Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A HuMuSz pályázatokat hirdet!

Év: 
2003
Szám: 
Ősz
Szerző: 
HuMuSz

Az újragondolt papír! - rajzpályázat

Pályázhatnak az általános iskolák 1-6 osztályos tanulói.

A HuMuSz ezzel a pályázattal a papírgyűjtések és az újrahasznosítás fontosságára kívánja felhívni a figyelmet. Szeretnénk, ha a gyűjtés során mind több gyerek számára válna világossá, hogy a papír érték, amivel takarékosan kell bánni, hogy az elhasznált papír nem szemét, hanem fontos másodnyersanyag  amiből a papírgyárak új termékeket készítenek. Célunk az is, hogy a gyerekek füzetei újrapapírból készülhessenek. Ehhez azonban előbb az igényt kell megteremteni: azt, hogy a gyerekek ismerjék, keressék ezeket a termékeket. Ha ezt sikerül felmutatni, akkor talán a papírgyárak hajlandóak lesznek iskolai újrapapír termékeket gyártani.

Arra kérjük az erre érzékeny pedagógusokat, hogy beszélgessenek ezekről a többet a gyerekekkel.

Szeretnénk, ha minél több gyermek lerajzolná és elküldené nekünk, hogy hogyan gyűjtik /gyűjtötték a papírt a suliban, illetve hogy szerintük mi történik a használt papírral a gyárban.

Szeretettel várunk minden erről készült rajzot! A rajzok A/4 vagy A/3-as rajzlapon, bármelyik kézzel, tetszőleges technikával készülhetnek. És szívesen vesszük, ha mellé egy kis magyarázatot is csatolnak.

Díjak: 8 db. készlet a saját merített újrapapír készítéséhez (1-4 osztályosok díja); 4 db. papírtégla készítő készülék (5-8 osztályosok díja)

Beküldési határidő: 2003. november 30.

A borítékra kérjük írják rá: Az újragondolt papír

Az újragondolt papír! - ötletbörze

Pályázhatnak az általános iskolák felső tagozatos diákjai és a középiskolák tanulói.

Mindennapi életünk rengeteg papírt használunk el. Pedig a papírra igencsak vigyázni kellene, előállítása ugyanis jelentős környezetterheléssel jár, sok-sok fát kell kivágni, hogy gyártani tudjuk. A papír szelektív gyűjtésével és újrafeldolgozásával a fakitermelés, előállítás, hulladékképződés okozta környezeti károk csökkenthetők, ám az elsődleges feladat mégis a megelőzés, azaz a meggondolatlan papírhasználat visszaszorítása!

A feladat: A beérkező pályamunkákban a gyerekek röviden max. 1 A/4-es oldalon magyarázzák el, szerintük miért fontos a papírtakarékosság és írjanak össze minél több ötletet az ezzel kapcsolatos gyakorlati példákra (a hétköznapi élet során, - pl. otthon, iskolában, irodában- hogyan lehet takarékoskodni a papírhasználattal, milyen papírtermék váltható ki és mivel - pl. könyvtárba járás új könyv vásárlása helyett, régi füzetekből kitépett üres lapok jegyzettömbé való összefűzése, stb.).

Díjazás: Hulladékos CD ROM, környezetvédelmi kiadvány, újrahasznosított papírtermékek

Beküldési határidő: 2003. november 30.

A borítékra kérjük írják rá: Az újragondolt papír - ötletbörze

Én inkább ilyen sulibüfét szeretnék!

Pályázhatnak az általános iskolák 1-8 osztályos tanulói.

A legtöbb iskolabüfé választéka egészségtelen ételekből és italokból áll, ráadásul ezeket. a termékeket legtöbbször csak eldobó, környezetszennyező csomagolásokban lehet a büfében beszerezni. Arra kérjük az erre érzékeny pedagógusokat, hogy beszélgessenek többet a gyerekkel a jelenlegi reklám- és élelmiszer fogyasztás egészségügyégi és környezeti következményeiről! Kérjük az iskolákat, segítsenek abban, hogy a jövő nemzedék megismerhesse az egészséges táplálkozás és a környezettudatos fogyasztás mibenlétét!

Szeretnénk, ha minél több gyermek lerajzolná és elküldené nekünk, hogy valójában milyen iskolabüfét és milyen választékot szeretne igazándiból ő (az iskola lakója)!

Szeretettel várunk minden erről készült rajzot! A rajzok A/4 vagy A/3-as rajzlapra, bármelyik kézzel, tetszőleges technikával készülhetnek. Szívesen vesszük, ha a gyerekek mellécsatolnak egy kis magyarázatot is!!

A beküldők között a Nemzetközi Fogyasztásszüneti Napon (november 29-én) 24 darab (8 osztály x 3 fő) főnyertest sorsolunk ki. Nyereményül egy-egy HuMuSz vászonszatyrot kapnak, telis-tele egészséges élelemmel és környezetbarát írószerekkel.

Beküldési határidő: 2003. november 24.

A borítékra kérjük írják rá: Én inkább ilyen sulibüfét szeretnék!

A rajzokat, írásokat az alábbi címre várjuk:

 

Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz)
1111 Budapest, Saru u.11.
További információ: Tel/Fax.: (1) 386-2648