Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Prés

Év: 
2003
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
dr. Kalas György

RTL Klub Híradó: "Az alumínium dobozok újrahasznosítására alakult kht. egy svájci szisztéma magyarországi elterjesztésén dolgozik. A rendszer eltartja saját magát, pénzt beruházni csak bevezetésekor kell a gyűjtőkonténerekre. A dobozgyűjtő program Magyarország mintegy 200 iskolájában már évek óta működik, de a hálózatba év végére legalább még egyszer ennyi iskolát be akarnak kapcsolni. A dobozokon az intézmények havi 10-30 ezer forintot is kereshetnek, a beruházást pedig a kht. szponzorálja." 

Felhívtam a MÉH-et és azt mondták, hogy a karimában lévő fehérbádog perem miatt a lapított aludobozokat ők át sem veszik. Ha levágják a peremet, akkor festett alumíniumként átveszik 145 Ft/kg áron. Ez azt jelenti, hogy a 12 grammos 0,33 literes kólából az iskola-automatának havonta több mint 5 ezer 745 db-ot kell ahhoz eladni és összelapítani, hogy havi 10 ezer Ft, és 17 ezer 243 db-ot, hogy havi 30 ezer Ft bevételhez jusson.

A megoldás kulcsa nem a dobozlapító berendezés, hanem a megelőzés.

Egy iskolavezetés maga határozhatja meg, hogy mi legyen a büféssel kötött szerződésben, illetve hogy beengedi-e az iskolába a kólaautomatákat. Tudom, hogy az iskoláknak kell a bevétel, de talán akad fontosabb szempont is a pénznél... Szerintem eléggé lehangoló, hogy sok (környezetvédelmi nevelés vagy egészséges életmód zászlaját lobogtató) iskola elhiszi, hogy egy dobozlapító berendezés mindent elsimít. Igazgató bácsik, tantó nénik! Hát nem tetszenek látni, hogy az iskolaorvos szomorú, a környezet nyüszít, a kólagyár pedig a markába röhög!?