Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

PVC-hírek a Greenpeace-től

Év: 
1998
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Fordította: Indián

MÛANYAGOK - a KukaBúvár melléklete

Két, független német laboratórium által végzett vizsgálat alátámasztotta azt, hogy a PVC játékok mérgezõ lágyítókat, vagyis ftalátot engednek ki, s néha ötször illetve hatszor nagyobb mértékben, mint amit a német hatóságok megállapítottak. Egy 10 kg-os , 1 éves gyereknek az EU által meghatározott érték 13-30 szorosa jutna naponta. A tesztelt játékfigurák között van Micimackó, s a Disney állatfigurák is. Amióta 1997. december 3-án nyilvánosságra hozták a német vizsgálatok eredményét, a német piacról 50%-ban visszavonták a termékeket. Idõközben a cseh Greenpeace is hasonló vizsgálatra jutott a PVC vizsgálatnál.

Ez a PVC-kacsa 250 millió évvel ezelõtt még dinoszaurusz volt

A tunézia Greenpeace közzétette, hogy jelentõs mennyiségû mérgezõ anyagokat találtak a PVC játékokban, s négy nappal a muszlin ünnep elõtt figyelmeztette a szülõket, hogy kerüljék ezek vásárlását. A vizsgált játékok 10-40 tömegszázalékban találtak ftalátot.

Hollandiában, Lelystadban Greenpeace aktivisták tüntettek a gyár bejáratánál, mert Hollandia PVC hulladékot exportál a Fülöp-szigetekre, Nigériába, Pakisztánba. Kutatások kimutatták, hogy 1990 óta több mint 100 ezer tonnát exportáltak. A holland Daily Plastics BV engedélyt kapott arra, hogy 1998-ban 3500 tonna PVC-t (kb. 140 kamion) szállíthat egy Fülöp-szigeti gyárhoz. Ez a mennyiség önmagában több, mint amennyit Hollandia évente újrahasznosít. Az exportált PVC-t csak gyenge minõségû termékekhez tudják felhasználni, amelyek pár év alatt tönkremennek. Pakisztánban és a Fülöp-szigeteken a PVC újrahasznosító gyárakban dolgozó munkások légzési problémákban, allergiában, bõr illetve szembetegségekben szenvednek. A PVC a magasabb bérek és a magasabb termékminõség miatt sem az eredeti országban van újrahasznosítva, továbbá Ázsiában (vagy bárhol) a hulladéklerakókon végzik, illetve az égetése során dioxint bocsát ki.

A Greenpeace kiderítette, hogy az USA-ban Convent (Louisiana) mellé 700 millió dollár értékû PVC gyárat terveznek. A szövetség kérdõre vonta Clinton 1994. február 11-én a környezetvédelmi igazságosságra tett ígéretét. A Shintech eset országosan az amerikai környezetvédõ hivatal (EPA) megbízhatóságát kérdõjelezi meg. A helyi lakosok nagymértékben ellenzik az építkezést a PVC közismert mérgezõ hatása miatt.

A New Yorki Játékvásáron a Greenpeace gyerekjátékokból formázott tiltakozással tüntetett a PVC játékok ellen, s hatalmas posztereiken a Ne vásárolj PVC játékokat! felirat volt olvasható. Egy hónappal azelõtt az amerikai Fogyasztóvédelmi Szövetség felszólította a gyártó cégeket, hogy távolítsa el az adalékanyagként használt ólmot a játékokból. A Greenpeace már figyelmeztette a játékkereskedõket, s képviselõivel kétszer is találkozott, de mindeddig hiába. Mindezek ellenére a nagyobb cégek, mint Hasbro és Mattel a PVC mellet álltak ki, s csak a LEGO ígérte meg, hogy nem használ többé PVC-t.

Tizenöt Greenpeace aktivista különbözõ állatoknak öltözve (pingvin, disznó, kutya stb) tiltakozott a tiltakozott a PVC ellen a Prágai Játékvásár nyitónapján. A Greenpeace régóta tiltakozik a vegyszerek használatának veszélyeire, mert például a ftalát lágyítók a máj, vese károsodásán túl születési rendellenességeket is okozhatnak. Mivel a veszély egyértelmûségének ellenére sem tesz semmit az illetõ hivatal, felszólítja a kereskedõket, hogy vonják vissza a PVC-t a piacról. Amszterdam május Greenpeace felszólította Martin Bangemannt, az EU ipari bizottságának a képviselõjét (EU Industry Commissioner) és az USA kereskedelmi vezetõjét, hogy ne akadályozzák a PVC elleni tiltakozást. A nevezett személy nem tart szükségesnek semmiféle tiltakozást a PVC ellen, továbbá az USA aktívan lobbizik bármiféle tiltakozó döntés létrehozatala ellen.

Az USA kereskedelmi részlege felszólította az Európában lévõ amerikai nagykövetségeket, hogy lobbyzzanak a PVC mellett és ne engedjenek semmiféle korlátozást e téren. Szerintük a PVC területén történõ tiltás a szabad keresekedelmet korlátozza és nagyméretû kereskedelmi veszteséget okozhat. Mialatt az európai országok kormányai, vásárlói és szülei nagy mennyiségû tudományos bizonyítékokkal megerõsítve a PVC teljes betiltását szeretné az USA a játékipar amerikai képviselõit, mint a Mattel és Hasbro védelmezi, állítja Madeleine Cobbing a Greenpeace International képviselõje. A játékokat törvényesen betiltották Ausztriában, és javaslat alatt van Dániában, Hollandiában, Németországban, Belgiumban.

PVC játékokat visszavonták a Brüsszeli óvodákból, azonban ez nem jelenti azt, hogy minden óvodás biztosítva van a PVC veszélyei ellen. Az Európa Tanács javaslatot készít a PVC betiltására, de az EU ipari lobbyja gátat szab ennek. 1998 márciusában a Greenpeace az összes Európa Tanács tagnak üvegbe zárt PVC játékokat osztogatott, rajta a figyelmeztetõ felirat: "Vigyázat! Ebbõl a játékból valószínûleg veszélyes vegyszerek szivárognak ki, s ezeket az Európa Bizottság óvodáiból visszavonták, de Európa más részén továbbra is forgalomban van. Toronto június A Játékipar Nemzetközi Tanácsának (ICTI) éves találkozóján a Greenpeace konfrontálódott a PVC világszerte odagyûlt képviselõivel. A Lego, az olasz Giochi Preziosi és a német Novatex cégek támogatták a PVC kitiltását, míg az amerikai Hasbro és Mattel mindenféle tiltakozást elleneztek Az Európai Unió június 3-mal ideiglenes, sürgõsségi tiltást tervez bevezetni az összes olyan PVC rágókára, amely az adott lágyítókat tartalmazza. 1998. április 24-én az Európai Unió mérgezési bizottsága (EU Scientific Committee on Toxicity, Ecotoxicity and the Environment) elismerte, hogy a PVC rágókák akár tízszer annyi ftalátot is képesek kibocsátani, mint amennyi a megengedett érték, s ezzel alátámasztották a Greenpeace vizsgálatát.