Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Ökopannon Turán

Év: 
2003
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Jenei Csaba

Tura-Galgamácsa térségében 2001. óta négy település összefogásával jól működő szelektív hulladékgyűjtés folyik  erről a KukaBúvár is beszámolt (2002. nyár). Nemrégiben megjelent az Ökopannon Kht., az újrahasznosítás koordínálására felkent szervezet (Tura az egyetlen(!) település, ahol sikerült szerződést kötniük a szelektív gyűjtés támogatására ), és előadta a tutifrankót.

Az Ökopannon már nagyban is elkezdte agymosását a szelektív hulladékgyűjtéssel rendelkező településeken. Turán nagy boldogságban éltünk a mi kis hulladékgyűjtő edénykéinkkel mindaddig, amíg a minap néhány jól öltözött marketing manager (az Ökopannon hiénái) meg nem látogatott minket és fel nem világosított arról, hogy bizony a Tetra Pak doboz most már az újrahasznosítható hulladékok közé helyezendő. A jól felkészült környezetvédő minden erejét összeszedve, természetesen harcba szállt a fórumon: kombinált, 6 réteg, gazdaságtalan, vegyi kezelés, fizikai szétválasztás, termékdíj, Jajj a szívem! Meghalok!... De esélye sem volt a laptopok, a projektorok és a szépen csillogó fehér fogsorok ellen, hiszen még a polgármesterek is meggyőződéssel állították: ez így helyes, ennek így kell lennie.

A fentiek egy pedagógusoknak tartott előadáson hangzottak el, ahol az Ökopannon Kht. globálisan beszélt a szelektív gyűjtési rendszerről, amelyben természetesen már említette a Tetra Pak hulladékok gyűjtésének bevezetését, ekkor emeltek szót a környezettudatos nevelők a Tetra Birka ellen.

Az agymosás célja amúgy az, hogy a nevelők (óvónők, tanárok) ösztönözzék a gyerekeket és népszerűsítsék a szelektív gyűjtést. A Turai Környezetvédelmi szakkör vezetője, Jenei Csabáné úgy gondolja, országos programot kellene indítani a pedagógusoknak (akár a Zöld Szív Ifjúsági Környezetvédő szervezet pedagógusainak kezdeményezésével, pl. bojkott), hiszen nem akarják a szárnyukat bontogató gyerekeket egy eleve gusztustalan rendszer égisze alatt tanítgatni a szelektivitásra.