Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Országos körkép

Év: 
2004
Szám: 
Nyár
Szerző: 
HuMuSz

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Összesen 14 csapat regisztráltatta magát, amiből 11 küldött be pályamunkát. Az értékelésben az Észak-magyarországi Környezetvédelmi Felügyelőség műszaki igazgatóhelyettese, Raisz Gyula is részt vett. A jórészt színvonalas munkák szerint 74 lerakót derítettek fel, amiből 30 felszámolásra került (Telkibányán, Dédestapolcsányban, Megyaszón, Bükkábrányban és Miskolcon). Az eredményhirdetést és díjátadót május 25-én tartottuk, ahol minden résztvevő csapatnak átadtunk egy vászonszatyornyi ajándékot: a Bükki Nemzeti Park kiadványait, plakátokat, több doboz filmet (+előhívási kedvezményt), írható CD-ket, Tájsebészet matricákat. A vidéki csapatok ingyenes, csoportos belépőt kaptak a Miskolc Városi Vadasparkba.

Lenkey Péter, Zöld Akció Egyesület

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Az E-Misszió Egyesület a Környezetvédelmi Világnap alkalmából szervezett egész napos rendezvény keretében adta át a Tájsebészet regionális díjait. A Kossuth téren kiállítást szerveztünk a globális környezeti problémák bemutatására, tablókat helyeztünk ki a Tájsebészet kampányra beérkezett pályaművekből és a Nem bántja a szemét?! kampány eredményeiről (Ilyen volt - ilyen lett a takarítás után, fotók a felszámolásokról, akcióképek), illetve közérdekű információkról (illegális szemétlerakás bejelentése, legális szemételhelyezési lehetőségek, stb). A nap fénypontja a Szemétdombi mesék címmel tartott utcaszínházi bemutató volt, melyben tehetséges amatőr színészek a jelen fogyasztói társadalmának esztelen hulladéktermeléséről mutattak groteszk képet.

Csige Anikó, E-Misszió Egyesület

Nógrád-Heves megye

A régió eredményei az országos átlagnál valamivel jobbak mind a jelentkezők (21), mind a pályázatot beküldő csapatok (14) tekintetében. A tájsebészek 106 illegális lerakót találtak, amiből 38-at sikerült felszámolni. Kiemelendő, hogy az egyházasdengelegi Csipet Csapat 94 ezer (!!!) m3 trágyát, míg a nógrádsipeki Cserhát-Ipoly Környezet- és Természetvédő Egyesület 60 ezer (!!!) m3 azbesztet talált. A regionális díjátadást június 4-én tartottuk, ahol a következő ajándékokat osztottuk ki: kenu tábor 6 fő részére a Tisza -tónál, 2 sátor, 3 hálózsák, 16 Tájsebészet póló, 10 videokazetta, 10 HuMuSz multimédiás oktató CD, 5 oktatócsomag, 9 könyv (3000-8000 Ft közötti értékben), 30 egyéb kiadvány. A díjak összértéke 120-130 ezer Ft. Részletes információkat a www.hatvanirevir.org honlapon lehet találni.

Füzér Zsolt, Hatvani Környezetvédő Egyesület

Hajdú-Bihar megye

A Hajdúböszörményi Ifjúsági Természetvédő Kör idén márciusban hirdette meg a Tájsebészet kampányt, amelyre a megyéből 6 csapat jelentkezett. A jelentkezők közül 4 csapat küldött be anyagot, valamint 1 csapat volt, aki nem fejezte be határidőre a munkát, és május utolsó hetében is felszámolási akciókat szervezett! A résztvevő csapatok 24 illegális hulladéklerakót mértek fel, és ebből 6 lerakó került felszámolásra, amely során mintegy 150 m3 hulladék került a hulladéklerakóra. Az akciókban mintegy 80 ember vett részt.

