Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ne Vásárolj Semmit Nap 2003

Év: 
2003
Szám: 
Tél
Szerző: 
Kolos Lívia, Gárdonyi László

Már hagyomány hazánkban is, hogy a Ne Vásárolj Semmit Nap alkalmából számos zöld szervezet utcai akciót, demonstrációt szervez a karácsonyi vásárlási láz kapcsán.

Utcai akció Nyíregyházán

"Az emberek soha nem kérdőjelezték meg a fogyasztást" - állítja Kalle Lasn, a Culture Jam című könyv szerzője, az Adbusters magazin társalapítója. "Az emberek szeretik azt hinni, hogy ha valamit megvásárolnak, azzal segítik a gazdaságot, de az, hogy ezzel a Földet is mérgezzük, soha nem fut át az agyukon."

Napjainkra ezt a bensőséges ünnepet, a karácsonyt óriási pazarlás, csillogás előzi meg, már jóval december előtt, holott valójában ez a szeretet, az egymásra figyelés ünnepe. A karácsonyi díszek, karácsonyfák már hetekkel ezelőtt megjelentek Nyíregyházán. A Kossuth téren már november első felében óriási fenyőfát állítottak. Az embernek az az érzése támad, hogy ez a megelőlegezett karácsonyi hangulat megöli az ünnepet. Mire otthon elkezdjük díszíteni a fát, az ünnep varázsa elvész.

Az E-misszió Egyesület november 28-án, az Országzászló téren tartotta a Ne vásárolj semmit napi utcai akciót, melynek évek óta elmaradhatatlan része az ajándékasztal. Arra adunk ötleteket, hogyan készíthet otthon bárki saját kezűleg különböző ajándékokat. Ehhez idén december 13-án a Kalamáris Egyesület is csatlakozott.

A "játékteremben" különböző termékek (étel-ital) közül az összetétel alapján ki kellett találni, mely élelmiszer rejtőzik a felsorolás mögött. Sokaknak okozott meglepetést a növényi alapú "tejszínhab".

Hatalmas USA ökológiai lábnyom, picike etióp, és további három ország lábnyoma szemléltette a téren, milyen mértékben zsákmányolja ki az emberiség a Földet.

Aki nem szán elég időt a családjára, barátaira, időutalványt vihetett tőlünk. Az utalványba be kell írni, kivel, mikor, milyen közös kikapcsolódással, szórakozással akar örömet szerezni a megajándékozottnak.

Kolos Lívia (E-Misszó Egyesület)

Konferencia Székesfehérváron

A Gaja Környezetvédő Egyesület, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Környezetvédelmi Irodája és Környezetvédelmi Bizottsága november 27-én konferenciát szervezett, melyen összesen több mint 120 fő (diák, óvónő, tanár, szülő) vett részt. A téma a fenntartható fogyasztásra nevelés volt. Czippán Katalin, a Környezeti Nevelési és Kommunikációs Programigazgatóság vezetője a környezettudatos, környezetharmonikus életvitelről és a környezeti nevelés feladatáról szólt. Beszélt a Környezetvédelmi és Vízügyi, valamint az Oktatási Minisztérium között létrejött környezeti nevelési együttműködésről és az Európai Unió célkitűzéseiről a témában. Ismertette azokat a készségeket, viselkedési és értékmintákat, melyek kialakítása a fenntartható fogyasztásra nevelés feladata.

Ha meg akarjuk érteni a fogyasztói társadalom működését, a reklám?fogyasztás?hulladék összefüggésének hangsúlyozása kulcsfontosságú ? érvelt Szilágyi László, a HuMuSz munkatársa, aki remekül aktivizálta a hallgatóságot és elgondolkodtatta közönségét.

