Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Zöld ovik, ökosulik, sokasodjatok!

Év: 
2014
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Scheuer Zsuzsanna

Miért jó, ha az intézmény zöld óvodává, ökoiskolává válik? A cím elnyerésébôl milyen haszna származik a szülőknek? Miért éri meg ilyen helyen dolgozni? Jár-e valamilyen előnnyel a település, a kerület, és a helyi közösség számára?

Miért jó, ha az intézmény zöld óvodává, ökoiskolává válik? A cím elnyerésébôl milyen haszna származik a szülőknek? Miért éri meg ilyen helyen dolgozni? Jár-e valamilyen előnnyel a település, a kerület, és a helyi közösség számára?
Ezek azok a kérdések, amelyeket minden leendő zöld óvoda/ökoiskola - és a címet már elnyert intézmény - elsőként feltesz (vagy már feltett) magában. Mert két dologban mindenki biztos: a cím nem jár anyagi elismeréssel, és villámgyorsan leköti az esetlegesen még meglévő szabad energiákat és erőforrásokat. De az anyagi megfontoláson túl, érdemes kicsit behatóbban szemrevételezni az előnyöket.

Tudni kell, hogy a cím egy államilag garantált minőségmutató, elnyerésének hozadéka főként az erkölcsi előny. Óvodánk/iskolánk pozitív példa, iránytű lehet másoknak, és vonzerőt képviselve a szülők és a gyerekek számára, versenyelőnybe kerülhet a többi intézménnyel szemben. A környezettudatos szemlélet erősödése egészen biztos, hogy (munka)környezetünk feltételeinek javulásához vezet, a fenntarthatóságra nevelés pedig segíthet újabb kollégákat, partnereket bevonni a folyamatba, vagy támogatókat keresni egy-egy projekt megvalósításához - mindezeken keresztül meghatározva az intézmény arculatát, jövőképét is. Ha a nevelő-, illetve tantestület, az intézmény más dolgozói és a gyerekek is kihívásként élik meg a feladatot, az segít elszakadni a mindennapi rutintól, és nagyon komoly együttcselekvéssel is párosul. Ez viszont a felelősség megosztását, vagyis a felelősségtudat kiszélesedését is magával hozza. Végül, de nem utolsósorban, a cím hálózati tagságot is biztosít: tagjai lesznek a Zöld Óvodák/Ökoiskolák Hálózatának, intézményük részese lehet olyan találkozóknak, programoknak, amelyek tapasztalatai segítik a szakmai fejlődést.

Mi is ösztönözzük ezeket: a Humusz Szövetség a Zöld Óvodák és Ökoiskolák Regionális Forrásközpontjaként országszerte várja azon intézmények regisztrációját, amelyek szeretnének részt venni az OFI Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése című projektben! Fő feladatunk az óvodák és iskolák térítésmentes mentorálása, támogatása abban, hogy elnyerjék vagy megtartsák a Zöld Óvoda/Ökoiskola címet. Ingyenes programjaink keretében információs napokkal, mentorálási tevékenységgel és akkreditált képzéssel segítjük a környezettudatosság iránt elkötelezett pedagógusokat, akik koordinátori szerepet vállalnának saját intézményükben. Az információs napok kísérőrendezvényeként pedig Ökoszertár néven szakkiállítást szervezünk, ahova helyi érdekeltségű kiállítók (civil szervezetek, nonprofit kft-k, környezetbarát termékeket forgalmazó vállalkozások) kapnak meghívást, hogy az intézményzöldítés témájába vágó eszközök, szolgáltatások felsorakoztatásával a keresletet és a kínálatot egymással megismertetve, a cím elnyerésében segítsük a pedagógusok munkáját.

Regisztrálni a http://humusz.hu/oktatas oldal „Aktualitások régiónként” menüpontjában lehet.

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztô Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése című projektjének keretében végezzük, amelynek megvalósítását a Svájci Szövetségi Tanács Hozzájárulása és a Magyar Állam társfinanszírozása támogatja.

Ökoszertár

Az információs napok kisérőrendezvénye az a szakkiállítás, ahol helyi érdekeltségű kiállítók (civil szervezetek, nonprofit kft-k, környezetbarát termékeket forgalmazó vállalkozások) kapnak lehetőséget a bemutatkozásra. Célunk, hogy az intézményzöldítés témájába vágó eszközök, szolgáltatások felsorakoztatásával a keresletet és kínálatot egymással megismertetve, a cím elnyerésében segítsük a pedagógusok munkáját. Érdeklődés esetén a bogdanjudit@humusz.hu címre várjuk a leveleket!