B-vállalatok

A "B corporation" a vállalatoknak egy olyan típusa, amely az üzleti tevékenységet arra használja, hogy társadalmi és környezeti problémákat oldjon meg; nem csak a részvényesek, hanem a társadalom számára is értéket teremt. 

 

 

b corp A „B corporation tanúsítványt” fenntartható vállalkozások kaphatják meg, ugyanúgy, ahogy a Fair Trade egyes kávék védjegye, vagy a LEED a „zöld” épületeké.

A B corporation a vállalatoknak egy olyan típusa, amely az üzleti tevékenységet arra használja, hogy társadalmi és környezeti problémákat oldjon meg; nem  csak a részvényesek, hanem a társadalom számára is értéket teremt. A „B corporation tanúsítványt” fenntartható vállalkozások kaphatják meg, ugyanúgy, ahogy a Fair Trade egyes kávék védjegye, vagy a LEED a „zöld” épületeké.

A tanúsítvány megszerzéséhez szigorú elvárásoknak kell megfelelni, amelyek elsősorban a jelentkező társadalmi életben és környezetvédelemben végzett munkájára és felelősségvállalására terjednek ki. A tanúsítási eljárást a B Lab nevű non-profit szervezet végzi.[1]

A B corporation-ök folyamatosan bővülő közössége 2013 júliusában 786 tagot számlál 27 országból, 60 iparágból, de egy egységes céllal: újradefiniálni az üzleti siker fogalmát. Az ezen körbe tartozó vállalkozások gyűjtőoldalán, a http://www.bcorporation.net/ honlapon a környezetvédelemhez kapcsolódó cégek széles palettájával találkozhatunk.

Fellelhetőek például környezeti tanácsadó irodák, melyek környezeti és szociális hasznot eredményező innovatív intézkedések kidolgozásával és kivitelezésével foglalkoznak (pl. az argentínai B-Green). Más cégek szemléletformálást, környezeti nevelést végeznek, társadalmi és környezeti projektekben vesznek részt, melyek előmozdítják a természeti erőforrások felelős használatát, és az embereket szorosabban a környezetükhöz kapcsolják azon célból, hogy életminőségük jobbá váljon (pl. a chilei Canvis Ltda). Megint más vállalatok a fenntartható hulladékgazdálkodással és újrahasznosítási megoldásokkal foglalkoznak. Például az egyesült államokbeli Rubicon Global különböző újító technológiákat, ipari ismereteket, és stratégiai kapcsolatokat keres, melyek segítenek átalakítani a hulladék-iparágat. 

A csatlakozás menetéről és egyéb tudnivalókról a fenti honlapon és a [email protected] e-mail-címen tájékozódhatnak az érdeklődők.

 

Fábos Veronika

Zöld üzleti hírek