Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megjelent

Év: 
2001
Szám: 
Ősz

Melyik kert végébe?

Radioaktív hulladékok és környezetünk

Az atomenergia pártolóinak egyik érve az, hogy amíg a szénerőművek üzemelése során óriási salakhegyek keletkeznek, addig az atomerőművek csak egy gyűszűnyi hulladékot hagynak hátra, egy család éves villamos energiaigényére vetítve. Először is: e gyűszűnyi hulladék keletkezéséig majd' akkora radioaktív hegyek keletkeznek, mint amiket a szénerőművek szomszédságában láthatunk, csak ezek nem az atomerőművek, hanem az uránbányák és az üzemanyag-előállító gyárak mellett találhatók. Másrészt, amennyire kicsi a keletkező magas aktivitású hulladék, annyira nagy veszélyt hordoz magában. Arról nem is beszélve, hogy végleges tárolása nemcsak Magyarországon megoldatlan, de az egész világon évtizedek óta problémát jelent. Harmadrészt, a nukleáris energia ma már nem a szénerőművekkel versenyez, hanem sokkal tisztább és modernebb villamos energiatermelési módozatokkal, amelyek hulladék-kibocsátása elenyésző.

Ez a kiadvány egy ötven éve aktuális problémát feszeget. A fentiek bővebb kifejtését pro és kontra érvekkel alátámasztva, több konkrét eset leírásával fogadhatja be az érdeklődő olvasó.

Kiadja: Energia Klub Környezetvédelmi Egyesület telefon: 1/466-88-66 e-mail: [email protected] URL: www.energiaklub.hu

 

Papíriszap fűtőanyag

A világ második legnagyobb cementgyártójának (Holcim Ltd.) magyarországi leányvállalata, a Holcim Hungária Cementipari Rt. szerződést írt alá a Piszke Papír Rt.-vel a társaságnál keletkező papíriszap hasznosításáról. Megállapodás a papíripari szennyvíziszap másodlagos tüzelőanyagként való hasznosításáról szól. A cég lábatlani cementgyárában kívánja felhasználni a papíriszapot, amellyel alternatív energiaforrást teremt a cementgyártáshoz. A lábatlani gyár valójában széntüzelésű, így felhasználható benne a hulladék is. Az iszap hasznosításának ötlete abból adódott, hogy a Piszke Papír szintén Lábatlanban működik, így az alternatív energiaforrás olcsó, hiszen elhanyagolható a szállítási költség.

Napi Gazdaság 2001.09.07

Változnak a német italcsomagolások betétdíjai


Pengeváltás(Bojtos Terenc rajza)

A német kormány májusban elfogadta, hogy termékdíjat vezessenek be az összes "természetre előnytelen" italcsomagolásra. Az intézkedést a környezetvédelmi minisztérium javasolta még az év elején és jelenleg parlamenti vitára vár.

Részleges törést jelez az eldobható és az újratölthető italcsomagolások közötti jogi különbségtételben az, hogy az eddig eldobhatónak számító többrétegű karton és műanyag dobozokat a "természet szempontjából előnyösnek" tekintik. Másrészt azonban az eldobható üveg és műanyag "üvegek", illetve fémdobozok után akár fél euro betétdíjat is felszámíthatnak 2002. január 1-től. Ezzel talán megállítva a dobozok áradatát. A boros üvegek mellett, melyek a bortermelők lobbizása miatt kivételt élveztek, a tejes és a "diétás italok" üvegei, ideértve a babatápszereket is, mentesülnek a betétdíj alól.

A viszonteladók és a csomagolóüzemek továbbra is ellenzik a tervet. Sok más csoport azonban örömmel fogadta a hírt, mint például az újrahasznosító üzemek és több nagykereskedő. A BUND környezetvédő csoport a kérdéssel kapcsolatban támogatásáról biztosította a kormányt.

Forrás: ENDS Daily - www.bmu.de


Hogyan működik? Játék a Túlélőházban

A Dánok bezárják hulladéklerakóik egynegyedét

A Dán Környezetvédelmi Hivatal előrejelzése szerint az ország 135 hulladéklerakójának közel egynegyedét tervezik bezárni 2009-re. Az önkormányzatok valószínűleg a még fel nem újított lerakók megszüntetését fogják választani, hiszen a rövidesen életbe lépő - a hulladéklerakókkal kapcsolatos - 1999-es EU irányelvben szereplő követelményeknek megfelelő állapot elérése hatalmas összegeket jelentene. Az irányelv szerint az EU jelenlegi lerakóit 2009-re szigetelni kell a talajvízbe történő szivárgás megelőzése érdekében, mely előírásnak a dán hulladéklerakók közül kb. 40 nem felel meg, nyilatkozta az ügynökség egy alkalmazottja. A lerakók számának csökkentése a dán hulladékgazdálkodási irányzatnak megfelel, állítja az ügynökség, hiszen a lerakott szemét 1985 óta 39%-ról 12%-ra esett vissza, így kevesebb lerakóra van szükség. A lerakók számának csökkentése nagy lökést ad a talajvízvédelemnek is. Dániában ez elsődleges fontosságú kérdés, hiszen az ország ivóvizének majdnem egészét felszín alatti készletekből nyeri.

Forrás: ENDS Daily - www.mst.dk

Az uniós törvény támogatja a hulladékégetést?


Az EU Miniszterek Tanácsa egy tavaly év végén született politikai megegyezés alapján közös álláspontot fogadott el a megújuló energiaforrásokról szóló irányelv kapcsán. A megállapodás szerint csak az ipari és a lakossági hulladék "biológiailag lebomló részét" lehet a biomassza-tüzelőanyag megújuló forrásának tekinteni.

A Greenpeace állítása szerint ez a kitétel sajnálatosan lehetővé tenné a "hulladékból-energia" eljárások számára, hogy állami támogatást szerezzenek. Mindez elvonná a támogatást a "valódi" megújuló erőforrásoktól és veszélyeztetné az EU komposztálással kapcsolatos kezdetleges törvényalkotását, miközben csak csekély mennyiségű energiatermelést segítene elő. Az irányelv "szégyenletes" próbálkozás arra, hogy "egy már ismert egészségkárosító kockázati tényezőt megújuló energiaforrásként tüntessen fel".

A Greenpeace nyilvánosságra hozta elvárásait a megújuló energiáról szóló irányelvvel kapcsolatban, mellékelve hozzá egy, a hulladékégetés egészségre gyakorolt hatásairól az eddigieknél sokkal átfogóbb áttekintést nyújtó jelentést. A dokumentum összefoglalja a világ minden részéből származó, az égetés környezeti hatásairól szóló kutatások eredményeit. A példák között szerepel, hogy egy dél-olaszországi városi hulladékégető környékén a lakosság körében meghétszereződött a tüdőrák miatti halálozási arány és Nagy-Britanniában a gyermekek körében megkétszereződött a rák miatti elhalálozás, de szerepelnek máj, belső-szervi és légúti megbetegedések, valamint a nemek közötti arány eltolódása.

Dr. Paul Johnston szerint egyáltalán nem egyértelmű, hogy az EU égetéssel foglalkozó új irányelve jelent-e bármilyen előrelépést, hiszen az ellenőrzés terén sok kibúvót tartalmaz. "Az EU részéről nagy felelőtlenség, hogy sürgeti az égetést, miközben nem vizsgált meg minden rendelkezésre álló adatot."