Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hírek

Év: 
2001
Szám: 
Tavasz

Örökségünk

A Környezetvédelmi Minisztérium felmérése szerint húszezer szennyezõforrás, illetve szennyezett terület található az országban, a lista azonban naponta bõvül. A szennyezések felmérése 1996-ban kezdõdött meg, és várhatóan 2002 végére fejezõdik be. A károk felszámolásához évtizedekre lesz szükség, a költségek pedig mai áron várhatóan meghaladják az ezermilliárd forintot.

Az Unió a hazai környezetvédelemért

Az ISPA (EU elõcsatlakozási alap) eddig lekötött kereteit hét hazai környezetvédelmi program megvalósítására fordítják. Leghamarabb a gyõri szennyvíztisztító beruházása valamint Hajdú-Bihar megye hulladékgazdálkodási projektje indulhat el. Egyéb jóváhagyott programok: szegedi szennyvíztisztító, szegedi, szolnoki, miskolci hulladékgazdálkodási programok, valamint a budapesti szennyvíztisztítási beruházáshoz szükséges elõkészítõ tanulmány. Magyarország eddig megközelítõleg 20 milliárd forinthoz jutott az ISPA-ból.

Mérgelõdés Békésben

Majdnem 300 tonna veszélyes hulladékot ártalmatlanítanak Kétegyházán. Az állam az országos kármentesítési feladatok közé sorolta az ügyet, és 24-25 millió forintot elõlegezett meg, amit a károkozó cégnek vissza kellene fizetnie. A cég ügyvédje elmondta, hogy erre kevés esély van, mert hamarosan megindítják a csõdeljárást. Valószínûnek tartja, hogy a nemrégiben kiszabott négymillió forintos bírságot sem tudják kifizetni.

"A lerakó ideiglenesen bezárt"

hirdeti egy tábla a taksonyi szeméttelep kerítésén, a környezetvédelmi hatóság felfüggesztési határozatát jóváhagyta a Fõvárosi Bíróság. Veszélyes hulladékok illegális elhelyezésével, súlyos környezetszennyezéssel gyanúsítják az üzemeltetõ céget, ellene bírósági eljárás folyik.

Péceli szemét Gyálon

Átmeneti megoldásként a gyáli hulladéklerakóba hordják Pécel kommunális szemetét, mert egy jogvita lezárásáig a helyi hulladéktelepet bezáratta az önkormányzat. A polgármester elmondása szerint még a város elõzõ vezetõje kötött szabálytalan módon, pályázat kiírása nélkül megállapodást a Pécel Glob Kft.-vel a város hulladékának elhelyezésére. Az önkormányzat felkérésére jelenleg geodéták vizsgálják, hogy a tájvédelmi körzetben kialakított lerakó területi nagysága megfelel-e az eredetileg kijelölt méreteknek.

Elutasították a pécsi pályázatot

Elutasította a Környezetvédelmi Minisztérium azt a pályázatot, amelytõl Pécs városa és az uránbánya összesen tizenegymilliárd forintot remélt. Ennek egy részébõl a Mecsek-oldalon élõk szenny-, illetve ivóvíz gondjait rendezték volna, a másik felét pedig a volt uránbánya zagytározóinak rekultivációjára szánták. Ez utóbbi probléma megoldása sürgetõ, mert a tározó a város ivóvízbázisát veszélyeztetheti. A rekultivációt elõreláthatóan 2004-ig fejezik be.

Illés Budapest szemetérõl

Nem lehet megoldás a jelenleg súlyosan környezetszennyezõ égetõ bezárása, ám célszerû lenne gazdasági szempontból megnézni, hogy a rekonstrukció vagy egy új létesítmény, vagy a kettõ összekapcsolása éri-e meg a leginkább - mondta Illés Zoltán, a parlament környezetvédelmi bizottságának elnöke. Az égetõ rekonstrukciója és a füstgázmosók felszerelése 15-20 milliárd forintba kerül, amire már megindult a közbeszerzési eljárás. Illés ezenkívül javasolja, hogy létesüljenek szelektív hulladékgyûjtõ udvarok a bevásárlóközpontokban. Ezeket nem a mallok tulajdonosai, hanem külsõ cégek vagy a közterület-fenntartó üzemeltetné.

Új hulladékudvarok

Újabb szelektív hulladékgyûjtõ udvar nyílt a XVII. kerületben, a Széchenyi és a Gyökér utca sarkán. Ugyanakkor átadták az ország második lakossági szelektív veszélyeshulladék-gyûjtõ udvarát a XIV. kerületi Kacsóh Pongrác úton. A lakosság mindkettõt ingyenesen veheti igénybe.

Díjazottak

A japán Sasakawa alapítvány elõször osztott ki Környezetvédelmi díjat Magyarországon. A pályázatok elbírálásában fõleg azt mérlegelték, hogy a jelöltek tevékenysége összhangban van-e a fenntartható fejlõdés alapelveivel. Az elsõ díjat a Nimfea Természetvédelmi Egyesület (6000 USD), a másodikat a Független Ökológiai Központ (4000 USD), a harmadikat a Védegylet (2000 USD) kapta. Idén ismét pályázhatnak társadalmi környezetvédõ szervezetek elmúlt éves tevékenységükkel.