Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Pihe-puha díszek

Év: 
2016
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Bárány Eszter
Már nem hordod a pólódat? Kösd a nyakadba ékszerként!

Egy nő gardróbjában mindig akad pár olyan kedvenc ruhadarab, amitől még akkor sem szívesen válik meg, mikor nemcsak az utcán, de már otthon is hordhatatlannak minősül. Ezeknek a hulladéktextileknek az átformálásával egyedi, kézi készítésű ékszerekre tehetsz szert, szinte ingyen – hiszen az alapanyag nagy része ott lapul a szekrényedben. Csak néhány apróságot (pl. csat, kapocs) kell hozzá beszerezned és máris újból hordhatod régi kedvenceid.

Ez alkalommal egy régi csőtopot használtunk fel alapanyagul, melyet gazdája már évek óta nem hord a kinyúlt gumi és textil miatt. Színe azonban a folyamatos használat ellenére nem fakult meg.
Első lépésként a felső elejét vágjuk fel hosszában, hogy hat, nagyjából egyenlő (kb. 2 cm) szélességű csíkunk legyen. A csíkok végéről az anyag azon részeit, amelyeken az eredeti varrások láthatók, levágjuk, hogy ne zavarjanak a munkában, és szalagjaink teljes hosszukban egységesek legyenek.

Póló csíkokra vágása

A nyaklánc elkésztésénél most a különböző fonástechnikák kerülnek előtérbe, de csomózással is csodás ékszereket alkothatunk. Itt három- és hatszálas fonást használunk. Egy cérnával összekötjük a csíkok végét, hogy ne bomoljon szét a fonásunk. A hat szál összedolgozásával kezdjük a munkát, hogy az egészet összefogjuk – addig dolgozunk, míg körülbelül 15 cm-es lesz a fonatunk. Ezután két részre választjuk a fonatot, hogy mindkét oldalon folytathassuk a hármas fonással. Ha végigértünk az anyagon, ismét cérnát használunk, hogy a fonatok végei ne oldódjanak szét, míg mi mással foglalatoskodunk.

Csomózás  Fonás technika

 

Leendő ékszerünk hatos fonat részéből alakítjuk ki a „medált”, a többi pedig láncként szolgál majd. A medálrész elkészítéséhez levesszük a rögzítő cérnát, és tetszés szerinti szorossággal feltekerjük a hatos fonatos részt úgy, hogy a szálak végeit két oldalról be tudjuk tűrni a tekercs közepébe. Ha lazább a tekercsünk, a középre tűrt végeket összecsomózhatjuk, ha szorosabb, akkor megtartja magát az anyag (de pár öltéssel is rögzíthetjük, hogy biztosan ne jöjjön szét). A láncrészek végeiről is levesszük a biztonsági cérnáinkat, és pár öltéssel összevarrjuk a két részt. A varrásra egy kisebb anyagdarabot tekerünk, pár öltéssel rögzítjük, szépen eldolgozva így a végeket. Mivel rugalmas anyagot választottunk, a fejünkön át tudjuk húzni nyakláncunkat, nem kell külön kapcsot használnunk hozzá.

Használt ruhából ékszer Nyaklánc ruhából

Ha több különböző színű ruhadarabot használunk fel egyszerre, a fonás mintái még látványosabbak lesznek ékszerünkön. Egy fényesebb anyag vagy fonalszál felhasználásával pedig akár alkalmi ruhákhoz is felvehetjük újrahasznosítással előállított kiegészítőnket.

Régi, hordhatatlan ruhadarabjaid átalakításával tehát csak nyerhetsz:

-    Készíthetsz magadnak egy teljesen egyedi nyakláncot, karkötőt.
-    Pénzt takarítasz meg.
-    Kevésbé terheled a környezetet.
-    Rengeteg helyet szabadítasz fel a szekrényedben.
-    Ha mégsem vagy megelégedve azzal, amit készítettél, kötsz rá egy hatalmas csomót és a házi kedvenced máris gazdagabb lett egy szuper játékkal.
-    Ha hirtelen felindultságból az összes ruhád egyszerre felvágtad, de rájössz, hogy nem is szeretnél mindegyikből ékszert készíteni, egy rongyszőnyeget még mindig összedobhatsz belőlük.

Azonban ha nincs türelmed vagy kézügyességed, ajánljuk neked a következő oldalt, ahol gyönyörű pamut kézműves ékszereket vásárolhatsz:
http://cirrhopprecycle.blogspot.hu/

Cikket írta: Bárány Eszter
Fotót és az ékszert Bárány Anna készítette


 

Ha tetszett a cikk és szeretnél előfizetni negyedévente megjelenő ÚjraSzedve magazinunkra, itt teheted meg: www.humusz.hu/ujraszedve/elofizetes

Előfizetéseddel a Humusz Szövetséget és az ÚjraSzedve kiadását támogatod!