Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Visszaváltható műanyagpalackok Magyarországon

Év: 
1995
Szám: 
Nyár
Szerző: 
HuMuSz

A Pepsi Cola és a Coca Cola üdítôitalgyártó és palackozó cégek 1993-ban 1.5 ill. 2 l-es kiszerelésben PRB-palackokat vezettek be Magyarországon az egyutas PET-, fémdobozos valamint a betétes üvegcsomagolások mellett.

Az új csomagolótípus mindkét cég esetében a termelés nagyméretű koncentrációjával jár együtt, és az eddigi regionális töltôüzemek helyett a cégek vezetése egy-egy nagykapacitású üzem termékeivel kívánja az egész országot ellátni. A PEPSI töltôüzemét Budapestre telepítette, míg a Coca Cola Gyôrben épített ehhez egy csarnokot. Ez a szállítási távolságok és a közúti szállításból fakadó környezeti károk növekedésével jár. A PEPSI a visszaváltható PRB-palackokat Hollandiából üres állapotban szállíttatja kamionokon Magyarországra és ezen a jövôben sem hajlandó változtatni. A Coca Cola Gyôrben maga gyártja a palackokat is (ehhez Egyesült Államokból kapja a granulátumot). A PRB-palackok eddigi tapasztalataink szerint nem az eldobható csomagolásokat, hanem a betétdíjas üvegeket szorítják ki.

A fogyasztók ily módon alakult szokása nagyrészt az elmaradt ismeretterjesztésre, a nem korrekt elôzetes reklámra vezethetô vissza. Ezt láthatóan a kólaóriások sem bánják. A két multinacionális cég, más palackozók és a kereskedelem telepein milliószám állnak a forgalomból kivont üvegpalackok és rekeszek, amelyek betétdíja az utóbbi év alatt a korábbi felére-harmadára zuhant. Magyarországon semmiféle országos szelektív hulladék újrahasznosítási rendszer nem működik. A visszaváltás körülményeinek állandó nehezítése, az üvegbetétdíjak folyamatos csökkentése a fogyasztókat elkedvetleníti. Ennek, valamint a gazdasági szabályozatlanságnak, a gyűjtôkonténerek hiányának köszönhetôen az üvegek a szemétbe kerülhetnek, ill. a töltôk dobják ki ôket, mert nem küldhetik vissza az üvegiparnak. (Az utóbbi években az üvegipar termelése tragikusan visszaesett, így csökkent a használt üveg iránti igény is.) Az eddigi 1 l-es üvegek helyett az 1.5-2 l-es csomagolások bevezetése nyilvánvalóan értékesítési verseny, és nem környezetvédelmi célokat szolgál. A PRB palackozásához szükséges óriási beruházásoknál információnk szerint a szennyvíztisztításhoz szükséges berendezéseket elhagyták. A PRB-palackok újratöltési számának magyarországi megállapításához értékelhetô adat még nem áll rendelkezésre. Nyugati források szerint a PRB-k újratöltésszáma 6-8 között mozog, amíg nálunk az 1 l-es üvegpalackok fordulatszáma eléri a 30-40-et is. A selejtezett PRB-k újrahasznosítása jelenleg megoldatlan, annál is inkább, mert a selejtezés részben tisztítatlan állapotban történik.

Összefoglalva megállapítjuk, hogy a PRB-palackok bevezetésének megítélése környezetvédelmi szempontból igencsak kétséges. A HuMuSz a hazai gazdasági viszonyok és környezetvédelmi érdekek alapján továbbra is a betétes üvegcsomagolások fenntartását és fejlesztését támogatja. Ez a rendszer azonban nagyrészt a Környezetvédelmi Minisztérium erélytelenségének köszönhetôen -- egyre inkább összeomlani látszik.