Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Országos Hulladéklerakó Felmérési Program

Mi lesz a sorsa?
Év: 
2001
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Demeter Zoltán

A zöld szervezetek is várakozással figyelték e közel 1,5 milliárd forintos, az Európai Unió által finanszírozott program döntési folyamatát. A kb. 2700, központilag nyilvántartott, nagyméretû, szilárd kommunális hulladéklerakó felmérését, rendszerbe szervezését és nyilvántartását kidolgozó tevékenység végrehajtásáért közel 20 konzorcium versengett. A fõként európai uniós cégek által szervezett nemzetközi, így magyar alvállalkozókat is felsorakoztató, csoportok 2001 tavaszára várták a Környezetvédelmi Minisztérium döntését. Erre azonban, a pályázók jelentõs szûkítését jelentõ elõválogatást követõen, csak ez év augusztusában került sor.

 

A favoritnak tekinthetõ pályázók közül végül senki sem nyert, hanem egy, a szakmai körökben ismeretlen külföldi csoportot hirdettek ki gyõztesnek. A csoport vezetõ cége a skandináv IWACO, mely a címkeipar nagyjai közé tartozik. Fõ profilja gyógyszerészeti, biztonsági és reklámcímkék gyártása/forgalmazása, illetve címkézõ berendezések értékesítése. Emellett jelen vannak a most megnyíló elektronikus aláírással és egyéb elektronikus azonosítókkal foglalkozó piacon is.

A konzorcium tagja még a holland Koninklijke Haskoning Groep mérnöki és tervezõ iroda, illetve a brit Pell Frischmann Group, melynek magyarországi leányvállalata képviseli hazánkat. A cég világszerte jelen van a vízügyi és szerkezeti, illetve a szállítási tervezés területén. A környezetvédelem területén járatosak a víz- és szennyvízkezelésben, a szennyezett talajok kezelésében és hatásvizsgálatok kidolgozásában. A hulladékgazdálkodásban fõként a hulladéklerakó helyek és veszélyes hulladékok kezelése kapcsolódik a tevékenységükhöz.

Azaz a szakmaiságot fõként e cég biztosítja. Ugyanakkor magyarországi leányvállalatának tevékenysége már kevésbé tûnik fel zöld színben. Az építészeti, belsõépítészeti, tervezõ és tanácsadó iroda nevéhez fûzõdik a debreceni, soproni és gyõri Tesco áruházak kivitelezése. De terveznek épületeket a General Electric, az ABN-Ambro Bank, a Danubius Rádió, a Budapest Sun, a Kisalföld és a Blikk folyóiratok számára is. Az õ kivitelezésükben valósul majd meg az 50.000 m2-es budapesti SnoWorld szabadidõközpont, ahol egész évben, fedett körülmények között nyílik majd lehetõség a téli sportok ûzésére, valószínûleg energiát és költségeket, így a környezetet sem kímélve.

Ezen ismeretek alapján bizonyos aggodalommal tekintünk a programra. Egyelõre nyoma sincs, hogy megkezdõdött volna az igencsak aktuális adatgyûjtési tevékenység. Valószínûleg további alvállalkozók keresése folyik, akik az érdemi tevékenységet elvégeznék, hiszen e cégektõl nem várható a hulladéklerakók vizsgálata, az országos lerakórendszer megtervezése, vagy éppen az Országos Környezeti Információs Rendszerhez kapcsolódó nyilvántartási szisztéma kidolgozása.

Hogy a Környezetvédelmi Minisztérium döntését mi motiválhatta, nem tudjuk, csak reménykedhetünk, hogy a programra szánt nem kis összeg hatékony felhasználásra kerül. Vagy pedig a nemzetközi multik lenyúlják a hazánk környezeti fejlesztésére szánt összeget és az "aprópénzbõl", majd a hazai alvállalkozók próbálnak meg egy valamennyire használható, de a program célkitûzéseit csak részben teljesítõ eredményt felmutatni?