Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hulladékforradalom

Év: 
2005
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Szilágyi László

Persányi miniszter úr hulladékforradalmat hirdetett, mondván, sorra épülnek a nagy szemétlerakók, sőt kezdődik az égetők korszaka is, valamint „robbanásszerűen fog elterjedni a szelektív gyűjtés” (most 3-5%-nál tartunk), ami jó, de a magyar feldolgozóipar fejlődéséről nem igen tudunk beszélni.


A környezetvédelmi szolgáltatók konferenciáján bemutatott ábrája (1. ábra) szerint
• csökkenni fog a lerakott szerves anyag mennyisége
• némiképp csökkenni fog az összes lerakás
• növekedni fog a szerves hulladék feldolgozása (csak azt nem látjuk még, hogy mitől...)
• minden településen lesz szervezett hulladékszállítás
• növekedni fog a hasznosított anyagok volumene (bár ha belemegyünk a számokba, nagyon zavaros az egész).
• nem fog növekedni az elégetett szemét mennyisége (tehát 2014-ig nem helyeznek üzembe égetőt?).
Ezek általában jó hírek, de a kibocsátott összes hulladék mégiscsak nőni fog... És nincs is hivatalos ötlet arra, hogy ez ne így legyen (2. ábra: milyen jó lenne, ha lenne fenntartható forgatókönyv is).
A csomagolások mennyiségének tekintetében továbbra is óriásiak a zavarok. A tendencia is elszomorító. Mindenki az ír példát emlegeti, amikor az új uniós tagállamok szédítő fejlődéséről esik szó, hát most látjuk, hogy ez mivel jár többek között (3. ábra). Ha hihetnénk a magyar adatoknak (mi nem hiszünk), és megpróbáljuk elképzelni a jövőt, látszik, hogy hasonló növekedési pályát fogunk mi is befutni. A Pannon Puma a Kelta Tigris nyomába ered.
Így áll tehát a mi hulladékforradalmunk.
Miniszter úr átvágja a nemzeti színű szalagot az új lerakónál (4. ábra), a felújított égetőnél, röpködnek a milliárdok, a köbméterek (és a kilométerek), közben nem nagyon látszik a forradalom mögött húzódó politika, amely a kibocsátás csökkentésére, a tiszta termelésre, a fogyasztás mérséklésére irányulna. Gyulai Iván barátunk a mellékelt diával (5. ábra) kezdte előadását az “Az a kincs, ami nincs!” konferenciánkon. Zajlik a Nemzeti Fejlesztési Terv készítése és az Országos Hulladékgazdálkodási Terv felülvizsgálata, de valahogy még nem látszik, hogy a gazdaság “növesztése” mellett szerepet kapna a hulladékok kibocsátásának csökkentése.
Nagy szakmai sikernek könyveljük el viszont, hogy az Országos Környezetvédelmi Tanács Hulladékpolitikai Bizottsága több menetben tárgyalta a “Paradigmaváltás a hulladékgazdálkodásban”* c. koncepciónkat, és módosításokkal a Kormány számára iránymutatónak találta. Ebben az anyagban minden társadalmi szektor számára olyan feladatokat sorolunk fel, amelyek a hulladék képződés megelőzését segítenék elő.
Ezt hívjuk mi hulladékforradalomnak.


* lásd: http://www.humusz.hu/download/paradigmavaltas.pdf