Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ausztriában kötelező a csomagolóanyagok visszavétele

Év: 
2004
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
MTI/Panoráma

Ausztriában a nagyobb élelmiszerüzletekben az üvegvisszaváltást automaták végzik hosszabb idő óta. A vásárlónak csak annyi a dolga, hogy egymás után berakja a " magyarországi italos automaták nagyságához hasonló " gépek nyílásába a különféle üvegeket, s minden mást a masina végez. Az automata még arra is figyelmezteti a vásárlót, hogy milyen gyorsan pakolja a nyílásba a kiürült üvegeket. A gép aztán osztályozza a visszaváltandó üvegeket, szoroz, összead, és blokkot nyomtat, amelynek alapján aztán a vásárló a pénztárnál visszakapja a betéti díjat. A betéti díjas árucikkek megvásárlásakor egyébként mindenütt automatikusan felszámítják az üvegek betéti díját.

Ausztriában a csomagolóanyagok sorsát is külön rendelet szabályozza. Az előírásokkal köteleztek minden ausztriai gyártót, terjesztőt és importőrt, hogy biztosítsa az Ausztriában forgalomba kerülő valamennyi áruféleség csomagolóanyagainak díjtalan visszavételét és újrahasznosításra történő továbbadását. A csomagolóanyagok sorsát illetően nincs vita és egymásra mutogatás, a jogszabály pontosan előírja a gyártók és a forgalmazók számára a visszavételt.

Karácsony táján se szeri, se száma azoknak a felhívásoknak, amelyekben arra kérik az osztrák fogyasztókat, hogy az "ajándékcsomagolási láz" hevében főként többször használható, illetve könnyen újrahasznosítható csomagolóanyagokat válasszanak. Több akcióban is meghirdették, hogy a fillérekért megvásárolható "egyendobozok" árának egy részét jótékonysági célokra fordítják, így a vásárlók már a csomagolóanyagok megvételével is megajándékoznak valakit. De csaknem általános gyakorlat, hogy a nagyobb áruházak aprócikkes osztályai " és az élelmiszer-szupermarketek a pénztáraiknál " vászon bevásárlószatyrok garmadáját kínálják a vásárlóknak az Ausztriában is "szakadós" és a hulladékfeldolgozás szempontjából viszonylag nehezebben hasznosítható műanyag szatyrok helyett.