Dr. Kuti István docens ?A fenntartható fogyasztásra nevelés az óvodában és az általános iskolában? címmel tartott előadást. A Körlánc amerikai-magyar környezeti nevelési projekt alapgondolata: a környezeti nevelés a magatartásra, s a személyiség egészére irányul, sikerében a helyi közösségeknek ? benne a szülőknek ? kiemelt szerepük van. A tudatos fogyasztói magatartás megalapozásához, a gyerekek szokásainak formálásához a családok együttműködése különösen fontos.

Bán Zalán, a Depónia Kft. műszaki igazgatóhelyettese mutatta be Székesfehérvár hulladékgazdálkodását. A Csala-Pénzverővölgyi telep megtekintésére különbusz vitte a vendégeket. Megtekintettük a városban már működő szelektív hulladékgyűjtési rendszer eszközeit, a válogatóművet, a bálázógépet, a komposztáló halmokat. A rendezvény az Alcoa-Köfém Kft. és a Denso Kft. támogatásával jött létre. A konferencia résztvevői a HUMUSZ Belefulladunk" című oktatócsomagja mellett környezeti nevelést segítő kiadványokat vehettek át.

A konferenciát Kaleta Jánosné, a Környezeti Iroda vezetője zárta, aki felhívta a figyelmet arra, hogy az oktatási törvény módosításával az intézményi nevelésben a környezeti nevelés előtérbe kerül. Öröm volt számunkra, hogy külön megköszönte a Gaja Egyesület sikeres szervező munkáját.

Gárdonyi László (Gaja Környezetvédő Egyesület)

Felvonulás Budapesten

 Vegyél levegőt, kapsz hozzá egy ingyen ölelést! ez volt a jelszava a vásárlási láz lehűtését célzó akciónapnak, amelyet a Lehet Más A Világ! Hálózat aktivistái a karácsonyi bevásárlási hullám kezdetére időzítettek. A világszerte szervezett figyelemfelhívó demonstrációk célja azonos, de a formája mindenütt egyedi. Kölnben például a szervezők felszólították az aktivistákat, hogy mindenki menjen el egy bevásárlóközpontba, ahol üres kocsival közlekedve növelje az üzlet zsúfoltságát. Drezdában az "ingyen boltban" ruhákat és könyveket ajándékoznak.

A budapesti Fővám térről induló menet arról igyekezett meggyőzni a járókelőket, hogy a szeretet ünnepéhez nem feltétlenül kell sok pénz. A túlzott mértékű fogyasztás nem csak az életmódunkat érintő kérdés, hanem a bolygónk jövőjét is befolyásolja. Egy átlagos észak-amerikai polgár ötször többet fogyaszt, mint egy mexikói, tízszer többet, mint egy kínai, és harmincszor többet, mint egy indiai. Az emberiség 20 százaléka az összes megtermelt árucikk 86 százalékát fogyasztja el. Másképpen: több mint 4,5 milliárd embernek az össztermelés 14 százaléka marad.

A Ne Vásárolj Semmit Nap tiltakozás a túlfogyasztás ellen, és ünnep azok számára, akik a fenntartható fejlődés szellemében élnek, vagyis szükségleteik és nem szeszélyeik alapján vásárolnak. Ez elég ok, hogy évente egyszer a fejlett államok polgárai vásárlás helyett elgondolkodjanak, hogyan lehetne ezt a rendszert igazságosabbá tenni.

A kicsiny, de aktív csapat síppal, dobbal, transzparensekkel, szórólapokkal masírozott keresztül a városon, a Váci utcán, az Andrássyn és a körúton egészen a Westend biztonsági őreinek karmai közé. Sokszáz szórólapot, számtalan mosolyt és ölelést osztott a Lehet Más a Világ Hálózat akciócsapata, majd csöppet konfrontálódott a globalizáció napszámosaival a bevásárlóközpont bejáratánál. Fél órás taktikázás után még az illegálisan ott készült képeket is sikerült kimenteni, dacolva a törvény és az izom erejével. De minden jó, ha jó a vége: a rendőrség mindenkit igazoltatott.

Forrás: www.lehetmasavilag.hu