Gyerekprogrammal készültünk, családi szórakozás lett belőle

2015. augusztus végén a Várnegyed megújítása program keretében Budavár Önkormányzata megbízta a Humusz Szövetséget, hogy a kerületieknek szóló Nyárbúcsúztató Családi Nap gyerekeknek szóló környezetvédelmi programelemét dolgozza ki és valósítsa meg a Czakó utcai sportpályán.

Feladatunk a gyerekek környezeti nevelése volt játékos formában különös tekintettel a környezetkímélő közlekedési formák népszerűsítésére. Egy négyállomásos játéksorozatot dolgoztunk ki a kisiskolás korosztálynak. Az első állomáson a kicsik és nagyok különleges eszközökkel tehették próbára a tudásukat, amelyekkel kresz pályán mentek végig. Ezt követte egy fejtörő kvíz, majd ismét mozgásra sarkalltuk az ifjakat a levegőtisztaság-védelem jegyében: a futópálya végén lévő fán kellett cserélgetniük a molekulákat a természetben zajló körfolyamatoknak megfelelően. Ezután a rendezvényhelyszín megközelítésére leginkább használatos 178-as buszt imitálva csoportosan futottak időre.

Levezetésképpen kézműves foglalkozással vártuk a fiatalokat, amelyben a maradékanyag újrahasznosítására adtunk inspiráló ötleteket. Ebbe a munkába már az ovisok is bekapcsolódtak, illetve őket külön memóriajátékkal is vártuk.

A játéksorozattal kapcsolatban a szülőktől is nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk, sőt, a végén legtöbbjük bevonódott a játékba. Öröm volt látni, ahogy gyerekeikkel együtt futnak a versenypályákon.

Programjainkon több mint 100 család vett részt, és bár eredetileg az állomásokat a kisebb korosztálynak szántuk, végül igazi családi programmá váltak, ahol szülők és gyerekek egy csapatként dolgozhattak a feladatok minél jobb/hamarabbi teljesítésén!

Egy ilyen program kiváló megoldás lehet bármely Családi Napra, ahol akár több száz fiatalt, családot tudunk bevonni interaktív módon a környezeti nevelésbe.

 

kézműves program

memóriajáték kicsiknek

178-as buszt imitáló játék gyerekekkel

kvíz a nagyobbaknak, memóriajáték az ovisoknak

gólyalábas játék eredetileg kicsiknek, ám a szülők is becsatlakoztak

papa és 3 fiúcskája 1 hulla-hopp karikában, háttérben a 4. gyermekkel a 178-as buszt imitálva

Zöld üzleti hírek