Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nulla Hulladék Kihívás egy francia településen

Év: 
2017
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Urbán Csilla
Mit tehet egy település, ha nincs beleszólása a hulladékgazdálkodásba? A lakossághoz fordul!

Roubaix Franciaország északi részén helyezkedik el, és egyáltalán nem tekinthető gazdag városnak. A hulladékgazdálkodást települési társulás irányítja, így elég korlátozottak a lehetőségek a fejlesztéseket illetően. A szelektív gyűjtés aránya igen alacsony, és többnyire a csővégi megoldások dominálnak. Ezért a település vezetői olyan megoldást kerestek, amely a probléma forrását célozza meg.

Alexandre Garcin, Roubaix polgármester-helyettese számol be a Nulla Hulladék Projekt kezdeteiről és tapasztalatairól.

Alexandre Garcin, Roubaix polgármester-helyettese

A nulla hulladékos program ötlete a 2014-es önkormányzati választások során került elő, válaszul a település tisztasági problémáira. Az ismételt szemétszedési akciók helyett valódi megoldást kerestünk: a hulladék keletkezésének csökkentését. A választások megnyerését követően az utópisztikusnak tűnő gondolatot azonban meg is kellett valósítanunk. Globális stratégiát alakítottunk ki, bevonva a település összes szereplőjét – lakosságot, civileket, helyi kereskedőket, iskolákat, közigazgatást, cégeket –, és egyedi programokat dolgozva ki számukra.

A lakosság megszólításával kezdtünk. A háztartások számára ún. Nulla Hulladék Kihívást hirdettünk. Cél: a háztartásban keletkező hulladék mennyiségének 50%-os csökkentése 1 éven belül. 100 család jelentkezését vártuk, és végül 104 háztartás nevezett be. Eleinte azt hittük, nehéz lesz bevonni őket, de azt tapasztaltuk, hogy a családok már most keresik a megoldásokat arra, hogy fenntartható jövőt biztosítsanak gyermekeiknek, és részesei is szeretnének lenni a megoldásnak. Politikusként az a feladatunk, hogy ehhez segítséget nyújtsunk számukra.

Egy év után a háztartások 70%-a csökkentette felére a hulladékának mennyiségét, 25%-a pedig több mint 80%-kal! Az pedig még érdekesebb, hogy komoly költségmegtakarításokat értek el a fogyasztói szokásaik megváltoztatásával. Ez nagyon erős érv: a hulladék csökkenése mellett a kiadások is csökkennek. Egyéb előnyök is előtérbe kerültek, mint az egészséges életmód térnyerése, a szociális kapcsolatok erősödése, és egyfajta önbizalmat is adott egy ilyen kihívás teljesítése. Legvégül pedig maguk a családok váltak a nulla hulladék nagyköveteivé azáltal, hogy megosztják élményeiket a rokonsággal, barátokkal, kollégákkal.

A város is jól jár mindezzel: közel 100.000 lakossal 30%-os hulladékcsökkenést prognosztizálunk 5 éven belül, ami kb. 500.000 €/év megtakarítást fog jelenteni. Egy ilyen programba mindenképpen érdemes befektetni, mert többszörösen megtérül mind a lakosság, mind a hulladékkezelés szempontjából. Az emberek már nagyon vágynak rá. Igaz, politikusként nehezen vesszük rá magunkat, hogy bizonytalan projektekbe kezdjünk, de a nulla hulladék ma már nem utópia, hanem valóság közel 100 olaszországi településen. Néhol (pl. Contarina, Capannori) már több mint 10 éve. Valós eredményeket tudnak felmutatni: új munkahelyeket és költségcsökkentést. A mi tapasztalataink Roubaix-ben még csak 3 évesek, de a változások olyan lelkesedést váltottak ki a lakosságban, amire nem számítottunk. Fantasztikus történeteink vannak olyan emberekről, akiknek korábban hó végén már nem volt mit enniük, és ez megváltozott a programnak köszönhetően. Nincs idő tovább várni, lépni kell!

komposztálás a balkonon    nulla hulladék kihívás


 

Ha tetszett a cikk és szeretnél előfizetni negyedévente megjelenő ÚjraSzedve magazinunkra, itt teheted meg: www.humusz.hu/ujraszedve/elofizetes

Előfizetéseddel a Humusz Szövetséget és az ÚjraSzedve kiadását támogatod!