Szülinapi zsúr zöld(b)en

  • 2017. május 31.
  • Abigail
Szerző: 

A már totyogó kortól megrendezett szülinapi partik és egyéb gyerekzsúrok (pl. gyereknap, farsang) népszerűsödésével egyenes arányban nőnek az összejövetel után visszamaradó hulladékhegyek. Papírkalapok, műanyag villák, tányérok és poharak, csomagolópapírok, latex lufik, szalvéták, műanyag asztalterítők, hamar megunt játékok,színezékben és cukorban fürdő nassolnivalók.

Néhány óra vidámság és hatalmas kupac szemét. Nem kell, hogy így legyen! Tervezzünk és szervezzünk zöld szülinapi zsúrt gyermekeinknek! Lássuk, mi mindenre kell odafigyelnünk:

Meghívók – A vendégeknek küldjünk e-mailt, vagy házilag készített, újrahasznosított papírból készült meghívót. Az interneten számtalan oldalról postázhatunk elektronikus lapot is!

Helyszín – A jól megválasztott helyszín már önmagában meghatározza a buli hangulatát és díszletnek is tökéletes! Legjobb a friss levegőn: ünnepeljünk a parkban, egy gyümölcsösben, hegytetőn vagy egy erdei tisztáson.


Lufik helyett – A lufik számos egészségre és környezetre káros anyagot tartalmazhatnak! Inkább készítsünk maradék papírokból óriás pom-pomokat és aggassuk ezeket – vagy zászlócskákat, pattogatott kukoricából készült füzéreket - a plafonra/falakra/faágakra.

Cserepes virágokkal és házilag készült gyertyákkal is díszíthetünk, amiket aztán a vendégek hazavihetnek.
Parti kalapokat készítsünk hulladék papírból.

Ne használjunk semmi eldobhatót – Legyen textil az asztalterítő és a szalvéták, komposztálhatóak vagy elmoshatóak a strapabíró - lehetőleg újrahasznosított anyagból készült - poharak, tányérok és evőeszközök. A legegyszerűbb, ha nincs is szükség villára és tányérra, azaz kézzel is ehető a szülinapi menü, ld. aprósütik, szendvicsek, gyümölcsök, magvak stb.


Ételek – Kínáljunk egészséges, finom és ha lehet, helyi, bio falatokat! Íme néhány ötlet a mannaszappan.hu oldalról:

  •     cukormentes gyümölcsökből készült turmix vagy limonádé cukor helyett mézzel édesítve;
  •     desszertnek gyümölcssaláta, egészséges házi sütik (teljes kiőrlésű lisztből, természetes alapú édesítőkkel, mint amilyen a méz vagy agávé szirup);
  •     finom, látványos, és egészséges szülinapi torta, ld. répatorta vagy merészebbeknek nyers torta;
  •     grillezett zöldségek és mártogatós szószok (padlizsánkrém, cukkinikrém, gombakrém, fehérbabkrém) rozskenyér falatkákkal.


Ajándék


Meghívottak – A dekorációk és ajándékozás helyett koncentráljunk arra, hogy mindenki ott legyen, aki gyermekünknek számít!
Ajándékozzunk élményeket – Önmagában a parti is nagy élmény, amit természetesen még emlé-kezetesebbé tehetünk a jól megválasztott programmal: számtalan játékot kipróbálhatunk vagy elvihetjük a gyerkőcöket kirándulni, kalandparkba, múzeumba stb.
Ajándékterv – Ha nem szeretnénk tovább növelni a gyerekszobát elárasztó játéktengert…
…kérjük meg a résztvevőket, hogy magukon és a jókedvükön kívül ne hozzanak mást
…adjunk ötleteket, hogy mire lehet szüksége gyermekünknek – igyekezzünk öko dolgokat kérni, ld. témába vágó könyv, környezetbarát játék stb. Az ajándékok csomagolása legyen pl. házilag varrt textil zsák, fadoboz, hulladékpapír!
Jótékonyság – A szülinapot szervezhetjük egy gyermekünk számára is fontos ügy felkarolása köré. Ld. ha gyermekünk szereti a kutyákat, a meghívóban megkérhetjük a vendégeket, hogy ajándék helyett a közeli kutyamenhely megsegítésére ajánljanak fel kisebb adományt. A gyerekekkel ellátogathatunk a menhelyre és vihetünk ajándékot az ott lakóknak, ld. finom falatokat, rágókát, stb. 
Búcsúajándék a vendégeknek – Gyermekünk barátait meglephetjük cserepes növénnyel, házi aprósütivel, saját készítésű apró ajándékokkal, antikváriumban vásárolt könyvekkel.

Télen is kint – A hideg ne riasszon el senkit! Szervezhetünk vidám szülinapot a jégpályán;  szánkóversenyt, hóvár- és hóemberépítést, ha épp szerencsénk van a hóval; de ha nagyon zord az idő, mehetünk uszodába vagy termálfürdőbe, vagy maradhatunk otthon játszani és alkothatunk kedvünkre téli díszeket, hópelyheket, ajtóra koszorút stb. Bármelyik programot választjuk, ne feledjük a forró csokoládét!

A tipp forrása a Kislábnyom Hírlevél 45. száma

A tipp INNEN letölthető

Közvetlen forrás: kislabnyom.hu

Új hozzászólás