Molnár Attila, HITVK

Komárom-Esztergom megye

A megyében 16 csapat jelentkezett, kész pályázatot végül 11 csoport juttatott el hozzánk. A csapatok 116 kisebb-nagyobb illegális lerakót térképeztek fel, ebből 40-et társadalmi összefogással felszámoltak. A felderített hulladék becsült mennyisége 610 m3. Külön meg kell említeni a Tatai Öreg-tóért Közalapítvány és a Tatai Városgazda Kht. közös pályázatát, melynek során szakemberek 60 illegális lerakót mértek fel, 2700 m3 becsült mennyiségben. Ebből évente 808 m3-t felszámolnak.

Horváth Zoltán, Esztergomi Környezetkultúra Egyesület

Győr-Moson-Sopron megye

A Tájsebészek ismét eredményesen dolgoztak a megyében. 17 csapat jelentkezett be, pályázati anyagot 8 tájsebész-csoport küldött. Összesen 34 illegális lerakót derítettek fel, ebből 24 került felszámolásra, melynek mennyisége 149 m3 (56 tonna). Első helyezést ért el a mosonszentmiklósi ?Határbarátok?, második a ?Nagyik és Unokák? nevű péri csoport (a helyi Nyugdíjas Klub és az Öveges József Általános Iskola közös csapata), harmadik helyen pedig az ágfalvi Váczi Mihály Általános Iskola ?Környezetvédő Koboldok? csoportja végzett. Továbbá eredményes munkát végzett a győrújfalui általános iskola és a ravazdi általános iskola ?Nyitott szemmel? elnevezésű csapata, valamint a ravazdi tájsebészek. A mosonszentmiklósi ?Határbarátok? az országos értékelésben szintén első helyezést értek el. A fődíjat ? egy fa játszóteret ? 2004. június 8-án Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi minisztertől vették át.

Szűcs Gábor, Reflex

Tolna és Fejér megye

Tolna megyéből öt csapat teljesítette a kiírás valamennyi fázisát, közülük kiemelkedik a szekszárdi Comenius Általános Iskola pályázata, akik magas színvonalon dolgoztak, szép anyagot adtak be. Fejér megyéből 20 csoporttól érkezett pályamunka, a felszámolási szakaszig 18 jutott el közülük, ami jó aránynak mondható. Egyesületünk képviselői több helyszínen jelen voltak, tapasztalataink szerint a pályázók lelkesen, örömmel végezték a munkát. Összességében 143 illegális lerakóból 79 került felszámolásra, ami közel 500 m3 eltakarított hulladékot jelent.

Gárdonyi László, Gaja Egyesület

Vas és Zala megye

A hagyományosan nagyon eredményes régióközponthoz idén 22 jelentkezés futott be, amelyből pályázati anyagot 13-an adtak be. A csapatok 53 illegális hulladéklerakót térképeztek fel, amiből 33 került felszámolásra. Kiemelendő a zalaegerszegi Flextronics International Kft. önkéntes szerepvállalása. A vállalat dolgozói a város több pontján, összesen 150 m3 hulladékot takarítottak el, aminek az ártalmatlanítási költsége 300 ezer forint volt. Teljesítményüket a HuMuSz emléklappal és ajándékcsomaggal ismerte el! Értékes pályamunkát készít évről évre a sárvári Tinódi Gimnázium Ökommandója, akik idén a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium különdíját vehették át. Nagyon szép pályázatok érkeztek még a Bobai Általános Iskola ?Zsákolók? csapatától, a vépi ?Scarabeusoktól? és az ostffyasszonyfai ?Tájsebészektől? is.

