Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kié az illegálisan elhelyezett hulladék?

Év: 
2016
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Virágh Erika / Graczka Sylvia
Az egyre növekvő illegális szemétkupacok látványa szinte már mindennapos a települések határaiban. Legtöbbször nem találják meg a tetteseket, és hosszadalmas tortúra veszi kezdetét.

A kupacokban pedig egyre gyakoribbak az újfajta és ismeretlen összetételű hulladékok, melyek környezetre gyakorolt hatásairól fogalmunk sincs.

A „szennyező fizet” elve szerint a hulladék termelője, a hulladék birtokosa vagy a hulladékká vált termék gyártója felelős a hulladék kezeléséért és a hulladékgazdálkodás költségeinek a megfizetéséért. Hulladéktermelő például egy háztartás vagy egy cég, amely irodai hulladékot termel. A birtokos értelemszerűen az, akinél a hulladék van, vagyis lehet, hogy nem ő termelte, de pl. átvette a lakosságtól.
A 2012. évi CLXXXV. törvény kimondja a hulladék jogellenes elhelyezésével, illetve elhagyásával kapcsolatos szabályokat (61. §). Eszerint hulladékot csak a kijelölt helyen lehet elhelyezni. Azért, mert valaki szabálytalanul elhelyezi, attól még nem mentesül a rá – mint hulladéktulajdonosra vagy birtokosra – vonatkozó szabályok alól.

Egy adott ingatlanon elhelyezett hulladék kezeléséért, szállításáért az felel, akié a hulladék, vagy akinek a birtokába került. Magyarán, ha sikerül azonosítani pl. a hulladékból, hogy kihez tartozhat, akkor őt lehet felelősségre vonni (mint hulladéktulajdonost), viszont ha nem, akkor bizony az ingatlan használójára (általában tulajdonosára vagy bérlőjére) hárul a felelősség, hiszen ő vált a hulladék birtokosává, amikor bedobták a kertjébe a hulladékot.

A közterületen elhagyott hulladékért ugyanez a felelősségi logika, ám ha nem találják az eredeti termelőt, tulajdonost vagy birtokost, akkor a települési önkormányzat köteles az elszállításról gondoskodni a közszolgáltató vagy más gazdálkodó szervezet útján.

Az ingatlan használója, illetve az önkormányzat mentesül a felelősség alól, ha a környezetvédelmi hatóság előtt beazonosítható módon meg tudja nevezni, hogy kié a hulladék (pl. talál benne egy valakinek a nevére kiállított számlát). Ez esetben a hatóság kötelezi a hulladékelhagyót az elszállításra.

A megoldás tehát felemás. Az „áldozat”, akinek szennyezik az ingatlanát, még egyszer áldozattá válik, mert a legritkább esetben sikerül megtalálni azt, aki az illegális lerakást végezte, vagy akié a hulladék. Ismét egy terület, amelyet másként kellene kezelni a szabályozásban, ha az igazságosság is számítana.

illegálisan elhagyott szemét illegális hulladéklerakás


Ha tetszett a cikk és szeretnél előfizetni negyedévente megjelenő ÚjraSzedve magazinunkra, itt teheted meg: www.humusz.hu/ujraszedve/elofizetes

Előfizetéseddel a Humusz Szövetséget és az ÚjraSzedve kiadását támogatod!