Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Válasz Tarján Izának

Év: 
2003
Szám: 
Ősz
Szerző: 
György Lajos

Kedves Iza!

Okos, sőt bölcs az írása a KukaBúvár nyári számában. Annyira borúlátó, mint Végh Attila szokott lenni. Ismeri? A Heti Válaszban ír a tévé-élményeiről minden héten. Voltam egyszer egy előadásán, ahol az - egyébként igen művelt újságíró-asszony vitatársa igyekezett derűsebbre festeni a világot, de ő nem hagyta. Se a festést, se saját magát.

Végh Lászlót is ajánlom, az ATOMKI kutatóját, aki le szokta írni, hogy valamikor a tehetséges, "fejlett" Húsvét-szigeti nép szoborgyártó tevékenysége során miként irtotta ki a sziget összes fáját, hogy legyen min odahengergetni a tengerpartra a különös szobrokat. Kipusztították a sziget erdőségét, élővilágát, nem tudtak már halászni járni, eljutottak az éhhalálig, az emberevéshez is. Laci megkérdi: mi is így akarunk-e járni?

*

 

Van oka a borúlátásnak, mert a pénzhatalom minden arcvonalon anyagi haszna érdekében folyamatosan nyomul előre. Ennek során termelik a hulladékot, irtják az erdőket, szennyezik a vizeket és bocsátanak ki egyre több üvegház-gázt, megváltoztatják az élővilág évmilliárdok alatt kialakult génállományát - saját zsebük érdekében.

"Ront vagy javít, de nem henyél". Főleg ront. Sokan gondoljuk, hogy Gaia már halálosan beteg s kevés a reménye. Vagy Gaianak van, de ehhez meg kell semmisíteni a gyilkosait. Bennünket, embereket. Erre törekszik viharaival, árvizeivel, járványaival.

20 éve tudom, hogy baj van - akkor olvastam el Aurelio Peccei egy könyvét. Azóta igyekszem "ijesztgetni" az embereket. A mozgalommal foglalkozom és bölcselettel. Egyszer ilyenféle dolgokat mondtam egy barátomnak, mint amiket Iza írt. Azt mondtam: nem tudom megmérni, megállapítani, hogy tetteimnek van-e egyáltalán bármiféle következménye, hatása. Mintha nem lenne. Ő a pillangóhatásról beszélt. Erről aztán később én is olvastam. Edward Lorenz egy számítógépes távlati időjárás-előrejelzésnél -egy állandót lerövidített, 0,506127 helyett csak 0,506-es értéket ütött a gépbe. A kapott görbéken hónapokon át gyakorlatilag nem volt eltérés, aztán a két görbe merőben szétágazott. Akkor született a nevezetes mondat: "ha egy pekingi pillangó megmozdítja a szárnyait, azzal átalakítja New York következő havi vihar-rendszerét."

Apró, kicsi tetteink változásokat hoznak létre sokak tudatában, s ha jön a végső összeomlás, mind többen tudni fogják feladatukat. Mert az összeomlás biztosan bekövetkezik. Minél később " annál rosszabb lesz. Ha gyorsabban, akkor még lesznek olyanok, akik ismerik a kiutat, a lehetséges másfajta világot.

Tehát gyorsítanunk kell, szórjuk a homokot a gépezet kerekei közé. Mindaz, amit Iza felsorol - szavaink, életmódunk, példamutatásunk, írásaink, adatgyűjtésünk, szervezkedésünk, tüntetéseink, minden pillangó-cselekedetünk egy picikét elősegítheti ennek a gonosz rendszernek a pusztulását és következő alapjainak a lerakását.

*

 

S mint Luther Márton mondta: "Ha vége is lenne holnap a világnak ma mégis ültetnék egy almafa csemetét." Baráti üdvözlettel:

György Lajos (Piros)