Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Környezetkímélőbb lakberendezés

Év: 
2002
Szám: 
Tél
Szerző: 
Almási Hedvig

Ma már a lakberendezési termékek ugyanolyan divatcikké váltak, mint a ruházat, legfeljebb fogyasztási idejük valamivel még hosszabb, mondjuk 5-30 év. Hajdanában viszont 25-150 évre készültek ezek az eszközök. Közismert, hogy manapság jóval több tárgyunk van, mint akár 50 éve. Szerencsére ezek egy része szellemi-kulturális célokat szolgál (könyvek, zenehordozók, képzõmûvészeti alkotások), ám a tárolás mára a lakhatás egyik fontos kérdésébõl az elsõvé vált. Remekül példázza ezt, hogy üres lakásba költözõk gyakran elõbb vesznek szekrényt, mint asztalt vagy széket.

Csak egyszerûen
Csak egyszerûen

 

Nosza, alkossuk meg a "zöld" lakberendezés egészen rövidke kódexét!

1. Csak olyan bútort és kiegészítõt vásárolj vagy készíttess, amelyre valóban szükséged van! A saját stílusotokat alakítsd ki, ne a legutolsó divat szerintit!

2. Részesítsd elõnyben az elemes, bõvíthetõ megoldásokat, amelyek többféle mélységben, áthelyezhetõ polcokkal, akasztókkal, kampókkal, belsõ osztásokkal készülnek!

3. Ne dísztárgyakat vásárolj vagy ajándékozz, hanem -- amíg ezek tényleg szükségesek -- igényes kivitelû használati tárgyakat. Az ilyenek fõ fellelési helyei a bizományik, ócskapiacok, kézmûves vásárok.

4. A fentiek nem vonatkoznak a nívós ipar- vagy képzõmûvészeti alkotásokra és azokra a dísztárgyakra, amelyeket csemetéid, barátaid, kedvesed kifejezetten neked készítettek. Ezek azt bizonyítják, hogy normális, emberi életet élsz.

5. A 40 cm-nél nagyobb mélységû, sokfiókos komód többet ér az azonos alapterületû akasztós szekrénynél, mert ruhán kívül más dolgokat is elnyel, pl. játékok, varróeszközök, cipõpertlik...

6. Bizonyos, hogy szükséged van ülõgarnitúrára? Ha egészséges vagy, jól megválasztott széken, padon is tudsz 3-4 órát ultizni, beszélgetni, iszogatni. (Utána úgyis lefordulsz róla, annál lejjebb meg már nem eshetsz.) Ezért tehát nem érdemes 13-20 négyzetméterrel nagyobb lakást választani, ennyi helyet foglalnak ugyanis a telekárpitozott vagy telebõrözött monstrumok, amiken csak dögleni lehet, más tevékenységre alkalmatlanok.

7. Ha elég nagy a kamrád vagy a WC-d, régi, sérült szekrények, polcok még tökéletesen alkalmasak szerszámok, zsinegek, drótok, élelmiszerek elhelyezésére. A vissza nem váltható üvegeket az Isten is szögek, csavarok áttekinthetõ tárolására teremtette. (Ezt úgy nevezzük szakszerûen, hogy az árut és/vagy a csomagolást hosszabb ideig tartjuk a termelési-fogyasztási folyamatban.)

8. A könyvespolc kevesebb anyag felhasználásával készül, mint a vele azonos méretû könyvszekrény. Bár ez utóbbi valóban jobban védi a könyveket. Tõled is.

9. Különös óvatossággal kezeld a konyha berendezését! Ma már olyan státuszszimbólum, mint a távrecsegõ vagy az autó. A komplett verziókban mindig eladnak néhány kevésbé szükséges vagy rosszul kihasználható egységet is. Számtalan konyhai kiegészítõ létezik természetes anyagból (fa vagy fém késtartó a mûanyag helyett, kenyértartó helyett esetleg kenyeres zsák). Figyelmedbe ajánlom, hogy a legjobb szagelszívó a nyitott ablak.

10. Feleslegessé vált (kinõtt) ruháidnak ne szekrényt keress, hanem karitatív szervezetet, amelynek átadhatod! Lesz, aki rászorul.

11. Olyan íróasztalt válassz, amely nem csak számítógép tárolására alkalmas, hagyományos fiókjai is vannak!

12. Az íróasztalon hagyj külön helyet a másik oldalukon még újra használható papíroknak!

13. A környezetkímélõ ágy lábakon áll, ágyrácsa, betétje önállóan cserélhetõ. Hírbõl sem ismeri a habszivacsmatracot. Esetleg 100 éve készült és egy padlásról szerezted.

14. A praktikus, kis mélységû cipõsszekrények -- fõleg tömörfából -- méregdrágák. Más szekrény belsejébe sorokban felszerelt, eredetileg fedõtartó drótokon tárolhatod nem túl nehéz és nem magas szárú cipõidet. Régi polcot is átalakíthatsz bukóélekkel cipõsszekrénynek.

