Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hírek

Év: 
2004
Szám: 
Tél
Szerző: 
Pencz Levente

Felépülhet az akkumulátorüzem

Errõl döntöttek a szeptember végén megtartott ügydöntõ népszavazáson a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Szászbereken. A település ipari parkjában létesülõ, használt ólomakkumulátorokat feldolgozó illetve gyártó üzemre a 422 szavazó több mint fele, 55,5 százaléka mondott igent.

ISPA támogatással

Hajdú-Bihar az ország elsõ megyéje, ahol teljes mértékben megvalósul a szelektív hulladékgyûjtés – mondta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter miközben októberben átadta a debreceni és a hajdúböszörményi hulladékkezelõ-telepeket. A jelenleg hazánkban zajló 12 hulladékgazdálkodási ISPA-program összesen 74 milliárd forint beruházási összköltséggel 3,5 millió ember hulladék-elhelyezési gondjait fogja megoldani.

Fejlesztés Hejõpapiban

Harmincöt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település, köztük a megyeszékhely, Miskolc kommunális hulladék-elhelyezési és kezelési gondjait oldja meg az a lerakó, amely várhatóan a jövõ év nyarára készül el Hejõpapiban. A fõvállalkozó portugál cég mintegy 4 milliárd forint értékben ruház be. Az építkezéssel párhuzamosan számolják fel, majd rekultiválják a települések régi, illegális vagy féllegális hulladéklerakóit.

Elõrelépés Zalában

Novemberben elfogadták a Nyugat-Balaton és a Zala-medence közel 9 milliárd forint - mintegy 34,5 millió euró - értékû hulladékkezelési programja támogatási szerzõdésének szövegét. A nagyberuházás, mely 284 zalai-vasi település 340 ezer lakosát érinti, 2005. márciusában indulhat és 2007. decemberére készül el. A költségekbõl a volt zugszeméttelepek felszámolása és a rekultiváció egymaga több mint 2,5 milliárd forintot tesz ki.

Budapest hatszoroz

250 új helyre telepítenek szelektív hulladékgyûjtésre alkalmas kukákat a fõvárosban idén év végéig. 2005. júniusáig újabb 250-et alakítanak ki a jelenleg Budapest 100 különbözõ pontján mûködõek mellé. A szelektív hulladékgyûjtésre alkalmas helyek száma így a jövõ év derekára 600-ra bõvül, melyek száma a tervek szerint hosszú távon el fogja érni a kétezret.

Tisztulás Nagytétényben

November elején befejezõdött a nagytétényi Metallochemia kármentesítésének elõkészítése. Az egykori gyártelep területén lévõ 410 ezer köbméter kohósalakot és a környék 600 ezer köbméter részlegesen szennyezett talaját 12 milliárd forintos beruházással beépítik a közelben épülõ M6-os autópálya töltésébe egy betonszarkofág formájában. A kivitelezõ a szennyezett talaj cseréjéhez 2005. kora tavaszán lát hozzá, s legkésõbb 2008. május 31-ig befejezi.

Eltüntetik a gumit

Intézkedési tervet nyújt be a gumiabroncsok hasznosítására a környezetvédelmi tárcának az Öko-Gum Kht., mely a kibocsátó cégek hulladékkezelési koordinátora. Becslésük szerint mintegy 80-90 ezer tonna gumiabroncs halmozódott fel, amelyrõl az évente 35-40 ezer tonnányi újonnan keletkezõvel együtt gondoskodni kell. Az útépítésekhez és szeméttelepek rekultivációjához felhasználható régi gumiabroncsok eltüntetése 1,5-2 milliárd forintba kerül.

A „piszkos tizenkettõ” vége

Lendületet kapott Nyugat-Európa harca a rákkeltõ anyagok ellen, miután az Európai Unió ratifikálta azt a nemzetközi megállapodást, amely mérgezõ vegyi anyagokkal kapcsolatos tiltásokat fogalmaz meg. A Stockholmi Konvenció megtiltja a „piszkos tizenkettõnek” elnevezett anyagok (növényvédõ szerek, ipari kemikáliák, és ipari folyamatok egyes melléktermékeinek - mint például a dioxin) gyártását, marketingjét és használatát.