Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ezen múlik: Lakossági hulladékmegelőzési tanácsok

Év: 
2000
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
kalas

A HuMuSz lényegében egyetért a környezetvédelmi minisztérium megállapításával: Magyarországon hulladék-katasztrófa helyzet van. A megoldási megközelítésünk azonban annyiban sajátos, hogy mi nem a már meglévő hulladékokra, hanem -- hosszú távú megoldást keresve - elsődlegesen a hulladék keletkezésének megelőzésére koncentrálunk. A hulladékprobléma lényegét egyébként csak a fogyasztói társadalom logikájának tanulmányozásával, a reklám-fogyasztás-hulladék kapcsolódási pontjainak feltárásával lehet megérteni. Kizárólag így tehető világossá, hogy hol kezdődik a hulladékprobléma, és hogy mely ponton lehet és érdemes hatékony megelőzési intézkedéseket foganatosítani. A reklám-fogyasztás-hulladék alapvető összefüggéseinek feltárása után logikusan jutunk arra a következtetésre, hogy kevesebb hulladékhoz másmilyen fogyasztási szokásokra -- és kevesebb reklámra - lenne szükség. Nem véletlen tehát, hogy az ökológiailag orientált (hulladék megelőzésre összpontosító) hulladékgazdálkodásokban a többutas (betétes) csomagolási rendszerek megmentése illetve fejlesztése központi szerepet kap.

Nem mindegy
Nem mindegy

 

Vásárlás előtt

 

Aki kevesebb hulladékot akar, annak tisztában kell lennie valós szükségleteivel és fogyasztásának környezetvédelemi következményeivel. Ismernie kell a reklámok célját, a fogyasztói társadalom természetét. Tudnia kell, hogy a hulladék valójában nem a kukában, hanem fejekben keletkezik. Amit ma nem vesz meg a boltban, abból holnap nem lesz hulladék. A vásárlási döntés előtt válaszolja meg őszintén az alábbi alapvető kérdéseket:

  1. Valóban szükségem van erre a termékre vagy csak a reklám beszélt rá?
  2. Amit veszek az tartós-e, javítható-e? Vannak-e benne veszélyes anyagok?
  3. Hulladékká válása után alkalmas-e újrahasznosításra?
  4. Mennyi csomagolást vetetnek meg velem?
  5. Tönkrement-e már a régi? Mit csináljak vele?

Írja ki a postaládájára, ha nincs szüksége semmiféle csicsás reklámújságra, himbi-limbi prospektusra, címezetlen küldeményre!

Ha lehet, kerülje az egyszer használatos, eldobó termékeket (reklámtoll, öngyújtó, borotva, fényképezőgép, stb.)!

A tartós használati cikk vásárlása előtt is figyeljen a környezeti tulajdonságaira (legyen természetes alapanyagú, javítható, energiatakarékos, működtetése, illetve hulladéka ne jelentsen veszélyt a környezetre és az egészségre).

A boltban

A napi bevásárlások és a nagybevásárlások előtt írja fel pontosan, mire van a háztartásban szüksége (otthon még tudja). A boltban azt figyelje, ne a reklámakciókat!

Ne a szemével, hanem az eszével vásároljon! Gondolja mindig időben végig vásárlásának ökológiai, egészségvédelmi következményeit. Még mielőtt elkábul a szupermarketben, vagy mielőtt belép a McDonald's-ba.

Vásárláshoz vigyen magával mindig kosarat vagy bevásárlószatyrot! Így elkerülheti, hogy egyre újabb reklámszatyrokat (szemetet) vetessenek meg Önnel.

Szánjon több időt a vásárlásra. Kerülje az előrecsomagolást! Válogassa ki és méresse le az árut saját maga!

Járjon többet a piacra! Ott friss gyümölcsöt, zöldséget vásárolhat. Maga választja az árut, az eladót, annyit vesz, amennyit akar és még alkudni is lehet.

Vásároljon friss szezon gyümölcsöket, fogyasszon minél kevesebb primőr árut, konzervet, félkész- és mélyhűtött élelmiszert!

A zacskós tej is eldobó csomagolásban van, de annak gyártása kevésbé terheli a környezetet, és jóval kevesebb hulladékot termel, mint a tartós tej Tetra Brik doboza.

A felesleges csomagolóanyagot hagyja ott a boltban! Keresse kitartóan a környezetkímélő csomagolást, ez a magatartás elgondolkoztatja a boltvezetőt is.

Vásároljon nagyobb tételben, válassza az utántöltős csomagolást, vegyen koncentrátumot! Így kevesebb csomagolóanyagot fizetettnek meg Önnel.

Az eldobó csomagolás helyett mindig részesítse előnyben a betétest (italok), a műanyag helyett pedig az üveget (lekvár, méz, savanyúság, ketchup, mustár). A használt üveget próbálja meg otthon hasznosítani (befőzéshez, tároláshoz, díszítéshez).

Kerülje a felesleges csomagolásokat! Ha a csomagolás elkerülhetetlen, akkor válassza azt, amelyik anyaga könnyen újrahasznosítható (üveg, papír, karton), vagy otthon találhat számára még valami értelmes funkciót.

