Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gyerekek a megelõzésrõl

II. rész
Év: 
2004
Szám: 
Ősz
Szerző: 
beus

Bár eddig búzatáblában vagy egyéb stílusosnak mondható helyszínen landolt és környezetvédelem iránt érdeklõdõ UFO-ról és ufonautájáról nem szereztünk tudomást, azért - ahogy azt elõzõ számunkban ígértük – ezennel közkinccsé teszünk a tavalyi ötletbörze pályázatunkra érkezett tippek közül néhányat. Ha legszebb álmaink valóra válnak, akkor talán néhány olvasó, pedagógus vagy éppen diák átültet majd a mindennapok rutinjába egyet-egyet a felmerült ötletek közül, esetleg saját környezetében terjeszti is azokat. Akkor aztán akár jöhet is a kortárs ûrtárs körül nézni kis hazánk háza táján...

„Az elolvasott újságot nem szabad azonnal a szemétgyûjtõbe tenni, mert barátunk, szomszédunk még szívesen átfutná, ha felajánlanánk. Az elolvasott színes havi lapokat ha már kiolvastuk, érdemes elküldeni olyan embereknek, akik nem tudják megvenni, de szívesen fogadnák.”

„Az ötletem az, hogy csakis kemény táblás tankönyveket gyártsanak, melyeket nem a szülõ vesz meg, hanem az állam adományoz az iskolák könyvtárainak. Természetesen igény szerint. A diák meg kölcsönözné õket. Rongálás esetén új árat kellene fizetni érte.”

„Az iskolai oklevelek csakis újrahasznosított papírból készülhetnének, s mindegyiken fel kellene tüntetni, hogy az az oklevél újrahasznosított papírból van. Bár minden újrahasznosított termékre rá kellene írni...”

„A tanárok fénymásoljanak a papír mindkét oldalára.”

„A tavalyi füzet ha nem telt be, még használhatom idén is, vagy kiveszem a lapjait és röpdolgozatnak használom.”

„Az üres füzetlapokat jegyzettömbbé fûzöm.”

„A tankönyv jó lesz kisebb testvéremnek is.”

„Könyvet barátaimtól, iskolától, könyvtártól kölcsönzök.”

„Ne vegyünk nagy spirálfüzetet, nagyméretû és vastag füzetet, ha olyan tantárgyhoz lesz, ahol tudjuk, hogy keveset írunk az év során. Elég a kisméretû, vékony füzet!”

„Vannak olyan írásbeli dolgozatok, amik elférnek A/5-ös lapon is, akkor felesleges a nagyobb lap.”

„Az olyan tankönyveket, mint ének, technika, mûvészettörténet, stb., melyek kevésbé használódnak el, jó lenne, ha minden iskolában a könyvtárból lehetne kölcsönözni hosszú évekig, minden tanulónak.”

„Kisebb betûkkel kell írni és kevesebbet kell firkálni a lapra.”

„A mi iskolánkban a dolgozatokat olyan papír vagy naptár hátuljára írjuk, amit már használtak. Ettõl még ugyanolyan jó.”

„Iskolában vagy kirándulásokon a szendvicseket nem szalvétába csomagolom, hanem mûanyag dobozba teszem vagy textilszalvétába.”