Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hulladékból ötös

  • 2010. augusztus 01. 02:00
  • graczek

A Budapesti Művelődési Központ(BMK) által szervezett TeÉrted Akadémia keretén belül 2010 tavaszán hét hetes környezetvédelmi foglalkozást tartottunk iskolai csoportok számára. Lássuk a tanulságokat!

A BMK a HuMuSz két környezeti nevelőjét kérte fel az Öko-műhely megtartására. A foglalkozásra két iskolai csoport jutott be. A program április középén indult, hét témán keresztül dolgoztuk fel a hulladékkal kapcsolatos környezeti összefüggéseket. A foglalkozások nagy része a BMK egyik minden szükséges eszközzel ellátott termében zajlott.

Első a tanulás
A diákok ellátogattak a Fővárosi Hulladékhasznosító Műbe, ahol megismerkedtek a hulladékégetés működésével és annak környezeti problémáival. Vendégeskedtek a HuMuSz Házban is, hogy bepillanthassanak egy civil szervezet működésébe, megismerkedhessenek a Humusz oktatótermével és kiállítási anyagaival. Hétről hétre sok érdekes feladaton és játékon keresztül, a globális témákból kiindulva jutottunk el a lokális problémákig, az egyéni felelősségvállalásig. Az első alkalmakon a gyerekek megismerkedtek a reklámok és a fogyasztás összefüggéseivel, az általános hulladékgazdálkodási tendenciákkal. Kipróbálhatták, hogy mennyire tudnak környezettudatosan vásárolni, mennyi az általános vízfogyasztásuk és hogyan tudnak környezettudatos életmódot folytatni.



Jöhetnek a tettek!
A hatodik héten már maguk a diákok vetettek föl olyan problémákat, amely zavarja őket. A felvetődött témák közül öt köré csoportosulva kellett egy civil szervezetet megalkotniuk. Meghatározták céljaikat, plakátot készítettek és stratégiát dolgoztak ki a probléma megoldására. A hetedik, utolsó foglalkozás már lazább keretek között zajlott. A Védegylet munkatársai segítségével a gyerekek megismerkedhettek a méltányos kereskedelemmel (Fair Trade-el). A bio-büfében pedig meg is kóstolhatták a Fair Trade termékeket, valamint a magyar bio tej- és zöldségféléket, gyógyteákat.
A program több szempontból is sikeres volt. A BMK munkatársai készségesen segítettek nekünk, velük és a diákokkal is jó kapcsolat bontakozott ki a program végére. A gyerekek sokkal nyitottabbá váltak a hulladékos környezeti összefüggésekre. Kísérő tanáraik is elégedettek voltak a foglalkozások szakmai és módszertani tartalmával egyaránt.
Reméljük, hogy a jövőben is lesz lehetőségünk hasonló együttműködésekre!

          

Bővebb információ képzéseinkről: Molnár Anna, környezeti nevelő, [email protected]


Molnár Anna