Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2002 Legrosszabb Vállalatai

Év: 
2003
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Russell Mokhiber, Robert Weissman


A 2002-es évre mindig is mint a vállalati bűntettek évére fogunk emlékezni, arra az évre, amikor még George Bush amerikai elnök is magáévá tette a Vállalati Felelősségvállalás fogalmát. Miközben a Bush által vezetett Fehér Ház vállalati felelősségvállalás portálját a Fehér Ház egyik weboldalának kevéssé lelkesítő tartalmára mutató egyszerű linkké fokozták le, továbbra is folytatódik a vállalatok pénzügyi és könyvelési botrányainak sorozata. Persze ezt a témát a háború könnyedén lesöpörte az újságok címoldaláról. A Multinational Monitor Az Év 10 Legrosszabb Vállalata listáját tehát könnyen feltölthettük volna azzal a tucat céggel, amelyek pénzügyi botrányokba keveredtek. De nem így döntöttünk.

Annak ellenére, hogy a pénzügyi kihágások rendkívüliek voltak, nem akartunk hozzájárulni ahhoz a felfogáshoz, hogy 2002-ben a vállalati bűntettek csak pénzügyi vétségekre korlátozódtak.

A 10 Legrosszabb Vállalat 2002-es listájára csak az Andersent vettük fel a pénzügyi bűnözők és gonosztevők közül. Az Andersen futószalagos iratmegsemmisítése mindenképp megérdemelt egy helyet a sorban. (A Citigroup is megjelenik a csapatban, de elsősorban egy leányvállalata csalárd kölcsönfolyósítási ügye miatt és azért, mert környezetileg káros projekteket finanszíroz szerte a világon.)

Ami a többieket illeti, bemutatjuk azokat a környezetszennyezőket, veszélyes gyógyszer árusokat, modern zsoldosokat, emberi jogok megsértésére felhatalmazókat, halállal kereskedőket és a vidék tönkretételének és nyomorának haszonélvezőit, akik a 10 legrosszabb vállalat csapatát alkotják. ®

***

A Multinational Monitor a következő cégeket jelölte meg a 2002-es év legrosszabb vállalataiként (ABC-sorrendben):

  • Arthur Andersen
  • British American Tobacco (BAT)
  • Caterpillar
  • Citigroup
  • DynCorp
  • M&M / Mars
  • Procter & Gamble
  • Schering Plough
  • Shell és Wyeth

    Indoklás

    Arthur Andersen, az Enron felbomlásával kapcsolatos súlyos iratmegsemmisítési manipulációk miatt. Az Enron auditjával kapcsolatos papírok tonnáit zúzták be sietősen a jól szervezett iratmegsemmisítési akciók keretében, hozza fel a szövetségi vádirat az Andersen ellen. Az iratmegsemmisítő gép az Enron épületében található Andersen irodában gyakorlatilag folyamatos használatban volt. A túlterhelést enyhítendő, Enron-iratokkal teli hatalmas ládák tucatjait szállították megsemmisítésre az Andersen houston-i főirodájába. Az Andersent bűnösnek találták illegális iratmegsemmisítésben, és ezzel gyakorlatilag a vállalat megszűnését idézték elő.

    A BAT olyan programok működtetéséért került a listára, melyeket állítólag az ifjúság dohányzásának megelőzésére terveztek világszerte, de amelyek igazából a szokást vonzóvá teszik gyerekek számára (azáltal, hogy a dohányzást mint felnőtt tevékenységet mutatják be), továbbá mert továbbra is tagadják a passzív dohányzás káros egészségi hatásait, és mert szembeszállnak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) erélyes, a Dohányfelügyeleti Keret-megállapodás foganatosítására irányuló erőfeszítéseivel.

    Caterpillar, mivel buldózereket adott el az Izraeli Védelmi Erőknek (Israeli Defense Forces, IDF), amelyeket a háborúban palesztin otthonok és épületek lerombolására használnak. Az IDF több mint 7.000 palesztin otthont rombolt le 1967, az izraeli megszállás óta ezzel 30.000 embert hajléktalanná téve.

    Citigroup, egyrészt az Enron és más pénzügyi botrányokban való komoly érintettsége, másrészt a nemrég megvásárolt The Associates nevű leányvállalata kapzsi és az ügyfeleket kihasználó kölcsönnyújtási gyakorlata miatt. A Citigroup 215 millió dollárt fizetett, hogy eloszlassa a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, FTC) kételyeit, vádját a The Associates rendszeresen, széles körben hirdetett, megtévesztő és csalárd kölcsönfolyósítási gyakorlatát illetően.

    DynCorp, egy ellentmondásos magánvállalat, az USA Védelmi Minisztériumának katonai szolgáltatásokat végző alvállalkozója, amiért Kolumbiában repülőgépekkel gyomirtó szereket permetez koka-ültetvényeket. A földeken dolgozó farmerek állítása szerint a gyomirtó szerek megölik legális terményeiket, őket magukat pedig veszélyes méreganyagok hatásának teszik ki.

    M&M/Mars, mivel csak ímmel-ámmal reagál a nyugat-afrikai (a Föld kakaótermelésének nagy része itt folyik) gyerekrabszolgákkal kapcsolatos felfedezésekre, és mert nem hajlandó elkötelezni magát, hogy a felhasznált alapanyagainak legalább szerény öt százalékát Fair Trade szállítóktól vásárolja. (Fair Trade: társadalmilag és környezetileg fenntartható módon előállított termékek kereskedelme  a szerk.)

    Procter & Gamble, a Folger's kávé gyártója és a kávé pörkölési oligopólium tagja, amiért nem tett semmit a kávébab árának zuhanása ellen. Az alacsony árak Közép-Amerika, Etiópia, Uganda és más országok farmerjeinek tízezreit a túlélés határára szorították, vagy teljesen felszámolták létfenntartási lehetőségeiket.

    Schering Plough botrányok sorozatáért, melyek közül az egyik legszembetűnőbb, hogy források szerint New Jersey- és Puerto Rico-beli négy gyárában évek óta nem tudja megoldani tucatnyi gyógyszer gyártásával kapcsolatos problémákat. Schering 500 millió dollárt fizetett, hogy az esetet elsimítassa az Élelmiszer és Gyógyszer Felügyelettel (Food and Drug Administration).

    Shell Oil, amiért folytatja szokásos üzleti gyakorlatát a világ egyik vezető természetvédelmi szabálysértőjeként - miközben társadalmilag és környezetileg felelős vállalatként hirdeti önmagát.

    Wyeth, mert megtévesztő eszközök használatával, és elegendő tudományos bizonyíték nélkül a fiatalság forrásaként értékesíti nőknek a hormoncsere terápiát (hormone replacement therapy, HRT). 2002-ben tudományos bizonyítékok igazolták, hogy a HRT hosszú távon igazából fenyegeti a nők életét, mivel növeli a mellrák, szívroham, szélütés és a tüdőembólia kockázatát. ­

    Mi az idei legrosszabb 10 listájának tanulsága? Az Enron, a WorldCom, az Adelphia, a Tyco és a többiek nemcsak egy alapvetően korrupt pénzügyi rendszer létezéséről tanúskodnak; hanem a vállalatok romlott uralmi rendszerének képviselői is.

    forrás: www.nologo.hu

    A teljes lista elérhető a http://www.multinationalmonitor.org weboldalon.
    Russell Mokhiber a Washington D.C. székhelyű Corporate Crime Reporter szerkesztője.
    Robert Weissman a Washington D.C. székhelyű Multinational Monitor szerkesztője.