Kukaszakma

Kettős mérce

Az Európai Unió hulladékpolitikájának és klímapolitikájának ellentmondásairól szoló tanulmányt a GAIA (Global Alliance for Incinerator Alternatives, Globális Szövetség a Hulladékégetők Alternatíváiért) nevű nemzetközi szervezet készítette, amelynek hazai tagja a Humusz.

Lerakótól eltérítve

Egy hulladékégető tervével indultak, mára a hulladékcsökkentésben a legjobban teljesítő települések között szerepel Usurbil és Hernani. Baszkföldi beszámolónkból kiderül, hogyan lehet a települési szilárd hulladék 80-90 százalékát visszanyerni. Nem, nem az energetikai célú égetéssel!

Nincs terv, nincs törvény, nincs megelőzés

42 környezet- és természetvédő társadalmi szervezet 2012.május 29-én közös, 32 oldalas értékelést adott ki a kormányzat elmúlt kétévi környezetpolitikai tevékenységéről. A 178 pontbólálló értékelés 9 fő témakörére osztályzatot is adtak: a jelképesbizonyítvány 2 egyest, 6 kettest és 1 hármast tartalmaz. Azóta, ha nehezen is, de elfogadták az új hulladékról szóló törvényt, amivel úgy tűnik, nem csak a civilek elégedetlenek...

Újrapapír vagy e-könyvek?

A közelmúltban készített tanulmányunk eredményeit tesszük most közzé, ami az újrahasznosított papír használatának elősegítésével foglalkozik. Valószínűleg nem csap földhöz bennünket a hír, hogy az újrapapír piaci részesedése igen aprócska, ugyanakkor a szereplők is elismerik, hogy van benne potenciál.

Áradás a levélszekrényben

A Reflex Egyesület projektje keretében a Humusz 2012 nyarán tanulmányt állított össze a szemétposta, szép nevén a kéretlen reklámküldemények témájában. A cél a hazai helyzet feltérképezése és a csökkentési lehetőségek bemutatása volt, melyhez számos hazai és külföldi példát gyűjtöttünk össze.

Hozz magaddal még egy dobozt!

A Humusz "szemléletformálás" logója.A szemléletformálás nevében indított iskolai szemétgyűjtési akciók általában rekord mennyiségű eredményekről számolnak be. Amellett, vagy ahelyett, hogy egy elégedett mosollyal nyugtáznánk és örökre elfelejtenénk az ilyen híreket, érdemes egy kicsit elgondolkozni azon, hogy vajon mennyiben járulnak hozzá ezek az eredmények a hulladékprobléma megoldásához.

Hogy csinálják a többiek?

Megelőzés2013-ra Magyarországnak is rendelkeznie kell egy Nemzeti Hulladékmegelőzési Programmal, amelyet reményeink szerint gyakorlati és eredményes intézkedések követnek majd. De mi a helyzet az Európai Unió más országaiban? Találunk-e átvehető jó példákat, vagy ott is csak a felszínt kapargatják a megelőzés terén?

Kukázók borogatják a gyűjtőket

Szelektív hulladékgyűjtésA fővárosi szelektív gyűjtőszigeteken fokozatosan bevezetik az alumínium és a műanyag hulladék együttes gyűjtését - jelentette be a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. 2011 júniusában. A vállalat döntését főleg a gyűjtőkonténerek körüli problémák indokolják. Egyre több bejelentés érkezett ugyanis arról, hogy kukázók borogatják a gyűjtőket.

Oldalak