Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szelektív gyûjtés Kistarcsán

Év: 
2002
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Viola

Közel másfél éves elõkészítõ munka után, 2002. április 19-én, Föld Napja alkalmából tartottuk a szelektív hulladékgyûjtõ udvar megnyitóját a kistarcsai lakótelepen. A 350 lakásból álló lakótelepen indult szelektív hulladékgyûjtési programhoz csatlakozott a helyi általános iskola és az óvoda. Az udvar a Környezetvédelmi Minisztérium és a Kistarcsai Polgármesteri Hivatal építõanyagra fordított támogatásával, az alapítvány önkénteseinek és polgári szolgálatosainak munkájával készült el. A környezetvédelmi tanácsadó iroda az Ökotárs Alapítvány segítségével nyílik meg.

 


A megnyitó napján délelõtt a lakótelepi Napköziotthonos Óvoda gyermekei egy bábelõadást láttak a hulladék újrahasznosításáról a Rügyecskék Alapítvány önkénteseinek elõadásában, míg az iskola tanulói osztályfõnöki órák keretében ismerkedtek a szelektív hulladékgyûjtés helyes módjával. Megtanulták például, hogy nem helyes a tejes, vagy gyümölcsleves kombidobozt (Tetra Pak) a vegyes papírhulladékba helyezni, mert e csomagolóanyag különbözõ összetevõi (papír, fém, mûanyag) egymástól szét nem választható formában kerülnek forgalomba. Délután a Szt. István Általános- és Zeneiskola diákjai különféle sportversenyeken mérhették össze tudásukat, majd zsonglõrködni tanulhattak és egy bûvész elõadását nézték végig. A hivatalos megnyitót követõen, amelyen a polgármesteren kívül számos képviselõtestületi tag is megjelent, kiosztottuk a sportversenyek és az aszfaltrajzverseny nyerteseinek, illetve a hulladék-újrahasznosítással készült játékok alkotónak értékes nyereményeit.

Az alapítvány polgári szolgálatosai gyûjtõlátogatások során keresik fel a lakótelep lakóit, hogy elhozzák tõlük a különválogatott és tisztára mosott hulladékot, ezzel is megkönnyítve a lakók számára a szelektív gyûjtésre történõ átállást. Az udvarban papírt (hullámkarton, újság- és vegyes papír), fémet (színesfém és konzervdoboz), mûanyagot (kemény mûanyag és fólia), szárazelemet és sütõzsiradékot gyûjtünk. A felsorolt hulladékokon kívül évente kétszer rendezünk lakossági gyûjtést akkumulátoroknak, festékes- és olajos rongyoknak, tégelyeknek, valamint a lejárt szavatosságú gyógyszereknek, egyéb vegyszereknek, növényvédõ- és gyomirtószereknek, hogy azok ne mérgezzék a kommunális hulladékot. A tisztán különválogatott hulladékért kapott támogatásból a lakótelep játszótereit szeretnénk felújítani, illetve padokat és kukákat kihelyezni a közterekre, hogy a lakók minél hamarabb érezhessék munkájuk gyümölcsét. Ha elegendõ lakó kapcsolódik be a szelektív hulladékgyûjtésbe és csökken a háztartási szemét mennyisége, az a szemétdíj csökkenését is maga után vonja.

Az iskolában található Teleházban hamarosan megnyitjuk Környezetvédelmi Tanácsadó Irodánkat, ahol az Ökoszolgálat Zöld Boltjában forgalmazott lebomló tisztítószereken és természetes alapú kozmetikumokon kívül kiadványokat lehet majd kapni, illetve tanácsadás kérhetõ a környezettel, a környezetbarát életvitellel kapcsolatos kérdésekben.