Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ökofalu Délegyházán

Túlélés
Év: 
2004
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Mózes Andrea

Bevallom, a mostani cikkben szereplő ökofalu otthonomtól kis távolságra van, mégsem hallottam róla addig, amíg kezembe nem vettem egy dél-pest megyei hirdetési újságot.

Az ökofalu alapítóinak célja egy ideális természetközeli lakókörnyezet létrehozása volt, ahol kollekciójukat méltó környezetbe helyezhetik. Így jutottak el a süvegházig, amelynek kiváló kiegészítői lehetnek az általuk készített bútorok és lakberendezési tárgyak. Részletes rendezési tervet készítettek, amelyet szakhatóságok jóváhagytak és engedélyeztek Robinson Ökofalu Délegyháza néven. A 12 hektáros területet beültették őshonos cserjékkel és fákkal, a terület közepén 4 hektáros vízjogi engedélyezett tavat alakítottak ki. Itt az Ökofaluban építették fel az első, Magyarországon egyedülálló, Tóth Gábor által szabadalmaztatott építési technológiájú süvegházat.

A süvegház az ősmagyar jurtához hasonló építmény, amely - alakjából adódóan - környezetbarát és energiatakarékos módon üzemeltethető. A falszerkezet jó hőmegtartó tulajdonságú, a tetőszerkezet pedig a hőszigetelésben játszik szerepet. A süvegház építésekor nincs szükség vasbeton áthidaló elemekre a nyílászárók fölött és a ház tetején lévő kupola - környezetbarát módon - természetes fénnyel világítja meg a belső tereket.

A fűtés is megoldható itt takarékos módon, ún. gravitációs fűtéssel, amelynek lényege, hogy az alagsorban elhelyezett vegyes tüzelésű kazán felmelegíti a közvetlen környezetében kialakított légkamrát. A falakban és az aljzatban kiépített légjáratokban a forró levegő felfelé kívánkozik, megindul a meleg levegő légáramlása, majd a kivezető nyílásokon keresztül a ház légterébe felszáll, fűti a belső terek levegőjét, majd a lehűlt levegő visszatér az alagsori kamrához. Ez egyfajta padló- és falfűtésként is szolgál. A nádtető és a kisebb falfelület lehetővé teszi a ház megkívánt belső klímájának kevesebb energia felhasználásával történő biztosítását. Az épület szerkezete és tetőzete télen-nyáron biztosítja az egyenletes belső hőmérsékletet.

Az ivóvíz fúrt kutakból érhető el. Az ÁNTSZ által bevizsgált ivóvíz korlátlanul áll rendelkezésre és még vízdíjat sem kell érte fizetni. A szennyvízelvezetés szintén öko módon történik: a bio házi szennyvíztisztító tisztítja a vizet, amely a talaj felső rétegében eldrénezhető színtelenül és szagtalanul. A megtisztított szennyvíz a hatályos jogszabályokban előírt módon gyökérzónás öntözéssel újrahasznosítható. A további energiaforrásokról vezetékes villany és gáz gondoskodik.

A süvegházak megalkotói Herényi Zsóka és Tóth Gábor környezetbarát anyagokból és technológiával elkészített bútorokkal és lakberendezési tárgyakkal tették otthonossá a házakat.

Az Ökofalu megálmodói és készítői emberközeli és egészséges környezetben épült otthonokat kívántak létrehozni és ez a fentiek alapján sikerült is. Mindez Budapesttől mintegy 15 km-re található, aki teheti, nézze meg!