15. Régi bútorok nemcsak a frekventált régiségboltokban kaphatók. Az igazán antik holmik átlagos környezetvédõnek megfizethetetlenek. A 20-as, 30-as években vagy még késõbb, tömörfából, fafurnérral készült társaiknak már nincs ára. 1-2 doboz festékkel és néhány ecsettel ezekbõl masszív, egyedi darabokat készíthetsz. A mûtéthez nem árt némi jó ízlés és csipetnyi kézügyesség.

16. Kerüld a melaminbevonatú, mûanyagból és bútorlapból készült bútorokat! Ezek általában olcsók, de nehezen vagy egyáltalán nem javíthatók, és többnyire gyenge minõségûek. Csak a nagyon drágák tartósak!

17. Ha a hely engedi, éjjeliszekrények helyett végy kisebb-nagyobb komódot! Az elõbbiek mutatósak, de nem sok mindenre alkalmasak.

18. Emeletes ágyból csak olyat érdemes venni, amelybõl késõbb két, ágyvéggel ellátott felnõtt ágy alakítható ki.

19. Egy gyerekszobában valójában csupán 4 fõ funkciót kell megvalósítanod: alvás, a gyermek holmijának elhelyezése, játék és tanulás. Nagyon ötletesnek tûnnek a csúszdával, atomrakéta-építõvel és Forma 1-es pályával kombinált pelenkázók, de a gyerekek képzelõerejét lustábbá teszik, egy rakás mûanyag van bennük és késõbb semmi másra nem lesznek jók. A mikiegeres tapéta is király, ha 4-5 év múlva szét akarod veretni a gyerekszobát. ;-) A játékhoz 3 tényezõ szükséges: gyerek, nagyméretû szõnyeg és játékok.

20. Korábbi ifjúsági bútoraid is megfelelnek a kamra-, WC-, pince-polc feladatoknak, erre nem kell újat venni. Ha jó állapotú a bútor, csak igénytelen, fesd át, helyezd át vagy emeld le az ajtókat, bevonhatod parafával...

21. A legegyszerûbb, legolcsóbb, és egyik legszebb fal a meszelt. Természetes, növényi vagy ásványi alapú festékekkel színezheted is. Nagyon drága, de belsõ hõszigeteléssel kombinálható és tartós a faburkolat. Kicsit olcsóbb és Te is felrakhatod az önmagában is jó hõszigetelõ parafát. Próbáld kideríteni, honnan érkezett, hátha csak Spanyolországtól, vagy Portugáliától jött idáig.

22. Környezetbarát padlóburkolat a kerámia, a padlás- és klinkertégla, a fa, a parafa, a kõ és a linóleum. Kerüld viszont a PVC-t és a szõnyegpadlót!

23. Függönyökbõl, párnákból, ágytakarókból és más lakástextíliákból a természetes anyagúak a "zöld megoldások". Ezek közt is fõként azok, amelyek fehérítetlen szálból készültek, vagy legalább kevésféle színt tartalmaznak. A maradékokból egészen remek, sokzsebes, gardróbba, szekrényajtó belsejébe vagy fürdõbe való tárolókat gyárthatsz.

24. A falvédõ környezetbarát. Az ideális jelölt foltvarrással vagy rongyszövéssel készült, esetleg turkált, örökölt régi darab. Mindenesetre komoly tétellel csökkentheti a fûtési energia-felhasználást.

25. Szõnyeget nem kell mindenhol használni. Ha négylábú barátaid vannak, bátran végy nagy levegõt és 50-szer gondold meg! Ha szükség van rá, akkor a legjobb a környéken, rongyhulladékból szövetett vagy sk. gyártott. Ilyen lehetõség híján vásárolhatsz is rongyszõnyeget. "Zöld megoldás" még a natúr gyapjú, a torontáli vagy festékes és a perzsa. (Ez utóbbihoz vigyél jó vaskos bankkártyát is!) Ezeket azonban nem moshatod otthon.

26. A célszerû világítás egyben környezetkímélõ is. A fényforrásokat úgy kell elhelyezni, hogy ne állj vagy ülj ezeknek háttal. Jól világítsd meg a konyhai munkaterületet, az íróasztalt, és azt a teret, ahol olvasol, kézimunkázol, körmöt vágsz...! A többit nem kell csillárokkal telenyomni. Keress energiatakarékos izzókat! A halogén elõnye a nagyon hosszú élettartam, a felhasznált nagyon kevés üveg és fém. Gondolkodj el ezen is, ne csak a halogéntartalmon! Minél egyszerûbb a lámpatest, annál kevésbé problémás hulladék lesz belõle.

27. A hatékonyabb árnyékolók mindig az épületkontúron kívül vannak, leggazdaságosabb ezek közt a spaletták (ablaktáblák) nyersanyag-felhasználása. Belsõ árnyékoló lehet a lenvászon-, nád- vagy bambuszroló.