Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Fölösleges Áruk Fóruma - értékelés

Év: 
2007
Szám: 
Tél
Szerző: 
Szilágyi László

humuszfflogo_kicsi_01 A „Ne Vásárolj Semmit!” Nap alkalmából a HuMuSz új címet alapított. Felhívást tettünk közzé: olyan termékeket kerestünk, melyeket ugyan használati tárgyként árulnak, de az ég világon semmi szükségünk nincsen rájuk. Bár a kiállítás most vándorútra indult, és a webes szavazás folyik tovább, most egyfajta értékelést teszünk közzé.

Milyen tárgyakra gondolunk? Olyanokra, amelyek már legyártása pillanatában is fölöslegesek voltak; amelyek kitûnõ példák arra, hogy reklámtechnikákkal fölösleges vásárlásra tudják késztetni az embereket; amelyek látszólag segítik a mindennapokat, de az elsõ használat után kiderül, hogy inkább hátráltatják. Magyarán: ha nem lennének, nem is kéne õket kitalálni...

Rengeteg vackot kaptunk, ezúton is köszönjük! Kiállítást rendeztünk belõlük a ­HuMuSz Házban, sõt az internetre még nagyobb kiállítást szerveztünk. Minden tárgyra külön lehet szavazni és mindegyikhez lehet megjegyzéseket fûzni. A Fölösleges Áruk Fórumát hatalmas médiaérdeklõdés kísérte, nagy volt a forgalom a honlapon is.

Fábry Sándor is meglátogatta a kiállítást, sok tárgyat be is mutatott a Dizájn Centerben. Mi is ott voltunk a forgatáson, de olyan bénára sikerült, hogy nagyon-nagyon örültünk, hogy végül is kimaradtunk a mûsorból.

„Tele vagyunk fölösleges kacatokkal” – mondtuk a beharangozó jegyzetben, de „mindenkinek más a fölösleges”. A „Ne Vásárolj Semmit!” Napon arra kértünk mindenkit, hogy gondolja végig, mire van szüksége és mire nincs. A mi enyhén technofób hozzáállásunkat bizonyítja, hogy jó néhány cuccról azt sem tudtuk, hogy micsoda, de szerencsére a netezõk mindent megmagyaráztak.

Sok holmi már polgárjogot nyert, sokan kardoskodtak mellette (ilyen pl. a morzsaporszívó, a hagymafésû, a capuccinohabosító(!)), mások hatalmas vitát váltottak ki. A hozzászólások alapján a legvitatottabb termékek:

  1. Elektromos PET-zsugorító
  2. Gyerekpóráz
  3. Tekerõs mobiltöltõ
  4. Hagymavágó segédeszköz
  5. Morzsaporszívó

Érdemes belekukkantani ezekbe a vitákba!

Ezzel együtt a legtöbb bemutatott tárgy már akkor is fölösleges volt, amikor kitalálták. Kár volt az anyagért, az energiáért. Kár volt a belefektetett K+F-ért, a szállítgatásért, a reklámért. Ezt az olvasók is így gondolhatják, mert az összes leadott szavazat alapján a kiállítás átlaga 1,86 volt az ötös skálán.

A végsõ értékelés nem könnyû. A szavazatok átlaga nem feltétlenül jellemzõ, hiszen bizonyos dologra csak kevesen szavaztak, más tárgyra meg sokan.

A legtöbben az alábbi termékekre voksoltak:

  1. Tekerõs mobiltöltõ
  2. Gyerekpóráz
  3. Elemes buborékfújó
  4. Morzsaporszívó
  5. Hagymavágó segédeszköz
  6. Ventillátoros toll
  7. Vattacukor pohárban
  8. Horror hegyezõ
  9. Csokolózós nyalóka
  10. Webkamerás kutyaetetõ, a netrõl vezérelhetõ

Ha csak az átlagokat vesszük figyelembe, akkor ezek a legfölöslegesebb termékek:

  1. Kutyababakocsi 1,152
  2. Zenélõ Mikulás 1,164
  3. Elektromos dugóhúzó 1,200
  4. Gépelésre táncoló USB-lotyó 1,236
  5. Mûvirág vízcseppel 1,244
  6. Importvíz díszcsomagolásban 1,250
  7. Csirkeszárnyevõ-tál 1,250
  8. Elektromos almahámozó 1,261
  9. Tökvájó szerszámkészlet 1,265
  10. Popcorn-villa 1,267

És a legkevésbé fölösleges termékek:

  1. Tekerõs mobiltöltõ 4,300
  2. Elektromos fogkefe 3,888
  3. CD-bõl szék 3,786
  4. Zenét tartalmazó USB-karkötõ 3,293
  5. Befõtt tartósító 3,236
  6. Borosgazdakészlet fadobozban 3,123
  7. Orrszõrnyíró 3,100
  8. Popcorn automata 3,088
  9. Hagymavágó segédeszköz 3,077
  10. Befõzõcukor 3,073

Hasonló eredményt kapunk, ha a leadott 1-es, 2-es, stb. szavazatok eloszlását nézzük.

Ha a szavazatok számát is figyelembe vesszük, akkor módosul a legfölöslegesebbek listája:

  1. Ventillátoros toll
  2. Elemes buborékfújó
  3. Gyerekpóráz

A legkevésbé fölösleges termék:

  1. Tekerõs mobiltöltõ
  2. Morzsaporszívó
  3. Hagymavágó segédeszköz

Mindegy végül is, hogyan számolunk. A mi summás értékelésünk ez: ezek nem könnyítik meg az életünket, hanem inkább bonyolultabbá teszik. Függünk tõlük. Ha hozzájuk szoktunk, nem tudunk tõlük szabadulni.

A sok beérkezett vélemény nagy tanulsága, hogy nem mondanak le embertársaink többet semmirõl, amit egyszer már megszoktak. És ha részévé vált életüknek, többet nem is kérdõjelezik meg az adott eszköz környezeti hatásait. Rengeteg vackot csupán azért hajlandóak vagyunk megvenni, mert „jópofa”. „Hol lehet ilyet kapni, veszek a haveromnak”, ez egy általános és sajnálatos hozzáállás. És érdemes rá iparágakat alapozni.

Elképedtünk azon is, hogy mennyi elektromos izé van már egyes háztartásokban, és olyan dolgokra is villannyal mûködõ kütyüt találtak ki, amelyek évszázadokig egyszerûen és hatékonyan mûködtek a hagyományos módon (pl. krumlihámozó, dugóhúzó).

A mindent háttérbe szorító luxusigény pedig olyan találmányokat vezet be életünkbe, ami nélkül simán el lehet képzelni egy normális életet (pl. a szték monogramozó, a halálfejespiritós-készítõ, a világító jégtartó és még hosszan lehetne sorolni).

Az egyik legnagyobb vita az elektromos PET-zsugorítóról folyt és folyik (ld. errõl cikkünket).

Tele vagyunk fölösleges kacatokkal. Elképesztõ tempóban gyûlnek körülöttünk a tárgyak, és ezek jelentékeny részét nem is használjuk. Csak olyan termékeket vásároljunk, amire valóban szükségünk van!

Szilágyi László