Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

RETEXTIL Manufaktúra

Ökológiai és humán újrahasznosító program
Év: 
2002
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Thiesz Angéla

Magyarországon évente több tízezer tonna ruházati cikk válik szemétté. Egy ezerfõs település háztartási textilhulladéka ugyanakkor tíz, a munkaerõpiacon halmozottan hátrányos helyzetben lévõ embernek (fogyatékossággal élõ, nagycsaládos, megváltozott munkaképességû, képzetlen) adhat munkát, akár otthon, házi bedolgozói rendszerben is. A hulladékfeldolgozás e mûfaja nemcsak a szemét mennyiségét csökkenti, de a mûhelymunkában részt vevõ emberekre jótékony hatással is van, mert alkotó munkát végezhetnek.

 

 


A Retextil technika -- a hagyományos kézmûves technikák felölelésével -- energiaigény-mentes eszközökkel mûködik, maradéktalan hulladék felhasználást tesz lehetõvé és megsokszorozza az elsõdleges konzumtermék élettartamát. Alapanyaga a használt textíliákból (ruhanemûk) sodrott rongyfonal, melybõl szõnyeg, takaró, függöny, hintaágy, rehabilitációs hinta, kendõ, szoknya, sõt akár sapka is készíthetõ.

Az Istenkúti Retextil Manufaktúra létrejöttének alapja egy folyamatosan feltöltõdõ közösségi ruhatár volt (bár aki hozott, vitt is), erre az alapanyag mennyiségre alapoztuk a mûhely beindítását. A tevékenység 2001. novemberében, az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatásával indult: 18 fõt foglalkoztattunk, akik más-más okokból, de tartósan munkanélküliek voltak. A program résztvevõi különféle terméktípusokat készítenek, melyek közt nincs két egyforma darab. Az alapanyaghoz rendelt kézi technikákhoz képest is nagy gazdagságot hoz a különbözõ kultúrájú és ízlésvilágú emberek világának tárgyiasulása. A termékek minõségét az adja, hogy kézzel készül, az ember teljessége részt vesz a munkában, így minden egyes darab alkotási folyamat eredménye.