Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hulladék átrakó állomás?

Év: 
1998
Szám: 
Tél
Szerző: 
Szilágyi László

A pusztazámori hulladéklerakóra a fõváros jelenlegi állapotában sajnos szükség van, ezt nehéz vitatni. Kár azonban, hogy csak ebben gondolkodik a fõpolgármesteri hivatal és a Fõkefe. Hulladékmegelõzésrõl, a szemétdíj átgondolásáról, szelektív hulladékgyûjtésrõl nem beszél senki.

Paradox helyzet, hogy a lakosoknak kell fizetni az egyre drágább hulladékártalmatlanítási költségeket, amikor a hulladékban sok értékes másodnyersanyag van, amit más helyeken pénzért vesznek át...

A Magyar Hírlap október 28-i számában arról számol be, hogy a leendõ pusztazámori lerakó mellé "tervezik egy átrakóállomás létesítését is, ahol az égethetõ szemetet kiválogatnák", így "mintegy 18 hektárnyi területen lehet tárolni a nem égethetõ hulladékot és a hulladékégetõbõl visszamaradt salakot". Nem tudni, hogy mibe kerül egy ilyen átrakó állomás, de az biztos, hogy ha már válogatásra kerül a sor, akkor érdemes lenne a hasznosítható hulladékot kivenni és feldolgozni. Ha pedig kivennénk a papír és a mûanyag jó részét, akkor alig maradna égethetõ frakció, és nem kellene a rákospalotai szemétégetõ (egyébként veszélyes hulladéknak minõsülõ) salakját deponálni. Ki lehetne válogatni a fémet is a szemétbõl, az úgyis változás nélkül megy végig a szemétégetõ elavult technológiai során, ez újabb bevételt jelentene a fõvárosnak.

El kellene végre jutni oda, hogy gigantomán beruházások és monopolhelyzetben mûködõ szolgáltatók helyett a hulladék megelõzésében gondolkodjon a fõváros vezetése. A lakosság egyszerû eszközökkel érdekeltté tehetõ egy sokkal racionálisabb hulladékgazdálkodásban, amely sokkal kisebb energiaráfordítással és környezeti terheléssel jár, és mindenki számára olcsóbb is. Más út hosszú távon nincs!