Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Illegális hulladéklerakók felszámolása Gyõrújfalun

Év: 
2004
Szám: 
Tél
Szerző: 
Privigyei Csaba

A Tájsebészet programnak 2004. sok tekintetben a legeredményesebb éve volt. Az idei évben a már hagyományos jutalmazási formák (fa játszótér, GPS-eszközök, digitális fényképezõgépek, szakkönyvek, szaktáborozás) mellett az Öko-Pack Kht.-vel kötött együttmûködési megállapodás keretében a legeredményesebb csoportokat lerakófelszámolási akciókkal is díjaztuk.

Ennek az együttmûködésnek a lényege, hogy az Öko-Pack Kht. kötelezetti körébe tartozó közszolgáltatók munkagépekkel, szaktudással támogatják a kiválasztott csoportokat, amelyek takarítási akciónapok szervezésével megteremtik a lerakófelszámolások hátterét.

Sajnos, a felszámolások megszervezése nem ment zökkenõmentesen. A helyi civilek, a régióközpontok vagy a takarításban közremûködõ Öko-Pack-partnerek együttmûködési készsége mellett több ízben az önkormányzatok vagy a velük szerzõdésben álló szolgáltatók nem túl gördülékeny ügyintézésén múlt a szervezés, és volt, hogy a kijelölt napokon a kedvezõtlen idõjárás akadályozta a munka befejezését. Bár az óbudai Holtpont csoport és a Budafok Recycling által már elkezdõdött egy felszámolási akció, amit „elmosott az esõ”, így a munka befejezése egyelõre várat magára, de reméljük, hogy hamarosan folytatódhat a hulladék elszállítása.

Így az együttmûködési megállapodás keretében megvalósult elsõ felszámolási akcióra a Tájsebészet programban hagyományosan eredményes Gyõr-Moson-Sopron megyében került sor. A szervezésben az Öko-Pack Kht., Gyõrújfalu Önkormányzata, a Reflex Környezetvédõ Egyesület és a Hulladék Munkaszövetség vett részt, az akcióra 2004. november 6-án került sor Gyõrújfaluban. Amint Cserjés László, a település polgármestere elmondta, a község elkötelezett a környezetvédelem iránt, Gyõr környékén náluk indult el elõször a szelektív hulladékgyûjtés, de emellett igyekeznek elindulni minden környezetvédelmi pályázaton, versenyen (pl. Virágos Magyarországért, Tiszta Magyarországért). Az akció során négy illegális hulladéklerakó került felszámolásra, ami kb. 250 köbméter hulladékot jelentett. A felszámoláshoz az Észak-dunántúli MÉH Rt. biztosított munkagépeket, míg a hulladékot a Gyõri Kommunális Szolgáltató Kft. által mûködtetett hulladéklerakó fogadta be. Az akció reggel nyolctól kora délutánig tartott, nagyjából egy idõben indult a munka mindenhol: a gépek felváltva dolgoztak az egyes helyszíneken, míg az önkéntesek azok elõkészítését végezték. A leglátványosabb szemétlerakót az elsõ helyszínen találtuk, itt tájékoztattuk az írott és elektronikus sajtó képviselõit az akció hátterérõl, a Tájsebészet program eredményeirõl, a gyõrújfalui Tájsebészek munkájáról. A megtisztított területekre a Reflex Környezetvédõ Egyesület által készített figyelemfelhívó táblák kerültek.