Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

McRágalmazás

Év: 
1995
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Ethical Consumer

Az évek folyamán sokan támadták és ellenezték a McDonald's ténykedését. 1985-ben a londoni Greenpeace (egy 1970-ben alakult kis független közösség) elindított egy széleskörű McDonald's ellenes mozgalmat, hogy irányítani és erősíteni tudja a tiltakozást. A McDonald's kezdetben igyekezett nem észrevenni ezeket a támadásokat, de aztán ellenintézkedéseket tett, jogi úton próbálták elnyomni a szabad véleménynyilvánítást, rágalmazási perbe vont két Greenpeace-aktivistát. A McDonald's kérésére a Bíróság megvonta az alperesektől az esküdtszéki tárgyalás jogát. Az előzményeket lásd részletesen a Kék Bolygó 15. számában. Az elmúlt hetekben az egészségügyi kérdések kerültek előtérbe.

Szeptemberben a McD tanúként állította Ronald Wolker professzort, aki a toxikológia szakértője. A védelem 9 adalékanyagot említett, amit túl nagy töménységben alkalmaz a McD. Walker elismerte, hogy az állatkísérletek nem jeleztek káros hatást az emberi szervezetre, mégis az E110 és az E124 allergiás tüneteket okozott "egynek az ezerből" és a E924 (Kálium-bromát) rákkeltő.

Az McD beidézte Harry Keen professzort is, aki a WHO Diabetes Bizottságának elnöke volt. Szerinte a WHO jelentést komolyabban kellene venni. A WHO szerint optimális esetben az ételek zsírtalma 15-20 % lehet. A McD elismerte, hogy a legtöbb ételük több, mint 30 % zsírt tartalmaz. A "kapcsolat a hájasság és a cukorbetegség között nemzetközileg elismert" -- mondta Keen.

Az előző héten a McDonald's rákszakértőjét kérdezték az alábbi álláspontról:"A magas zsír, cukor, állati fehérje és só tartalmú étrend, amely kevés rostot, vitamint és ásványi sót tartalmaz, oka lehet mell- és bélráknak és szívbetegségeknek." A szakértő azt mondta, hogy "alapos a feltételezés".

Az idézet a London Greenpeace szórólapjából származott, és a per előtti meghallgatásokon ez volt a "legbecsmérlőbb" állítás, ami ha igaznak bizonyul, az "a halál csókja" a Greenpeace-esek számára, ahogy a McD sztár ügyvédje (QC) mondta. Ez volt az a "tudományosan bonyolult ügy", ami miatt a védelemnek meg lett tagadva a joga az esküdtszéki tárgyalásra.

A Mcd-t Stephen Gardener, az Attornay General of Texas volt aszisztense, úgy festette le, mint ami "makacsul" figyel az élelmiszerek tápanyagtartalmára és az adalékokra. Azt is elmondta, hogy a McD megígérte, hogy leállítja egy reklámkampányát, mert nem tetszett Californiának, Texasnak és New Yorknak. A per, amely a Daily Telegraph szerint a legjobb ingyenes szórakozás, folytatódik. A London Greenpeace aktivistái várják a segítséget.

A per vitatott pontjai

  • a nemzetek feletti vállalatok (= multinácik) és a harmadik világbéli bajok, mint az eladósodás, éhínség közötti kapcsolat.
  • ezen nagyvállalatok felelőssége a természet pusztulásáért, például az esőerdők kivágásáért.
  • a szóban forgó cég valamint a rokonai által termelt hulladékhegyek hatásai.
  • a McD által meghonosított ételek alacsony rost- valamint magas zsír-, só- és cukortartalma, az ilyesfajta étrend és a nyugaton gyakran előforduló betegségek, mint a rák és a szívbajok közötti kapcsolat.
  • a gyerekek kizsákmányolása a vállalat részéről azzal, hogy a nekik szánt különféle trükkökkel, reklámfogásokkal adják el egészségtelen készítményeiket.
  • az embertelen mód, ahogyan a McD "ínyencségei"-hez szükséges állatokat tenyésztik majd leölik.
  • a pocsék körülmények, melyek között az élelmiszeripari alkalmazottak dolgoznak és az alacsony bérek, melyekben a vállalat részesíti őket. -- a McD ellenséges viszonyulása a szakszervezetekhez.

    (A Kék Bolygó c. lapból ollózva)

    Tovább Tovább