Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hulladékról gyerekeknek és felnőtteknek

Év: 
2016
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Merza Péter
Hogyan kapcsolódjon be a Humusz képzéseibe, programjaiba az, aki szeretne többet tudni a környezetvédelemről a mindennapokban?

A Humusz Szövetség oktatási-, szemléletformálási-, környezeti nevelési tapasztalata sok évre nyúlik vissza. Legutóbbi megújítása során szoros együttműködés alakult ki a Társ Egyesülettel. Ennek az együttműködésnek eredménye az a fajta komplex szemléletű oktatási program, amivel a foglalkozásainkon találkozhatnak a résztvevők. Az iskola falain kívüli térben – ami akár természeti környezet is lehet, vagy a Humusz Kert zöld oázisa – lehetőség nyílik a személyes tapasztalásra. A lélek nyitottá válik, és könnyedén fogadja be a tapasztalati úton felé tárt ismereteket. Módszereink az érzékelésre, az élménypedagógiára épülnek, játékos és interaktív módon dolgozzuk fel az egyes témákat.

kreatív kézműves foglalkozás gyerekeknek

2013-2016 között a Humusz Szövetség az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet partnereként részt vett a „Zöld Óvoda-, Ökoiskola hálózat kiszélesítése” című projektben Regionális Forrásközpontként, az ország több régiójában. A projekt célja a gyerekek, diákok környezettudatosságának fejlesztése, az intézményekben zajló környezeti nevelés színvonalának erősítése, a fenntarthatóságra nevelés elősegítése, valamint a Natura 2000 hálózat ismertségének növelése volt.

Ebben a munkában tagszervezeteinkkel együttműködve több száz intézménnyel kerültünk napi kapcsolatba, amelyek számára mentorálási segítséget, információs napokat biztosítottunk a Zöld Óvoda/Ökoiskola címpályázat beadásához, a pedagógusok (zöld óvoda/ökoiskola koordinátorok) számára akkreditált továbbképzéseket tartottunk a témában. A projekt sikeresen lezárult 2016 szeptemberében, a Zöld Óvodák és Ökoiskolák hálózata számos intézménnyel bővült. A projekten dolgozó szakemberek (forrásközpontok, környezeti nevelők és szakértők) pedig olyan sokrétű tapasztalattal gazdagodtak, amelynek pozitívumait kár lenne veszni hagyni. Hisszük, hogy tapasztalatainkat tovább kamatoztathatjuk, segítve az óvodai és iskolai nevelő-oktató munkát, az elhivatott „zöld pedagógusok” közreműködésével.

pedagógus továbbképzés környezeti nevelőknek

Szemléletformáló foglalkozásaink útján az óvodásoktól az egyetemistákig és a felnőttekig mindenkihez szeretnénk eljuttatni a hírt: „Teljes élet - Nulla hulladék!”
Az üzenet azonos, a megközelítés és a módszertan viszont változatos a Humusz oktatási palettáján.

Pedagógusok számára szeretnénk szakmai segítséget adni, elsősorban a környezeti nevelés területén. Szervezünk kimondottan pedagógusok számára olyan workshopokat, ahol például a papír újrafelhasználási technikáiban merülhetnek el. Célunk, hogy a környezet iránt érzékeny pedagógusoknak szakmai tanácsadást, ötletbörzét és kapcsolattartási (hálózatépítési) lehetőséget nyújtsunk, különös tekintettel a zöld óvodákra és ökoiskolákra. Az idei tanévben tervezzük beindítani a havi rendszerességű Pedagógus Klubot, aminek célja kimondottan a környezeti nevelési tapasztalatok megosztása.

hulladékról gyerekeknek

Terveink között szerepel az „iskolai nulla hulladék program” elindítása, ami szintén elképzelhetetlen a lelkes, elhivatott „zöld tanárok” nélkül. Mintaprogramunkhoz nagyon elkötelezett zöld intézmények jelentkezését várjuk!

Középiskolás diákok számára lehetőséget nyújtunk a közösségi szolgálat teljesítésére. Bekapcsolódhatnak a környezetvédelmi szemléletformáló tevékenységeinkbe azáltal, hogy rendezvényeink előkészítésében, lebonyolításában segédkeznek.

Külső helyszíneken is vállalunk foglalkozásokat, előzetes egyeztetés szerint. Szívesen kapcsolódunk be a helyi kezdeményezésekbe akár szakértőként, akár szemléletformáló játékainkkal előadóként. Vállaljuk a megjelenést rendezvényeken, projektnapokon, témaheteken is.

gyerekfoglalkozás

Az aktuális környezeti neveléshez kapcsolódó híreinket honlapunk és Saláta Hírlevelünk segítségével osztjuk meg az érdeklődőkkel.

 

Szeretettel várjuk csoportok jelentkezését Humusz Házas foglalkozásainkra!

Jelentkezés és elérhetőségek: www.humusz.hu/oktatas


Ha tetszett a cikk és szeretnél előfizetni negyedévente megjelenő ÚjraSzedve magazinunkra, itt teheted meg: www.humusz.hu/ujraszedve/elofizetes

Előfizetéseddel a Humusz Szövetséget és az ÚjraSzedve kiadását támogatod!