Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gúzskarika

Év: 
2005
Szám: 
Tél
Szerző: 
Kovács Kata

Szép dolgok hulladékból

A gúzs nem más, mint ágból, szalmából, kenderből, esetleg bőrből csavart kötél. Vesszőből készült gúzskarikára lógatták a szalonnát, kolbászt füstölni a kemence kéményébe az Alföldön. Vesszőgúzson fordult a vesszőből készült kapu sok portán. Kenderkötél gyűrű rögzítette az evezőt a ladikon. Lószőrből és csepűből font béklyót vetették a lovak lábára.
Büntetőeszköznek is használták. Ha gúzsba kötnek valakit, büntetésül gúzzsal jobb karját a bal lábszárához kapcsolják. Ebből alakult ki a mai szóhasználat, amikor is ugyanez azt jelenti, hogy cselekvési szabadságától, fejlődésbeli lehetőségeitől megfosztják.
A paraszti háztartásokban a gúzskarika fonása mindennapi tevékenység volt.

Készítsünk vesszőből gúzskarikát!
Alapanyaga nemcsak fűzfavessző lehet, hanem iszalag, lonc, fagyal, vagy gyümölcsfák metszésekor levágott egyéves hajlékony vessző.
Szükségünk lesz hozzá metszőollóra, egy éles késre, a játékokhoz spárgára, vastagabb botra.
Válasszunk egy hosszú vesszőt, a tövénél hajtogassuk, gyötörjük egy kicsit karikába. Tekerjünk egy kb. kisarasznyi karikát, s a szál végét kezdjük befűzögetni, körbe-körbe tekergetni. Ha elfogy a vessző, vegyük a következő szálat. A tövét tegyük kétujjnyival az előző szál mögé, tekergessük körbe. Így vegyük az újabb szálakat, s ahogy vastagszik a karikánk, igyekezzünk egyenletes fonást készíteni, azaz az újabb vesszőket eszerint helyezzük be. Ha kész a megfelelő vastagságú karika, akkor éles késsel vágjuk le a kiálló szálvégeket.

De mire használjuk a gúzskarikánkat?
• Lehet belőle adventi koszorú. Körülbelül 25 szál vesszőből fonjuk az alapot. Díszítsük gyertyával, masnival, szalmadísszel, csuhéval, tobozzal, tujaággal. Lényeges, hogy minden elem négyszer forduljon elő, utalva a négy adventi vasárnapra.
• Lehet belőle adventi naptár is. A kész karikánk kb. 10 szál vesszőből áll. Rögzítsük 4 szál fonallal, s kötözzük rá a 24 darab ajándékkal teli vászonzacskót. Ugyanezt a karikát használhatjuk Húsvétkor tojáskoszorúnak.
• Persze lehet belőle játék. Karikakapdosó például. Fonjunk egy gúzskarikát rugalmas vesszőből. Ehhez 4-5 szál vessző elég. Minél kisebb a karika, annál nehezebb a játék. Kössük a zsinór egyik végét a karikához, másikat egy bothoz. Ha egy kis vájatot metszünk a bot végére, s abba kötjük a madzagot, nem csúszik le. A játék lényege, hogy miközben egyik kezünkkel a botot fogjuk, megpróbáljuk elkapni vele a karikát anélkül, hogy a másik kezünkkel segítenénk.
• Vagy karikadobó. Ugyanúgy karikafonat kell hozzá. A játékot ketten játsszák, a játékosok mindkét kezükben egy-egy botot tartanak. Kezdéskor az egyik játékos ráhúzza botjaira a karikát, majd a botoknak a kezébe tartott végét hirtelen széthúzza. A karika ezáltal lerepül a botokról. A másik játékosnak a repülő karikát el kell kapnia a botjaival. Ha a karika elég erős, kis gyakorlással akár 20 méter távolságra is eldobható.
A kész karikát használhatjuk frizbinek, de célba, vagyis leszúrt botokra is dobálhatjuk.

[email protected]