A műanyag csomagolásnál válassza a kevésbé környezetszennyezőt (PVC helyett polietilén vagy PET).

Ha lehet, kerülje a kombinált csomagolóanyagokat (pl. Tetra Brik) és a hajtógázos termékeket!

Az íróasztalon, az iskolatáskában

Ez a kérdés
Ez a kérdés

Részesítse előnyben a természetes anyagból készült, tartós és kevés hulladékot termelő írószereket! (favonalzó, gumiradír, fém ceruzahegyező, bőrtáska).

A műanyagborítók, irattartó- és rendezők kiválthatóak papírból készülttel.

Lehetőleg mellőzze azokat az írószereket, amelyek egészség és környezetkárosító anyagokat tartalmaznak! Alkoholos filcek helyett használjon vizes alapút, színes ceruzát vagy zsírkrétát.

Színesre lakkozott ceruza helyett írjon lakkozatlan ceruzával, a patronos töltőtoll helyett használjon szivatósat.

Eldobó golyóstollak helyett vegyen drágább, de tartósabb fém- vagy fa golyóstollat! Természetesen cserélhető betéttel.

Szeresse a papírt és bánjon vele takarékosan! Mindig írjon a lap mindkét oldalára.

Ha lehet, használjon újrapapírból készült termékeket (WC papír, papír zsebkendő- és kéztörlő, jegyzettömb, boríték, írólap, másolópapír).

Ajándékozáskor

Ne dőljön be a reklámoknak. A gyermeknek olyan ajándékot vegyenek, amilyenre valóban szüksége van, és nem haladja meg a család teherbíró-képességét!

A játék fejlessze a gyermek kézügyességét, segítse értelmi fejlődését. Legyen tartós, javítható, természetes alapanyagú. Ne tartalmazzon mérgező anyagot, és ne termeljen veszélyes hulladékot (pl. szárazelemet!).

A csekély pedagógiai értékű, drága, elemes játékok és használati tárgyak helyett vegyen mechanikus szerkezetűt vagy napelemeset!

Kisgyermek kezébe ne adjon PVC-ből készült vagy gombelemmel működő játékokat!

Kerülje az értelmetlen divatjátékokat, az erőszakra nevelő fegyverutánzatokat!

Tudatosítsa a családban, hogy egy szülőnek az a legértékesebb ajándék, amelyet a gyermeke maga készít neki!

Díszcsomagoláshoz a műanyagszatyrok, díszes csicsák, masnik és fémgőzölt alufóliák helyett válassza a papírból készült táskákat, dobozokat és díszeket. Régi színes újságok, lejárt fali naptárak képeinek felhasználásával maga is készíthet eredeti díszcsomagolást.

Veszélyes hulladékok

Csak akkor vegyen veszélyes anyagot tartalmazó terméket, ha muszáj -- a hulladékát pedig gyűjtse külön!

Ugyanaz a dolog gyakran kapható mechanikus változatban is (pl. felhúzható játék, ébresztő óra) vagy napelemes változatban (karóra, zsebszámológép).

Próbáljon lemondani az olyan felesleges idétlenségekről, mint a zenélő bili, a muzsikáló képeslap, fütyülős kulcstartó.

Hordozható rádióból, magnóból olyat válasszon, amelyiket lehet hálózatról is üzemeltetni.

Ha muszáj elemes tárgyat venni, akkor ellenőrizze, hogy cserélhető-e benne az elem és használható-e feltölthető elemmel.

Szárazelem helyett használjon feltölthető elemeket!

Szárazelem vásárláskor lehetőség szerint a tartós, higany- és kadmium-mentes elemeket válassza.

A büfében

Eldobó tálcák, poharak helyett használjon elmosható poharakat, tálakat, evőeszközöket.

Eldobó italcsomagolások (aludoboz, kombinált doboz - pl. Tetra Pak -, műanyagflakon) helyett keresse a betétdíjas csomagolású vagy kimért innivalót.

"Miniporciós" csomagolások és előre csomagolt élelmiszerek helyett vegyen szendvicset, süteményt szalvétában.

Nejlon zacskók helyett tányért, papírszalvétákat vagy papírzacskót használjon.

Megelőzés (Akkor is!)

Finomabb hálóban?
Finomabb hálóban?

A fentiekben a magyar fogyasztóknak soroltunk fel néhány mindennapi életben jól hasznosítható hulladékmegelőzési tanácsot.

Ha a lakosságot nézzük, az alapállás -- elméletben - egyszerű: amelyik terméket a fogyasztó ott hagyja a polcon, annak a reklámköltségét, csomagolóanyagát és szemétdíját nem ő, hanem más fizeti meg.

Kevesebb hulladék -- kisebb környezeti terhelés - kevesebb szemétdíj.

Ilyen egyszerű lenne? A fenét. Különben sincsenek illúzióink. Pontosan tudjuk, hogy nagy sikerünk nem lesz, hiszen a fentiek a fogyasztói magatartás megváltoztatására (gondolkodásra, mérlegelésre, lemondásra) ösztökélnek -- amit a polgár könnyen a magánszférájába történő beavatkozásként él át.