Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Variációk a PET-palackok használatára

Kertészeti alkalmazások
Év: 
2002
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Cs. Nagy László

A Kerepesen mûködõ "Összefogás Környezetünk Védelmére" nevet viselõ egyesület tagjaként, és a helyi kertbarát kör elnökeként is szívügyemnek tartom a KukaBúvár által is napirenden tartott problémák megoldását. Így kezdtem el mintegy évtizede a különbözõ ûrtartalmú flakonok hasznosítását kertészeti célokra. Az eredmények minden elképzelhetõt felülmúltak!

 


Rakétának is kialakítható!

Így például a váz nélküli fóliás hajtatás során a földbe süllyesztve és a sorok között elhelyezve a vízzel töltött flakonok megóvják a növényzetet a fagyoktól (-10-12 fok C-ig) és a nappali túlmelegedéstõl is, ugyanis az akkumulált meleget éjjel adják vissza, miközben szellõztetni sem kell. Ez tehát a magvetést, avagy a palántaültetést követõ hosszabb idõszak alatt tehermentesíti a gazdát, s csak öntözésnél kell a fóliák szélének lesúlyozásához használt flakonokat felszedni.

A másik széleskörû hasznosítási lehetõség a szabadföldbe kiültetett palánták átmeneti védelme ún. "flakonbúrákkal", amely mint az elnevezésbõl következik, félbevágott flakonok felhasználását jelenti a kiültetések alkalmával. Az így védett palánták szinte egyáltalán nem érzik meg a kiültetést, és védettek a fagytól és a kártevõktõl is. Fagyok esetén betakarhatóak földdel, fóliával vagy bármiféle takarásra alkalmas anyaggal. A palackok alatt a kártevõk csak elvétve fordulnak elõ. Ekkor a palack kupakjának levétele után a vegyszerbejuttatást el lehet végezni.

A harmadik hasznosítási lehetõség a különbözõ gyümölcsök védelme a kártevõtõl. Különösen vonatkozik ez a szõlõre, amely ugyan hálóval védhetõ a madarak ellen, de a darázskár és a rothadás ellen nem! Ez esetben a flakon különleges kialakítása szükséges.

A negyedik: a gyümölcsfák és a szõlõ törzsvédelme a vadkárok ellen. Ez is egyszerû és biztonságos, miközben a törzsvastagodást nem gátolja.

Az ötödik: különféle öntözési módszerek.

A hatodik: a talajtakarás, melynek során pl. a szõlõnél a hajnali harmatképzõdést lehet akadályozni s ezáltal kedvezõbb mikroklímát lehet teremteni a cukorképzõdéshez, miközben a kórokozók sem okoznak a kontrollhoz hasonló gondot.

A hetedik: a talajerózió elleni védekezés, melynek során egy-két flakonos mélységben beásott, kellõ hosszúságú és vízzel töltött palackkal fogjuk meg az eróziónak kitett földet.

A nyolcadik: a fakoronák alakítása. Ennek során az ágakat rendszerint földbe ütött cövekekhez rögzítik, amely a talajmunkát és a közlekedést is akadályozza. Ezzel szemben a vízzel töltött palackokat a fák ágaira akasztva "S" kapoccsal vagy zsineggel odaerõsítve az ágak a kívánt szög alatt fejleszthetõk.

A kilencedik: a hõszigetelés és a tûzvédelem. Ennek során a vízzel töltött flakonok a létesítmény bármely oldalán elhelyezhetõk. A palackok ott és akkor lépnek "mûködésbe" ahol és amikor a keletkezõ hõ a tûzveszélyt rejti magában.

Végül a tizedik felhasználási mód: telített sóoldattal a lakástól távol dolgozók üdítõitalának hûtése. Ahol áram nincs, ott használt, de sértetlen szigetelésû hûtõben pár flakonnal napokon át is mûködik!