

további információ: www.elektrohulladek.hu