Baranya és Somogy megye

A vókányi kistérségi iskola nagyon szép pályázati anyagot nyújtott be. Közel száz fő dolgozott a település és környékének rendbetételén, többek közt két, száz köbméternél is nagyobb illegális hulladéklerakót számoltak fel, és papírgyűjtési akciót is szerveztek. A Pécsi Túrakerékpárosok évek óta aktívan tevékenykednek, idei pályázatuk nagyon jó, a szép térképek kiemelendőek. Az Apáczai Nevelési Központ (Pécs) vetélkedőt szervezett, a gyerekek fogalmazásokat írtak a problémáról. Elsősorban az iskola környékének rendbetételére koncentráltak, de emellett forrásokat és turistautakat is takarítottak. A megyében a tájsebészek 72 illegális hulladéklerakót derítettek fel, amiből 12 került felszámolásra. Somogy megyéből sajnos nem érkezett értékelhető pályázati anyag, a megye a befektetett energia ellenére továbbra is fehér folt maradt.

Veszprém megye

A régióközponthoz 10 jelentkezés futott be, amiből 3-an adtak be értékelhető pályázatot. A megyei győztes a Balatonfőkajár-Csajági Általános Iskola csapata lett, a többi pályázót nem rangsorolták. A csapatok 56 lerakót derítettek föl, amiből 11-et sikerült felszámolni.

Budapest-Pest megye

A régióban 19 csoportot regisztráltunk, ami megfelel az elmúlt évek átlagának. Közülük hatan a fővárosból, míg 13-an Pest megyéből jelentkeztek. Teljes körű, minden fázishoz értékelhető dokumentációt csatoló csapat 7 volt. A csoportok összesen 180 lerakó adatait vették fel, amiből 25-öt sikerült felszámolni. A legtöbb illegális hulladéklerakót a Gödi Crossfutók Baráti Társasága térképezte fel, szám szerint 112-t. A leghatékonyabban a Galgahévízi Tájsebészek dolgoztak, hiszen az általuk dokumentált 19 lerakóból 13-at sikerült megszüntetniük. A Százhalom Alapítvány (Százhalombatta) a városi civil szervezetek és oktatási intézmények egymástól független takarítási akcióit hangolta össze. A Csepeli Civil Klub a horgászok és kirándulók által egyaránt sűrűn látogatott Kis Duna-öbölben számolta fel a lerakókat és a terület hosszú távú megóvása érdekében elindították a helyi védetté nyilvánítási eljárást, valamint tanösvény létesítését tervezik. Említést érdemel még a fővárosban tevékenykedő Holtpont Baráti Társaság, akik a HuMuSz segítségével számos jogi eljárást indítottak. A legszínesebb, leggazdagabban illusztrált anyagot az Óbudai Waldorf Iskola készítette, az intézményben több éves hagyományai vannak a Tájsebészet programhoz hasonló összefogásoknak.

Privigyei Csaba, Hulladék Munkaszövetség

Szolnok-Békés megye

Régiónkban 6 csapat küldött be pályázati anyagot. Első helyezettnek a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaságot (Jászfényszaru) nyilvánítottuk, mivel a társadalmi összefogás ennél a csapatnál volt a legjobb. Második helyezett a D.A.T.K.I.M Ifjúsági Szemétkommandó (Medgyesegyháza), akik egy nagyon jó, klipszerű összeállítással színesítették pályázatukat illetve ők térképezték fel a legtöbb lerakót: 18-at, amiből 17 felszámolásra került. Harmadik lett a Pusztaföldvárért Kiemelten Közhasznú Egyesület (Pusztaföldvár). Kiemelésre érdemes még a tiszabői Tisz(t)avi(l)ág nevű csapat. Az összes pályázó 39 lerakót térképezett föl, amiből 34-et számoltak fel.

Tóth István, Nimfea Egyesület

Csongrád és Bács-Kiskun megye

Az előző év szerény eredményeihez képest idén valamivel jobban teljesített a régió: a 11 jelentkezőből határidőre 5-en nyújtottak be pályázati anyagot. A tájsebész csoportok 42 illegális hulladéklerakót derítettek fel és 23 esetben sikeres felszámolási akciót kezdeményeztek. A régió legértékesebb pályázatának a Tiszaalpári Faluvédő Egyesület (Bács-Kiskun megye) munkája bizonyult.

Szemerédi Álmos, CSEMETE