Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Papír Tetra Brik-ből

Év: 
2005
Szám: 
Tél
Szerző: 
rozoga

Hogy, hogy nem, utazásaink során éppen a németországi Düren felé tévedtünk, pont abba a papírgyárba, ahol a hazai italkartonokat feldolgozzák.

kb08_07akb08_07a es igy megy ez tovább. A látogatás érdekessége még, hogy amint felvettük a papírgyárral a kapcsolatot, jelentkezett nálunk Baka Éva, az IKSZ (Italos Karton Környezetvédelmi Szolgáltató Egyesület) ügyvezető asszonya, aki a magyar szemét németországi hasznosítását szorgalmazza. Véletlenül éppen most kíván ő is a gyárba látogatni, persze már meg is szervezte a közös bejárást, és vár minket szeretettel a kapuban 9 órakor. Na, ennyit a spontán látogatásról.
Mint ahogy azt a düreni Niderauer Mühle papírgyárban megtudtuk, ezt csak nagyban gazdaságos, úgy 40.000 tonna/év feldolgozás fölött. Talán ezért, talán más miatt, de a magyar hulladék nagy utazást tesz meg, csakhogy ott a gyár térítésmentesen befogadja mint másodnyersanyagot.

A napi 300 tonna feldolgozókapacitású üzembe folyamatosan (éjjel-nappal) adagolják a bálázott Tetra-hulladékot. Minden automatizált, embert alig látni, bála a futószalagra, kibontás, darálás, tépés (tenyérnyi darabokra), vizes mosás (mint egy mosógépben), majd főzés 80 fokon, és a leoldott kartont a vízzel együtt viszik tovább. Innen a dolog, éppen úgy mint minden papírgyárban, szép hosszú szalagokon futva végül 2-3 tonnás hengerekké tekeredik, alapanyagul szolgálva a holnap eldobós csomagolásainak.
A maradék műanyag és fém részek, víztelenítés után (az össztömeg 30%-a), bálázva mennek cementgyári égetésre. A bálabontás után még van egy szennyezőeltávolítás, pl: konzervdoboz, kő, de ezek mennyige nem jelentős.
A technológia viszonylag zárt. Egy tonna hulladék feldolgozása 5 liter szennyvíz keletkezéssel jár, a többit visszaforgatják. A keletkezett szennyvíz több másik gyárral közösen létesített tisztítóműbe kerül. Van még némi bűze a bomló papírnak, de ezt a lakosság folyamatos nyomására igyekeznek kordában tartani. Ja, és a gyárnak van egy saját barnaszén erőműve, hogy olcsó energiához jusson.
A gyárban csak csomagolóanyag készül, abból is elég speciális. Az egyik oldala Tetra Pak kartonból, a másik pedig nyomdai nyesedékpapírból előállított fehér papír. Ez azért praktikus, mert a tartást adó szerkezet barna kartonja így kívülről szép fehér réteget kap, amire esztétikusan lehet nyomtatni. Márpedig a gyűjtőcsomagolások is a termék eladhatóságát hivatottak növelni, a szépen nyomott színes szagos reklámjukkal. És mi a tendencia? Hogy a gyűjtőcsomagolások kiszorítják az üzletekből a polcokat, s mindent raklapról és csuda színes kartonokból árulnak.