Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mit tehet egy jóérzésű ember..

Év: 
2003
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Tarján Iza

.. a környezet védelmében azon kívül, hogy nem írt erdőt, nem ereget mérgeket vízbe, légbe, és szemetét nem közterületekre szórja?

Mit csináljon, ha már nem bírja nézni, szívni mindezt, és undorítja lakókörnyezetében a növekvő szemét, falfirka és plakát?

Álljon neki és takarítsa ki? Belerokkanna, míg a többiek bolondnak néznék és röhögve rondítanának tovább. Az ózonlyukat különben sem tudná befoltozni Akkor talán beszéljen lelkére nemtörődöm társainak, hogy hé, ne vágjátok magatok alatt a fát; ne mérgezzétek, ne koszoljátok a világot! Amazok úgyis letagadnák gaztetteiket, mint általában. Kikérnék maguknak a beavatkozást személyiségi jogaikba. Vagy egyszerűen csak megvernék.

Álljon inkább ki a mikro- és makrokörnyezetért aggódó ember egy térre szónokolni, hogy halljátok: a ma és a holnap környezettudatos világpolgárának életterét nem zárja le sem lakásajtó, sem országhatár! Kozmikus összefüggéseket felismerve tevékenykedjünk hát nemcsak magunk, hanem embertársaink, utódaink érdekében, hogy életünk még sokáig élhető legyen! Az üvegházhatást kiváltó és az ózonréteget károsító gázok kibocsátása hozzájárul a globális légköri változásokhoz, és már tapasztaljuk, hogy ez növeli a hőhullámok, árvizek, egyéb légköri katasztrófák gyakoriságát. Súlyos egészségügyi következményekkel is jár, az élelmiszer- és vízellátásra gyakorolt hatása miatt. Mindez már a bőrünkre megy, hát nem értitek? Ébredjetek rá, hogy így nem élhetünk!

Ám mindez csak falra hányt szó, pusztába kiáltott borsó lenne, amit néhány lézengő hallgatna rágógumit csócsálva, aztán továbbállna: őt ne riogassák ilyen süket dumával!

Megvan! Összefogva hasonló, környezettudatos társsal és szakemberrel könyvet kellene kiadni a témáról! Diagrammokkal és számadatokkal megtűzdelt tanulmányt arról, hogy a lakossági és ipari méretekben büntetlenül elkoszolt, mérgezett és összerondított környezet negatív érzésekre, depresszióra hajlamosít. Bizonyítani, hogy testileg-lelkileg megbetegít! Immunrendszert károsító, allergizáló hatáson kívül az önértékelést is csökkenti, mert az ilyen környezetben élő lassan úgy érzi, hogy annak mocska őt is elborítja, sőt, maga is részévé: szemét-emberré válik . Igen ám, de ilyen könyvet főleg a hasonló, világjobbító szándékúak olvasnak. A környezetrombolók, szeméttermelők, primitív garázdák nem, mivel ez sem nem erotikus, sem nem sztárbotrányos

Talán inkább szervezetbe tömörülhetnének a jóérzésűek, összefogva mindazokkal, akik környezetüket óva, jobbítva élnek és dolgoznak!

Hmm. Mintha ilyen szervezet, bizottság, al- és főintézmény már volna? Van bizony. Nem is egy, nem is tíz  méghozzá országos, sőt világméretű! Mégis ott tartunk, hogy itt tartunk.

No, de akkor mit lehet tenni a vesztünkbe rohanás ellen? Táblákkal hadonászva felvonulni és tüntetni saját magunk ellen?!

Riadóztatni a kába életösztönt, hogy ébresztő; ezt ne, így ne tovább? Szóval.. mit tehet egy, vagy több környezetjobbító szándékú, orránál tovább látó ember saját érdekünkben? Írhat, beszélhet, ágálhat, vonulhat, míg el nem unja, hogy többnyire csak a Föld kincseit kizsarolók, szennyezők érdek-hálójába, vagy az ostoba közöny falába ütközik?

Megoldás, a miértekre válasz nincs?!

Poén sincs, végszó sincs ? hepiend meg még kevésbé.